(Mexicaanse) griep en voeding

(Mexicaanse) griep en voeding Het griepvirus verspreidt zich door hoesten, niezen en praten. Hierdoor kan iemand met het virus eenvoudig iemand anders besmetten. Je kunt ook besmet raken doordat je iemand met het virus de hand schudt en vervolgens je eigen neus, mond of ogen aanraakt. Heb je een goede weerstand dan word je er waarschijnlijk niet ziek van. Gezonde en verantwoorde voeding is erg belangrijk voor een goede afweer.

Hoe ontwikkel je een goede weerstand?

Voor het ontlopen van zowel de Mexicaanse griep als de gewone seizoensgriep geldt dat je een goede weerstand moet hebben. Je hebt een goede weerstand als je lichaam de strijd met indringers, zoals het griepvirus, wint. Dit bereik je onder andere door gezonde en verantwoorde voeding tot je te nemen.

Wat is gezonde en verantwoorde voeding?

Het is de bedoeling dat je regelmatig, gevarieerd, niet te vet en niet te zout eet. Voldoende drinken is ook erg belangrijk in verband met een goede afvoer van afvalstoffen. Je kunt je het beste houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen. Zie de website van Het Voedingscentrum (link onderaan artikel).

Welke vitaminen zijn belangrijk voor een goed afweersysteem?

Alle vitaminen (en ook de mineralen) spelen, direct of indirect, een rol bij de opbouw of instandhouding van een goed afweersysteem. Bij het in stand houden van het immuunsysteem spelen vitamine A, C, D, E en B6 een directe rol. Deze vitaminen versterken het reactievermogen van het immuunsysteem.

Vitamine A

Speelt een belangrijke rol bij de weerstand tegen ziekten. Ook wel de anti-infectievitamine genoemd. Vitamine A zit in vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier.

Vitamine C

Deze vitamine zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien en is erg belangrijk bij het in stand houden van het afweersysteem.

Vitamine D

In vette vis zoals paling, haring, zalm, makreel en bokking zit veel vitamine D. Ook leveren vlees, volle melkproducten en eieren wat vitamine D, maar aanzienlijk minder. In Nederland wordt ook vitamine D aan margarine toegevoegd. Maar, de belangrijkste bron is zonlicht. Veel mensen krijgen niet genoeg vitamine D binnen. Kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen boven de 50, mannen boven de 70 jaar en mensen die weinig buiten komen hebben daarom extra vitamine D nodig.

Vitamine E

Komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.

Vitamine B6

Tenslotte is vitamine B6 ook een onmisbare stof bij de afweer. In Nederland komt een tekort aan vitamine B6 echter nauwelijks voor. Vitamine B6 wordt geleverd door vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.

Wat verder nog belangrijk is voor een goed afweersysteem:

De darmflora

Een goede en gezonde darmflora is erg belangrijk voor de weerstand. De goede bacteriën in de darm zijn dan in staat de slechte bacteriën, de ziekteverwekkers (deze komen ook voor in het maagdarmkanaal en kunnen van daaruit ziekte verspreiden in het lichaam), uit te schakelen. Ze overwinnen de slechte bacteriën omdat de goede bacteriën in de meerderheid zijn. Voor een goede darmflora is het belangrijk veel vezels te eten, zij bevorderen de darmwerking. Belangrijke bronnen van zijn volkoren producten, aardappelen, peulvruchten en groente en fruit.

Tips voor het versterken van je weerstand:

Je voeding kan dus meehelpen om de (Mexicaanse) griep buiten je lichaam te houden. Samengevat zijn dit de belangrijkste tips voor het versterken van je weerstand:
 • Eet gezond, regelmatig, gevarieerd, niet te vet en niet te zout.
 • Neem voldoende vezels, voor een gezonde darmflora.
 • Eet voldoende groente en fruit.
 • Zorg voor een goede vochtbalans door veel te drinken, hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd.
 • Wees matig met alcohol, de afbraak van alcohol kost veel energie die je lichaam anders in de bestrijding van ziektekiemen kan steken.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, minimaal een half uur per dag.
 • Zorg voor voldoende rust en slaap.
 • Zorg dat je voldoende in de buitenlucht bent. Dit omdat je dan meestal minder dicht op andere mensen zit en virussen blijven in de koelte minder lang leven.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen. Stress is gevaarlijk voor de gezondheid omdat het gepaard gaat met verminderde werking van het immuumsysteem.
 • Ventileer je huis goed en stook het niet te warm. In warme binnenruimtes is de luchtvochtigheid vaak te laag. Hierdoor droogt het slijmvlies in de neus-keelholte sneller uit, wat je weerstand vermindert.
 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Je komt dan minder snel in aanraking met ziekteverwekkers die zich schuil houden in het vuil.

Wat te doen qua voeding als je de (Mexicaanse) griep hebt:

Als je koorts hebt is het heel erg belangrijk voldoende te drinken in verband met de afvalstoffen en tegen uitdroging. Bovenstaande vitaminen hebben pas effect na langdurig gebruik. Dus, eigenlijk is uitzieken de enige remedie tegen griep. Zorg voor voldoende (nacht)rust, warmte en ontspanning. Daarna zorg je er natuurlijk voor dat je heel gezond en verantwoord gaat eten!

Extra tip van grootmoeder:

Bieten verhogen de weerstand

Al meer dan 2000 jaar wordt deze groente aanbevolen als een versterkende groente en als ziekenkost. Deze groente staat bekent als een goede remedie tegen de verschijnselen van griep. Na de oorlog waren er eigenlijk alleen rode bieten verkrijgbaar. Er kwamen weinig epidemieën voor ondanks de slechte voedingstoestand en de algemene slechte omstandigheden waar de mensen in verkeerden. Zo zijn ze erachter gekomen dat de rode biet de weerstand verhoogd!
© 2009 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fruit eten vermindert de kans op Mexicaanse griepFruit eten vermindert de kans op Mexicaanse griep‘An apple a day keeps the doctor away’. Een bekende uitdrukking die het eten van fruit stimuleert. Houdt het eten van fr…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…
Desinfecteren, hoe doe ik dat?Desinfecteren. Het is een term die u de laatste tijd vast niet ontgaan is. Omdat de Mexicaanse Griep in opkomst is, is d…

Antioxidanten verkleinen risico op ernstige aandoeningenMensen die een dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten hebben aanzienlijk minder kans om ernstige aandoeningen te ont…
Bronnen en referenties
 • www.voedingscentrum.nl http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/gezond-eten/hoeveelheden-per-dag.aspx www.dokterdokter.nl www.vitamine-info.nl www.gezondheidsnet.nl www.vodiservice.nl
Vodiservice (75 artikelen)
Laatste update: 03-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.