Beauty: gezonde voeding en bewegen … doen!

Beauty: gezonde voeding en bewegen … doen! We worden er haast mee doorgegooid, maar bewegen lijkt het toverwoord van de laatste jaren. We moeten de westerse samenleving in beweging krijgen en als schrikbeeld kijken we zijdelings naar een bevolkingsgroep in Amerika die alle remmen qua eten losgegooid heeft en vraatzucht hebben ontwikkeld waar de meeste Nederlanders van moeten overgeven.

Algemeen

Dat men Amerika min of meer als schrikbeeld wil neerzetten is niet zo gek. Immers, west Europa is sterk op Amerika georiënteerd en wat daar nu plaatsvindt, kan en mogelijk zal zomaar – wellicht in een iets andere vorm – zometeen bij ons plaatsvinden. Hoewel mensen niet meer uit hun bed kunnen komen vanuit het feit dat ze een extreem overgewicht hebben is niet bekend. Maar ook de groep mensen die zich nog wel verplaatst met een extreem overgewicht neemt ernstig toe. Dat daar allerlei hamburgergiganten een rol in spelen is duidelijk, maar dat neemt de eigen verantwoordelijkheid - wat je wel en niet in je mond steekt - niet weg. Bovendien heeft internet een schat aan informatie in hoeverre voeding goed of niet goed voor je is. Daarnaast kan er ook nog een psychische grondslag zijn voor deze vorm van obesitas.

Dat we met het ‘druk druk druk’ zijn van gezinnen ook de gezonde voeding wel eens achterwege laten is een begin. Als dit af en toe gebeurt natuurlijk niet, maar hoeveel gezinnen zitten niet regelmatig aan de vette pizza’s, de Chinees van om de hoek of de lokale patatkraam die met een bezoek vereerd wordt. Gemakkelijk en de kinderen zijn er zoek mee … en dat is natuurlijk ook zo. Maar jonge kinderen die zeer regelmatig vet eten ‘kweken’ meer voor de toekomst en is absoluut niet nodig. Maar als er toch vette(re) voeding gegeven wordt, zorg dan minimaal dat er voldoende beweging plaatsvindt. En dat geldt voor zowel kinderen als volwassenen.

Bewegen

Bewegen is voor iedereen belangrijk, immers de kinderen die na school alleen achter de computer of gameboy zitten bewegen te weinig. Maar de drukke kantoorbaan die ’s avonds wordt gevolgd door voor de televisie zitten, levert toch ook echt te weinig beweging op.

De norm van een half uur bewegen per dag is een minimum en als je dit iedere dag doet is het goed. Haal de beweging uit dagelijkse dingen als traplopen, fietsen, wandelen of maak er wat meer werk van en trek ’s morgens e/o ’s avonds wat tijd uit om echt oefeningen te doen of te lopen. Lopen kan een rondje om het park zijn, maar kan ook thuis zijn. Zet een favoriet programma op en het lopen op de plaats – in het tempo wat je zelf bepaald – is een fluitje van een cent. Bouw het voorzichtig op en begin met 5 minuten aaneengesloten in een rustig drafje lopen en trek het door naar een minuut op 20.
Oefeningen kunnen er voor en er na gedaan worden. Enerzijds om rustig op te warmen en anderzijds om na het lopen af te koelen. En let wel, beweging helpt ook het lichaam strak te houden.

Oefeningen

Bij oefeningen is het van belang om alles in een rustige manier op of af te bouwen, consequent volhouden en hou de focus op datgene wat je doet. Enkele voorbeelden:
  • Draai voorzichtig met wijd uitstaande armen om hun as en maak de rondjes langzaam groter en kleiner.
  • Draai met de nek enkele rondjes links om en daarna rechtsom. Wissel dit af.
  • Druk de vingertoppen stevig tegen elkaar tot de hele handpalmen tegen elkaar zitten en druk deze daarna enkele malen stevig tegen elkaar. Als de armen breed uitstaan kan de borstspier ook meteen meegenomen worden.
  • Draai je bovenlijf zover mogelijk naar links, dan naar rechts en daarna weer naar links. Herhaal dit een tijdje en probeer de heupen stil te houden.
  • Herhaal hetzelfde door de armen beurtelings zover mogelijk naar rechts en daarna naar links te draaien.
  • Trek de bilspieren om de beurt aan en hou dit even vol. Dit is ook een oefening die gewoon aan tafel, aan het bureau etc. gedaan kan worden.
  • Ga staan, hou de benen gestrekt en probeer met de vingertoppen de grond aan te raken.
  • Ga op de rand van het bed zitten en til de benen van de vloer. Druk met gestrekte armen jezelf op en hou deze houding even vol.
  • Zak met de ene knie beurtelings door en hou de andere zoveel mogelijk gestrekt naar achter, kom overeind en wissel af. Herhaal deze oefening ook even vol.

Zo zijn er nog veel meer oefeningen die goed voor het lichaam zijn of je doet alles een x-tijd of je telt de keren dat je de houding aanneemt en bouw het rustig op.

Kinderen die bewegen

Dat kinderen in het verleden meer buiten speelde is bekend en je kind continue naar buiten sturen gaat nu eenmaal niet altijd werken. Wel een beperkt aantal televisie of computer uren instellen en als er spelletjes gedaan moeten worden, denk dan aan de WII of de merkloze versies van dit soort spelletjes die inmiddels ook op de markt zijn. Laat ze met deze spellen allerlei sporten doen en dat maakt weer dat de kinderen toch bewegen. Bovendien kan er ook een competitie-element in zitten.

Tenslotte

Dat de regering met allerlei campagnes probeert mensen van de bank te halen is niet verkeerd, maar de vraag is of het de toegevoegde waarde zal bieden die nodig is. Dat organisaties zoals het voedingscentrum aan blijft geven wat slechte voeding is en met je lichaam doet en mensen op deze wijze probeert duidelijk te maken dat ze slecht met hun lichaam en dat van hun kinderen omgaan, zal op de lange termijn zeker vruchten afwerpen. Of televisiedocumentaires waar de zeer zwaarlijvige mensen duidelijk in beeld zijn helpen, is nog niet duidelijk. Dat daar over het desastreuze fastfood gesproken wordt, kan het bewustwordingsproces wel helpen. Daarmee niet gezegd dat iedereen in een klein maatje rond moet lopen, maar het lichaam moet wel in balans zijn en dat geldt ook voor geest.

Het doen is een volgende stap en een supporter of professionele hulp kan een stimulans zijn om het te gaan doen en vooral voor te houden. Je hebt immers maar 1 lichaam om gezond oud mee te worden.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Voeding en sport, een belangrijke combinatieVoeding en sport, een belangrijke combinatieOf en zo ja, hoe anders is je voeding als je sport? Die vraagt doemt nogal eens op en behalve dat nogal wat sporters én…
Slank worden? Een andere manier van leven!Slank worden? Een andere manier van leven!Overgewicht is ronduit heel gevaarlijk. Diabetes, gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten liggen op de loer. Natuurlijk…

De teunisbloem als vleesvervangerDe teunisbloem als vleesvervangerDe teunisbloem heeft veel heilzame kwaliteiten. Op de tuin is het een sieraad, maar wel eentje die zich snel verspreid.…
Gezond afvallen, hoe moet dat?Bij gezond afvallen hoort niet alleen gezonde voeding, maar ook een zeker mate van beweging. Maar maak u geen zorgen, er…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.