Hoe gezond is ijs?

Hoe gezond is ijs? De temperatuur stijgt, en wat is er op een zomerse dag nu lekkerder dan een ijsje eten op een terras of gewoon in de achtertuin? Ijs wordt vaak gezien als calorie –en suikerbom, maar in hoeverre is dit waar?

IJs is gezond!

Gezond is misschien wat overdreven, maar ijs is zeker niet ongezond. Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C. Deze vitamine vindt je in fruit, groenten en aardappelen en is goed voor de weerstand.

Chocoladeijs

Zelfs chocoladeijs bevat gezonde ingrediënten. Het bevat anti-oxidanten die celveroudering tegengaan en ervoor zorgen dat je lichaam herstelt na schade.

IJs maakt gelukkig

Uit een onderzoek van Unilever en de Universiteit Amsterdam is gebleken dat het eten van ijs de “pleziercentra” in de hersenen activeert.

IJs vermindert de neveneffecten van chemotherapie

Raar, maar waar. Wetenschappers creëren met ijsfabrikant Fonterra een medisch dessert dat de neveneffecten van chemotherapie vermindert, zoals diarree, bloedarmoede en gebrek aan eetlust.

Calorierijke ijssoorten

IJs mag dan gezonder zijn dan verwacht, toch passen bepaalde ijssoorten niet goed in een dieet. Voorbeelden zijn de Magnum, met 260 calorieën, de cornetto die ongeveer 200 kcal telt en softijs, met 150 kcal per ijsje. Toch is dit nog altijd minder dan een roze koek of een zakje M&M-pinda's.

Chocolade – koffie – en stroopwafelroomijs zijn smaken die je beter in beperkte hoeveelheden kunt nemen (of liever helemaal niet) als je let op je lijn.

IJs met weinig calorieën

Gelukkig zijn er ijssoorten die weinig calorieën bevatten. Voorbeelden zijn de raket (45 kcal), het splitijsje (65 kcal), het perenijsje (50 kcal) en de Solero (99 kcal). Een bolletje yoghurtijs kan heerlijk verfrissend zijn en kan ook niet veel kwaad.

Wil je toch genieten van roomijs, kies dan een lightvariant. Sorbetijs is ook caloriearmer dan bijvoorbeeld roomijs. Als je een vrijwel calorieloos ijsje wilt, kun je ook zelf waterijs maken. Gebruik dan cola light in plaats van limonade en je hebt een heerlijk waterijsje dat geen kcal bevat.
© 2010 - 2022 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het chocolade dieet: werkt dit echt?Het chocolade dieet: werkt dit echt?Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen. Heb je wel eens gehoord van het chocolade dieet? Het zou een goede manier…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
Het Bodysense dieetHet Bodysense dieetHet Bodysense dieet is voornamelijk bedoeld voor vrouwen, die willen leren luisteren naar hun lichaamssignalen. Het is b…
Eet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetEet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetHebt u een 'vetvrij' dieet geprobeerd en heeft het niet echt gewerkt zoals u het verwachtte? U dacht dat u ponden met ve…

Alles over een gezond gewicht en de BMIAlles over een gezond gewicht en de BMIEen goed en gezond gewicht is belangrijk voor uw gezondheid. Niets is namelijk waardevoller dan dat. Veel mensen hebben…
Açai bessen voor een gezonder hartDe meeste mensen weten de voordelen van het gebruik van Açai bessen al. Het meest belangrijke voordeel is dat het mensen…
Bronnen en referenties
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.