InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > De Nederlandse Vegetariërs Bond

De Nederlandse Vegetariërs Bond

De Vegetariërs Bond behartigt de wensen van honderdduizenden mensen die geen vlees eten, ofwel vegetariër zijn. Zo hebben zij al gezorgd voor het vegetarisch keurmerk, ze werken mee aan een zorgpolis voor vegetariërs, geven een magazine uit en nog veel meer.

De Nederlandse Vegetariërs Bond voor de vegetariër

De vegetariërs bond bestaat al sinds 1894! Hij is opgericht van en voor vegetariërs, mensen die geen vlees eten. Hierin zijn zij de enige organisatie in Nederland. Op dit moment heeft de vegetariërs bond 5 medewerkers en een bestuur bestaande uit 5 leden. Ze behartigen de belangen van vele leden en zijn voorvechters van dier, mens en milieu.
Er zijn meerdere redenen waarom mensen vegetariër willen zijn:
  • Dierenrechten. Ze willen af van het slechte leven dat dieren hebben in de bio-industrie.
  • Gezondheid. Vegetarisch eten bevat veel mineralen, vitaminen en voedingsvezels. Die zijn alle drie van groot belang voor een goede gezondheid.
  • Een beter milieu. Het houden van zoveel dieren voor consumptie zorgt voor een extra zware belasting van het milieu.
  • Een eerlijker voedselverdeling. Veel voedsel wordt gegeven aan de dieren voor consumptie. Slechts 30 tot 50% wordt omgezet in vlees. (Bron: vegetariërsbond) Hier gaat dus veel voedsel verloren, en dat terwijl er veel mensen in de wereld honger lijden.

Het doel van de Nederlandse Vegetariërs Bond kan het beste weergegeven worden door hun eigen bewoording: “De Nederlandse Vegetariërsbond stelt zich tot doel het vegetarisme te bevorderen, in de overtuiging dat dit strekt tot toeneming van de eerbied voor dier, natuur en milieu, van beschaving en tot verbetering van de gezondheid.”

Momenteel zijn er naast volledig vegetariërs ook mensen die minder vlees gaan eten. Ook hier zijn ze erg blij mee, hoe minder hoe beter.

Vegetarisch keurmerk

Het Vegetarisch Keurmerk, op producten in Nederland, wordt beheerd en gecontroleerd door de Nederlandse Vegetariërs Bond in Nederland. Ook in andere landen wordt dit keurmerk gebruikt. Daar wordt hij beheerd en gecontroleerd door verwante organisaties in die landen.

Het keurmerk garandeert dat er geen ingrediënten van gedode dieren in het product zitten. Belangrijk te weten is dat bijvoorbeeld eieren hier niet onder vallen. Het is dan ook géén veganistisch keurmerk. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van dierlijke bouillon, gelatine of aroma’s en hulpstoffen (E-nummers) van gedode dieren. Als vegetariër weet je dus dat je met producten met dit keurmerk goed zit. Voor mensen die om religieuze redenen sommige vleessoorten niet willen eten kunnen ook vertrouwen op het vegetarisch keurmerk. Op dit moment zijn er al ruim 200 producten in Nederland met dit vegetarisch keurmerk.

Magazine leven

De Nederlandse Vegetariërs Bond geeft het blad “Leven” uit. Dit is een kwartaalblad voor haar leden. Hierin wordt veel informatie gegeven over vegetarisch eten, recepten, product informatie, nieuws, restaurants, activiteiten voor vegetariërs, vele tips en ervaringen. Daarnaast wordt ook veel achtergrondinformatie gegeven over dierenwelzijn, natuur, milieu en gezondheid.

Gastvrij voor vegetariërs

Gastvrij voor vegetariërs is een keurmerk dat door de Nederlandse Vegetariërs Bond in het leven geroepen is. Dit keurmerk is speciaal voor restaurants die minimaal 2 vegetarische hoofdgerechten aanbieden. Als er eieren gebruikt worden dan zijn dit scharrel of biologische eieren. De Nederlandse Vegetariërs Bond houdt in de gaten of de restaurants zich hieraan houden.

EatGreen Together

EatGreen Together is een campagne die de Vegetariërs Bond op dit moment voert. Met deze campagne probeert ze mensen te inspireren om minder vlees te eten. Op deze manier kan iedereen een bijdrage leveren aan het milieu. Al eet je maar 1 dag geen vlees dan maakt dat al een groot verschil. Maar natuurlijk hoe minder vaak vlees, hoe beter!

Vegapolis

De vegapolis is een collectieve zorgverzekering van Agis speciaal voor de vegetariër. Deze polis wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vegetariërs Bond, Stichting Wakker Dier en Adopteer Een Kip. Hiermee krijgt de verzekerde een korting op zijn zorgverzekering, vergoeding van vleesvervangers van max. €25,- per jaar. Daar bovenop nog een paar extra vergoedingen.
© 2010 - 2019 Vissies, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…
Waar doen vegetariers en veganisten hun boodschappen?Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen besluiten om minder vlees te gaan eten. De redenen hiervoor zijn uiteenlope…
Verschillende soorten vegetariërsVeel mensen denken aan vegetariërs als een homogene groep die gewoon geen vlees eet. Maar niets ligt verder van de waarh…
Keurmerk goud en keurmerk zilverKeurmerk goud en keurmerk zilverWat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan go…
Tips om vegetarisch te blijven eten op vakantieVoor de meeste vegetariërs is het heel gemakkelijk om zich in Nederland aan hun vegetarische eetgewoonten te houden. Je…

Reageer op het artikel "De Nederlandse Vegetariërs Bond"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vissies
Laatste update: 16-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!