Voedingssupplementen wel of niet?

Voedingssupplementen wel of niet? Er zijn verschillende voedingssupplementen te koop voor “normaal” en tijdens de afslankkuur. Allemaal zeggen ze de natuurlijke werking te ondersteunen. En dat is ook zo, maar betekent ook niet meer of minder dan dat je een normaal voedingspatroon moet hanteren. Gezonde voeding uit de schijf van vijf, voldoende water drinken (normaliter is dit zo’n 1,5 liter water) en voldoende bewegen (minimaal een half uur intensief of een uur matig intensief). Maar als je die stap zet en kunt volhouden, ben je al heel ver in het proces voor gewichtsafname.

Wat doet een voedingssupplement extra?

Strikt genomen heb je nu al de basisingrediënten voor een verantwoorde gewichtsafname. Als je het tenminste 200 tot 400 calorieën onder de hoeveelheid calorieën houdt die je als volwassenen normaal verbruikt. Voor een volwassen man met gemiddelde beweging is dit 2500 en voor een vrouw met gemiddelde beweging is dit 2000. Beweeg je meer dan gemiddeld tel er dan zo’n 500 calorieën bij op.
Een voedingssupplement kan helpen, ondersteunen in het proces. Het kan de spijsvertering versnellen en/of een vol gevoel geven, zodat je minder voedingsstoffen tot je neemt. Maar zorg er dan wel voor dat je voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt. Naast wat extra toegevoegde vitaminen of mineralen is dit de enige werking die een voedingssupplement extra in zich heeft. Iedere gewichtsafname staat of valt met verantwoorde voeding en als je dat tot je neemt is mar helemaal de vraag of je de extra vitaminen wel nodig hebt. De shakes en poeders die even snel wat kilo’s doen verdwijnen niet meerekent, is een verantwoord voedingspatroon de basis voor langdurig resultaat. De voedingssupplementen ondersteunen dus alleen maar.

Dag/nachtritme

Overdag is de behoefte anders dan in de nacht, dus zie je steeds meer preparaten die iets anders voor de dag voorschrijven dan voor de nacht. En terecht, want overdag is je lichaam bezig en zal er dus eerder vet afgebroken worden. In de nacht rust je lichaam en gaat het herstellen en herstellen wil ook zeggen, genoeg stoffen opslaan om in mindere tijden het lichaam draaiende te houden. Of met andere woorden, vetten opslaan. Maar mindere tijden kennen wij niet meer en dus blijven al die opgeslagen vetten er dan weer aan zitten. De voedingssupplementen die een opsplitsing hebben voor de daguren versus de nachturen, ondersteunen het proces om de vetreserves niet op te slaan maar af te breken.

Ongelimiteerd innemen

Noch de chemische samenstellingen, noch de natuurlijke producten mogen ongelimiteerd ingenomen worden. Volg altijd de voorschriften in de bijsluiter qua tijdstip van inname, hoeveelheden en tijdsduur.

Kosten

Bijna alle kuren in dit genre zijn duur en beginnen meestal vanaf zo’n 15,- euro oplopend tot wel 100,- euro. De meeste kuren zijn beperkt tot een a twee weken. Een enkele is geschikt voor een maand. Strikt genomen zijn de ingrediënten niet de kostprijs, maar het gegeven dat er erg veel mensen zijn die af willen vallen en alles proberen. Vraag en aanbod dus.

Wat kan je zelf doen met een vergelijkbare werking

De darmen wat rust geven of de spijsvertering stimuleren kan je ook door zelf wat middeltjes toe te passen … en is tevens een stuk goedkoper. Bijvoorbeeld:

  • Plan eens een sapdagje in. Een dag dat je alleen maar spinaziesap, wortelsap of zuurkoolsap drinkt.
  • Groene thee is ook zo’n basismiddel om enkele kopjes per dag te drinken tijdens het lijnen.
  • Begin de dag met het sap van de grapefruit.
  • Neem in de ochtend wat gebroken lijnzaad (bijvoorbeeld mengen met wat yoghurt) als je stoelgang niet wil vlotten.
  • Nuttig voor het slapen gaan niet te laat nog eten of drinken. In principe na 20.00 uur of 21.00 uur.
  • Ontspan in de ochtenduren met wat yoga oefeningen. Goed voor de ademhaling en de algemene gemoedsrust. Desgewenst voor het slapen gaan nogmaals. Maak de geest, zeker voor het slapen gaan, leeg. In een algehele rust toestand herstelt het lichaam beter.
  • Zure sinaasappel extract is in tabletvorm of thee te krijgen bij de natuurwinkel en stimuleert ook de nachtelijke afbraak van vetopslag.

Tot slot

Meestal hebben deze ondersteuners weinig bijwerkingen, maar les desondanks de bijsluiter. De meeste middelen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Kan je vermageren zonder dieet?Kan je vermageren zonder dieet?Wie zonder dieet wil vermageren kan kiezen uit meerdere methoden, variërend van dieetpillen tot eetlustremmers, liposuct…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…

Munt, 25 soorten en honderden variëteitenMunt, 25 soorten en honderden variëteitenMunt of Mentha is een geslacht dat zo’n 25 soorten telt. Bovendien tellen die 25 soorten weer honderden variëteiten. Vee…
Peterselie meer dan keukenkruidGewone peterselie noemt men de felgroene, gekrulde blaadjes die als busseltjes bij groentenboer en supermarkt verkocht w…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.