Hoe verminder je de hoeveelheid zout in je eten

Over het algemeen eten we veel te veel zout in ons eten. Richtlijnen zeggen dat je lichaam slechts 1 tot 2 gram zout per dag nodig heeft. De meeste gezondheidsinstellingen adviseren om niet meer dan 6 gram zout per dag te consumeren. De gemiddelde dagelijkse consumptie van mensen in westerse landen is wel 9 tot 10 gram per dag. Te veel zout in je voeding kan een hoge bloeddruk veroorzaken, en dit op zijn beurt verhoogt het risico op hart-en vaatziekten. Of, beter gezegd, het natrium in het zout kan leiden tot hoge bloeddruk. Een gram normaal zout bestaat uit 400mg natrium en 600mg chloride. Maar het kan moeilijk zijn om je zoutinname goed onder controle te hebben, want zout zit in bijna onze voeding. Hier zijn een aantal simpele tips om u te helpen met de vermindering van zout in uw dieet.

De meeste van onze zoutinname komt van voedsel dat we dagelijks eten. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten een hoog gehalte aan zout, maar zout zit ook in brood, kaas, soep, vlees, vis en nog veel meer. Je denkt misschien dat je eten zal saai wordt als je er geen zout meer aan toevoegt, maar als je langzaamaan je zoutinname vermindert, zal je het verschil niet echt merken en wen je er snel aan. En dan worden je smaakpapillen steeds gevoeliger voor zout, en heb je dus veel minder zout nodig om hetzelfde smaakeffect te krijgen.

Enkele eenvoudige tips om de zoutinname uit voeding te beperken

  • Voeg geen extra zout toe aan je eten. Probeer er eens wat kruiden doorheen te doen om de smaak te verbeteren. Knoflook kan erg lekker zijn in sommige maaltijden, of je kunt proberen om paprikapoeder en peper toe te voegen.
  • Neem eerst een hap van je eten om te proeven of dat extra beetje zout echt nodig is. Misschien hoeft het niet en is het al lekker zonder extra zout.
  • Gebruik geen bouillon bij het koken, dit bevat meestal erg veel zout. Hetzelfde geldt voor zoute sauzen, zoals Maggi en ketjap. Als je het toch echt nodig hebt, probeer dan eens de helft van de hoeveelheid die je normaal zou gebruiken.
  • Verminder de hoeveelheid zoute snacks die je eet. Zoals bijvoorbeeld chips en gezouten noten.
  • Lees de etiketten van levensmiddelen in de supermarkt en kijk of er de hoeveelheid zout of de hoeveelheid natrium op staat. Want als er staat dat iets 1 gram natrium bevat, betekent dat dat er 2,5 gram zout in zit, omdat natrium slechts een onderdeel is van de mineralen waaruit zout bestaat.
  • Probeer zo min mogelijk voorverpakte voedingsmiddelen te gebruiken, want daar zit vaak erg veel zout in. Het is veel leuker om uw gerechten zelf te koken met verse groenten en het zal uw zoutinname een hoop verminderen.
  • Je kunt kiezen voor een speciaal merk zout met een laag gehalte natrium. Maar wees hier voorzichtig mee als je een hoge bloeddruk of hartproblemen hebt. Deze lage natrium-zouten zijn meestal zeer hoog in chloride, en dat kan slecht zijn voor hartpatiënten.
  • Eet veel groenten en fruit. Ze bevatten chloride, en dit zal het evenwicht met de overtollige natrium herstellen en dat is goed voor je bloeddruk.
  • Als je veel brood eet kan dat een grote bron van zout zijn. Er zijn een aantal zoutarme soorten brood verkrijgbaar, maar deze kunnen een beetje vreemd smaken. Maar als je ze in de broodrooster stopt, maakt dat niet uit en proef je het verschil niet meer. Het is het lekkerst als het nog vers is, dus vries in wat je niet direct gebruikt en ontdooi wat je dagelijks nodig.
  • Kaas kan ook een grote bron van zout zijn. Probeer om de minst zoute kazen te kopen. Er zijn zoutarme kazen, maar de smaak kan een beetje saai zijn. Als je kiest voor een zoutarme kaas, kies er dan een waaraan specerijen toegevoegd zijn, zoals komijn bijvoorbeeld.

Wat de voedingsindustrie zou kunnen doen

Ten eerste kunnen ze de etiketten die op voedsel zitten duidelijker maken. De hoeveelheid zout moet duidelijk worden vermeld, zodat consumenten een weloverwogen keuze kunnen maken. Het zou ook nuttig zijn als verschillende op dezelfde manier hun etiketten invullen. Bijvoorbeeld, op sommige producten staat de hoeveelheid zout en op anderen de hoeveelheid natrium. Dit is niet hetzelfde, want 1 gram zout bevat 400 mg natrium. Dus 1 gram natrium betekent dat het product daadwerkelijk 2,5 gram zout bevat. Maar veel mensen lezen de etiketten niet eens.

Het zou mooi zijn als de voedingsindustrie het zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden zou verminderen. Vooral voorverpakte levensmiddelen en kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Zout helpt om producten langer houdbaar te maken. Veel bedrijven zijn al bezig om te proberen het zoutgehalte van hun producten te verminderen, maar er is nog een lange weg te gaan.

Conclusie

Gemiddeld eten we te veel zout, wat kan leiden tot een aantal gezondheidsrisico's. Zout zit in bijna alle soorten voedsel, en het kan moeilijk zijn om bij te houden hoeveel zout je nou eigenlijk binnen krijgt op een dag. Maar deze tips helpen je meer bewust te worden van het zoutgehalte in je eten, en maken het gemakkelijker om je zoutinname te beperken. Als je een verhoogd risico op hoge bloeddruk of hart-en vaatziekten hebt en het is nodig om je zoutinname te beperken, is het raadzaam om altijd een arts te raadplegen. De arts zal in staat zijn om meer specifieke dieet adviezen te geven.

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en zoutZwanger en zoutEen overmatig gebruik van zout kan beter vermeden worden tijdens de zwangerschap. Zout kan namelijk voor vervelende bijw…
Zout, een stof die te veel gegeten wordtZout, een stof die te veel gegeten wordtWe eten dagelijks veel zout. We gebruiken kruidenmixen in onze gerechten waar veel zout in zit. Ook in fastfood zit, zoa…
Opzouten! Naar een verlaging van de zoutconsumptieOpzouten! Naar een verlaging van de zoutconsumptieEdith Schippers, ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voedingsindustrie zetten maandag 27 februari 2014…
Hoe (on)gezond is zoutZout. Bij het grote publiek vooral bekend als smaakversterker in de keuken. Lekker bij een stukje vlees of over de friet…

Het nut van functionele voedingEen zeer groot deel van de voedingsmiddelen die we in de supermarkt vinden horen thuis in de groep ‘functionele voeding’…
Prebiotica, probiotica en darmfloraOnze gezondheid begint in onze buik weten we tegenwoordig. Probiotica en prebiotica zijn dan ook booming business. Er wo…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.