Het verband tussen zout eten en een hoge bloeddruk

Te veel zout in uw dieet kan leiden tot een hoge bloeddruk, en een hoge bloeddruk betekent een hoger risico op hart-en vaatziekten. Het is vooral het mineraal natrium in het zout dat dit probleem veroorzaakt. Een gram zout bevat 400 mg natrium en 600 mg chloride. Dus als een hoge bloeddruk een probleem is, is het verstandig om te proberen om je zoutinname te verminderen. Maar dit kan lastig zijn, want in bijna alle soorten voedsel zit zout, en vooral voorverpakte voedingsmiddelen bevatten veel zout. In dit artikel zal ik uitleggen hoe zoutconsumptie bijdraagt aan een hoge bloeddruk, en welke andere factoren ook kunnen bijdragen aan een hoge bloeddruk, en wat je kunt doen om een hoge bloeddruk te vermijden. Maar als je al bekend bent met een hoge bloeddruk, is het verstandig altijd met je arts te overleggen voordat je drastische veranderingen in je eetpatroon doorvoert, of zelfs wanneer je kleine veranderingen maakt!

Wat is een hoge bloeddruk?

Bloeddruk beschrijft de druk die de bloedstroom veroorzaakt op de wanden van de bloedvaten. Het wordt op twee manieren gemeten. De eerste is de systolische druk, dit is de druk die wordt gemeten in de aderen als het hart het bloed in de slagaders pompt. De tweede is de diastolische druk, die de druk in de aderen meet als het bloed terugstroomt naar het hart. De druk wordt gemeten in mmHg en de diastolische druk in rust moet onder de 90 mm Hg zijn en de systolische druk hoort onder de 140mmHg te liggen. Je bloeddruk wordt gezien als een hoge bloeddruk als het hoger is dan deze metingen, dus als de druk in je aderen te hoog is. En dit betekent dat het hart harder moet werken om je bloed door je lichaam te pompen.

In ongeveer 90% van de gevallen is de oorzaak van een hoge bloeddruk onbekend. Er zijn verschillende factoren waarvan bekend is dat zij kunnen bijdragen, en sommige van deze factoren zijn mogelijk om zelf te beinvloeden. Het eten van te veel zout is een van deze factoren die je zelf onder controle kunt houden.

Hoge bloeddruk heeft geen makkelijk te identificeren symptomen, en het kan jarenlang onopgemerkt blijven. Klachten kunnen zijn hoofdpijn, vooral s ochtends, vermoeidheid, duizeligheid of neusbloedingen.

Hoe veroorzaakt zout een hoge bloeddruk

Het is het natrium in het zout dat hoge bloeddruk veroorzaakt. Natrium werkt samen met chloride om de bloeddruk te regelen. Natrium doet de bloeddruk toenemen, en chloride helpt met het verlagen. Het is zeer belangrijk dat er een goede balans tussen deze twee mineralen in je lichaam is.

Teveel natrium zal ertoe leiden dat je lichaam meer vocht vast houdt. Dit vocht wordt voornamelijk opgenomen in de bloedvaten, en het hoge volume van het bloed zorgt ervoor dat de druk op de bloedvaten hoger wordt en dat het hart dus harder moet werken om al het bloed rond te pompen.

Zout verhoogt de bloeddruk ook doordat het de arteriolen (zeer kleine slagaders) laat contracteren (samentrekken). De arteriolen zijn de bloedvaatjes die samentrekken en verwijden om de bloedstroom en de bloeddruk te reguleren. Als ze meer samentrekken dan nodig is, veroorzaakt dat een hogere bloeddruk.

De inname van chloride verlaagt je bloeddruk. Groenten, fruit en aardappelen zijn goede bronnen van chloride. Het is daarom belangrijk om elke dag voldoende hiervan te eten om gezond te blijven.

Niet iedereen heeft dezelfde gevoeligheid voor natrium, dus bij sommige mensen zal een beetje zout een verhoogde bloeddruk veroorzaken, maar bij anderen zal het nauwelijks effect hebben. Ongeveer de helft van de mensen die lijden aan hoge bloeddruk zal positief reageren op een verlaging van de zoutinname via de voeding.

Andere factoren die een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken

Andere factoren die een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken zijn overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, emotionele stress, roken en te veel alcohol. Hou je lichaam zo gezond mogelijk door te proberen om een paar keer per week of dagelijks te sporten. Dit zal je helpen gewicht te verliezen als je zwaarlijvig bent, of om op je normale gewicht te blijven. Als je niet erg fit bent, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen elke dag een kwartier tot een half uur te gaan lopen. Dit wordt steeds makkelijker en dan kun je beginnen met langer en verder lopen. Probeer te stoppen met roken en alcoholgebruik tot een minimum te beperken. Dit alles zal helpen om uw bloeddruk onder controle te houden.

Emotionele stress is een factor die je niet altijd zelf kunt beïnvloeden. Maar als je denkt dat er iets is wat je kunt doen om stress verminderen, is het waarschijnlijk verstandig om dat te doen. Als dit betekent dat je met iemand gaat praten over je problemen, of je arts om hulp vraagt, waarom dan niet? Niet alles is makkelijk op te lossen, en soms kost het een beetje meer tijd om stress te verminderen.

En dan zijn er enkele factoren waar we niets aan kunnen doen. De eerste is genen. Als je hele familie gevoelig is voor hoge bloeddruk dan is de kans groot dat jij dat ook bent. Leeftijd is een andere factor, de risico's op een hoge bloeddruk verhogen naarmate je ouder wordt. En de laatste is geslacht. Hoge bloeddruk treft vooral mannen boven de 60 jaar. Bij vrouwen kan het komen na de menopauze. Ook al kun je geen invloed op deze factoren uitoefenen, het is wel belangrijk om een oogje te houden op de dingen die je wel kunt doen, zoals een gezonde levensstijl.

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Zwanger en zoutZwanger en zoutEen overmatig gebruik van zout kan beter vermeden worden tijdens de zwangerschap. Zout kan namelijk voor vervelende bijw…
Hoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk verlagen dat kan door je eetgewoonten aan te passen. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kun je d…
Hypertensie: een verhoogde bloeddrukHypertensie: een verhoogde bloeddrukVan hypertensie, of wel een verhoogde bloeddruk merken de meeste mensen helemaal niets. Toch is het hebben van een te ho…
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.