Gezond leven voor een betere gezondheid

Gezond leven voor een betere gezondheid Wat zijn de voordelen van een gezonder leven? Wat kunt u zelf doen om een gezonde levensstijl aan te meten? Welke adviezen kunt u opvolgen om gezonder te leven? Uw zelfvertrouwen in uw lichaam en gezondheid zullen toenemen en uw prestaties en gezondheid zullen flink verbeteren als u start met een gezonde levensstijl. Veranderen hoeft niet extreem te zijn, zolang u maar iets onderneemt om uw gezondheid te verbeteren.

Wat zijn de voordelen?

Wat zijn de voordelen als u gezonder gaat leven en een gezonder levensstijl aanneemt?
 • Het zal uw zelfvertrouwen vergroten doordat u beter in uw vel zit,
 • U krijgt meer energie en u voelt zich beter,
 • U kunt gewicht kwijtraken,
 • Uw weerstand zal zich verhogen en verbeteren,
 • U zal minder ziek zijn,
 • U bent minder vatbaar voor griep of verkoudheid,
 • U vermindert het risico op ziektes.

Wat kunt u zelf doen?

Niet iedereen is zich er van bewust dat ze een verband kunnen leggen tussen hun leefstijl en hu gezondheid, waardoor veel mensen niet op hun gezondheid letten, minder presteren dan ze zouden kunnen, mensen zich onzeker voelen over hun lichaam en gezondheid en vaker ziek zijn. Niemand hoeft rijk te zijn om belangrijke veranderingen te kunnen doorvoeren in het leven van uzelf en van uw gezin. Ongeacht uw financiële situatie zijn er een aantal dingen die u kunt doen om uw eigen gezondheid en dat van uw gezin te beschermen en te verbeteren.

Adviezen voor een gezonder leven

Hier volgen enkele adviezen voor een gezonder leven waardoor uw gezondheid verbetert en uw zelfvertrouwen over uw lichaam en gezondheid zal toenemen:

Eet gezond en verstandig

 • Eet verse producten in plaats van voorverpakte producten of fastfood. Voorverpakte producten en fastfood bevatten meestal te veel suiker en zout en te veel vet. Kies bij het bereiden van verse producten voor: grillen, stomen en bakken. Probeer frituren zoveel mogelijk te vermijden.
 • Eet niet te veel. Het gevolg van veel te veel eten is overgewicht, probeer te matigen en neem bescheiden porties. Geef kinderen het goede voorbeeld.
 • Eet meer groente, fruit, vezels en volkorenproducten en probeer geraffineerde producten als witte rijst, witbrood en pasta zoveel mogelijk te vermijden: ze bevatten geen tot weinig voedingswaarde. Snoep verstandig met fruit, noten, rozijnen, volkoren rijstwafels, müsli en enz.
 • Drink voldoende water per dag. Water drinken is noodzakelijk.
 • Roken, drinken en drugsgebruik zijn niet goed voor de gezondheid, probeer te stoppen of in ieder geval flink te verminderen! Beperk het drinken van koffie en cola.

Verzorg uw lichaam

 • Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Enkele slaapadviezen kunnen u hierbij helpen.
 • Verzorg uw gebit en tanden om het verlies van tanden en kiezen te voorkomen. Door iedere dag uw tanden te poetsen voorkomt het tandbederf en tandvleesproblemen.
 • Ga naar de huisarts of dokter als u vermoed dat er iets mis is met uw gezondheid. Laat uw arts de oorzaak vaststellen. Een vroege diagnose vergroot de kans op genezing en bij sommige aandoeningen is professionele hulp echt noodzakelijk.
 • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne, was uw handen na ieder toilet bezoek en was uw handen als u voedsel gaat klaarmaken. Ook goed zijn: om iedere dag te douchen, dat u iedere dag schone kleding draagt en dat het beddengoed schoon en fris zijn.

Bewegen

 • Wees actief en probeer zo actief mogelijk te zijn. Als we lichamelijk actief zijn en blijven helpt dat ons:
  • Gelukkiger te zijn,
  • Energievoller te zijn,
  • Krijgen we meer zelfvertrouwen,
  • Productiever te zijn en
  • Kunnen we beter en helderder denken.
 • Lichaamsbeweging hoeft niet extreem te zijn om effectief te zijn. Meerdere keren per week middelmatig bewegen is al voldoende. Hebt u en slechte conditie begin dan met een paar minuten per dag en bouw het langzaam op zonder iets te forceren. Meer lichaamsbeweging heeft nog een groot voordeel, het draagt bij tot een betere stofwisseling en dat helpt u uw gewicht op peil te houden.
 • Lopen, fietsen, joggen, wandelen, tuinieren: er zijn vele manieren om in beweging te komen, zonder dat u naar een (dure) sportschool hoeft. Neem vaker de fiets in plaats van de auto, ga vaker lopend boodschappen doen en neem de trap in plaats van de lift.

Veranderen

Verandering in uw levensstijl en voedingspatroon zal een tijd in beslag nemen. Het is belangrijk om stapje voor stapje kleine veranderingen door te voeren in plaats van drastische veranderingen in een paar dagen tijd door te voeren. Probeer eerst het eten van ongezonde producten te verminderen, wat vroeger naar bed te gaan en wat vaker te bewegen. Iets doen is beter dan niets. Bouw langzaam uw gezonde levensstijl op.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Moeten mensen die ongezond leven meer betalen voor de zorg?Moeten mensen die ongezond leven meer betalen voor de zorg?De laatste tijd hoor je het steeds vaker om je heen dat iemand zegt: ‘Ik vind eigenlijk dat rokers en drinkers meer zorg…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Gezond gewicht: Tips voor gezond eten, BMI en gezond levenTegenwoordig zijn mensen zich meer bewust van het feit dat een gezond gewicht belangrijk is. Niet alleen om er mooi en s…

Alles over vitamine B12Alles over vitamine B12Vitamine B12 of Cobalamine is een van de acht B-vitamines. Het is een essentiële vitamine voor zowel mensen als voor die…
Vitamine C-tekort, hoe te voorkomenVitamine C-tekort, hoe te voorkomenDe meeste mensen weten wel dat vitamine C belangrijk is voor de gezondheid, maar meestal niet wat vitamine C allemaal do…
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.