Alles over vitamine B12
Vitamine B12 of Cobalamine is een van de acht B-vitamines. Het is een essentiële vitamine voor zowel mensen als voor dieren. Vitamine B12 kan alleen door bacteriën geproduceerd worden, en kan niet door het menselijk lichaam zelf geproduceerd worden. Daarom moeten wij deze vitamine binnenkrijgen via ons voedsel of via supplementen.
Rol van vitamine B12 in het lichaam
Vitamine B12 is betrokken bij het metabolisme van iedere cel. Het is vooral belangrijk bij het goed functioneren van de hersenen en het zenuwsysteem. Verder speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van bloedcellen.
Aanbevolen dagelijkse inname
Wetenschappelijk studies hebben aangetoond dat mensen boven de 15 jaar tussen de 2 en 3 mcg vitamine B12 per dag nodig hebben.
Vitamine B12 tekort symptomen
Tekort aan vitamine B12 komt zelden voor. Bij een inname groter dan de minimale dagelijkse hoeveelheid, kan het overschot worden opgeslagen in het lichaam. Wanneer men stopt met de inname van vitamine B12, kan het tot drie jaar duren voordat de eerste symptomen van een tekort zichtbaar worden. Wanneer men een tekort aan deze vitamine heeft kan dat leiden tot bloedarmoede of meer specifiek een macrocytaire anemie. Verder kan men neurologische klachten krijgen die vaak beginnen met tintelingen in de vingers. In een later stadium kan men last krijgen van geheugenverlies en spierzwakte in de benen. In enkele ernstige gevallen kan vitamine B12 tekort leiden tot een psychose.
Enkele gevolgen van vitamine B12 gebrek op een rijtje:
- Gewichtsverlies
- Ademnood
- Angina pectoris
- Haaruitval
- Zenuwstelsel gerelateerde aandoeningen
- Bloedarmoede (macrocytaire anemie)
- Speirzwakte
- Geheugenverlies
- Concentratie problemen
- Verhoogde kans op hart- en vaatziektes
- Vermoeidheid
- Darmstoornissen
Vitamine B12-tekort en Alzheimer
Vanuit de wetenschappelijke wereld komen er steeds meer geluiden dat vitamine B12-tekort gerelateerd is aan de ziekte van Alzheimer. Vitamine B12 beïnvloed namelijk de hoeveelheid homocysteïnegehalte in het bloed. Homocysteïne is een stof die ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van Alzheimer en hart- en vaatziekten. Vitamine B12 weet de concentratie homocysteïne aanzienlijk te verminderen en daardoor de kans op het krijgen van Alzheimer.
Vitamine B12 overschot
Een overschot aan vitamine B12 heeft niet snel medische gevolgen. Een teveel aan vitamine b12 wordt via de nieren uit het lichaam verwijderd. Sommige mensen krijgen echter extreem grote hoeveelheden binnen via vitamine B12 shots. Dit doen ze om af te vallen of meer energie te krijgen. Een gevolg van deze overdosis kan zijn dat deze personen diarree krijgen. Ook huiduitslag en slapeloosheid komen voor.
Bronnen van vitamine B12
Omdat het menselijk lichaam zelf geen vitamine B12 kan produceren moeten we vitamine B12 betrekken van externe bronnen. Veel dieren krijgen genoeg vitamine B12 binnen doordat ze bacteriën via het voedsel binnenkrijgen die vitamine B12 voor hen produceren. Hoewel sommige planten kleine hoeveelheden vitamine B12 bezitten hebben voedseldeskundigen geconcludeerd dat plantaardig voedsel nooit genoeg vitamine B12 kan leveren om dagelijks voldoende binnen te krijgen.
Mensen moeten hun vitamine B12 dus binnenkrijgen via vlees en vis. Een zeer goede bron van vitamine B12 is lever. Ook schaaldieren bevatten vaak hoge concentraties aan vitamine B12. Andere voedselbronnen van vitamine B12 zijn eieren en zuivelproducten. Let bij eieren er wel op dat ze wanneer ze in grote hoeveelheden gegeten worden, ze ook de absorptie van vitamine B12 kunnen blokkeren.
Een andere manier om vitamine B12 via het voedsel binnen te krijgen is door het consumeren van voedsel dat kunstmatig verrijkt is met deze vitamine. Bepaalde sojaproducten, ontbijtgranen en gistextracten zijn versterkt met vitamine B12.
Vitamine B12 supplementen
De meeste mensen hebben ongeveer 2,4 mcg B12 per dag nodig. Men kan tot 6 mcg B12 binnenkrijgen zonder enig negatief bijeffect. Diëtisten raden veganisten en vegetariërs aan om met vitamine B12 supplementen hun normale dieet aan te vullen. Er zijn verschillende soorten vitamine B12 supplementen op de markt. Het assortiment omvat pillen, druppels, neusspray en B12 injecties. Wanneer men kijkt naar de beste manier waarop het lichaam B12 kan absorberen dan is inname via injecties de meest effectieve manier.
Interessante feiten over Vitamine B12
- Vitamine B12 is de vitamine met de meest ingewikkelde molecuulstructuur. Het is samengesteld uit cobalt en corrine ring moleculen.
- Vitamine B12 werd ontdekt vanwege de relatie met de ziekte pernicieuze anemie.
- Vitamine B12 regenereert foliumzuur in het lichaam (ook bekend als vitamine B9).