Cholesterolverlagende voeding
Last van hoge cholesterol? Begin geen medicijnen te nemen want je cholesterolgehalte is makkelijk te bestrijden met natuurlijke producten zoals verse groenten en fruit. Bekijk de volgende voedingsmiddelen en pik degene die je lekker vindt er uit voor je dagelijkse cholesterolbestrijding.
Sinaasappelen
Een sinaasappel staat bekend als een gezond stuk fruit. Maar de meeste mensen denken bij deze vrucht alleen maar aan vitamine C, die je tijdens de winter moet beschermen tegen een verkoudheid. Een sinaasappel bevat daarnaast echter ook veel pectine, een wateroplosbare voedingsvezel. Pectine bindt de cholesterol die samen met het galzuur naar de darm wordt afgevoerd om te worden uitgescheiden. Die cholesterol kan dus niet meer uit de darm worden opgenomen en staat niet meer ter beschikking van de lever. Om je cholesterolspiegel te verlagen, moet je per dag twee sinaasappelen of andere citrusvruchten zoals clementines of pompelmoezen eten.
Bramen
Bramen zijn in tegenstelling tot andere besvruchten zo waardevol omdat ze bijzonder veel provitamine A en vitamine E bevatten. Ook als bron van mineralen is hun magnesium, calcium en ijzergehalte veel hoger dan andere fruitsoorten. Bovendien zijn bramen rijk aan kalium, vitamine C, koper en mangaan. Met bramen wordt de bloeddoorstroming verbeterd, de LDL-cholesterol wordt verminderd en de HDL-cholesterol waarde verhoogd.
Appelen
Appels bevatten net als sinaasappels een hoge pectinegehalte om je cholesterol te bestrijden. Per dag zou je er drie ongeschild moeten eten. Als je drie appels per dag teveel vindt maar toch van hun cholesterolverlagende effect wilt genieten, dan kun je kiezen voor appeldroesem of pectineconcentraten.
Knoflook
Knoflook is een absolute topper onder de cholesterolbestrijders. De voorwaarde is dat je 4 tot 5 gram knoflook in je dagelijkse menu verwerkt. Knoflook kan de totale cholesterol verlagen, de bloedvaten verwijden en normaliseert de bloeddruk. Knoflook kan de HDL-cholesterol verhogen, de LDL-cholesterol verlagen en de oxidatie van cholesterol afremmen.
Pindanoten
Uit onderzoek blijkt dat dagelijks pinda's eten het risico van hart- en vaatziekten verkleint en zowel de totale als de LDL-cholesterolspiegel verlaagt.
Pistachenoten
Deze bevatten veel onverzadigde vetzuren waarmee je dagelijks je cholesterol kunt verlagen door pistachenootjes te eten. Overdrijf hierin wel niet, een dagelijkse portie van dertig gram is al voldoende. Dertig gram is niet veel, slechts een kleine hand vol. Weeg deze in het begin dan ook af.
Amandelen
Amandelen bevatten weinig verzadigde vetzuren en zijn rijk aan enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren, voedingsvezels, vitamine E en secundaire plantenstoffen. In hun geheel bevatten de amandelen dus een echte cholesterolbestrijdende cocktail. Hun samenstelling is zo perfect dat mensen met een te hoge cholesterol of een verhoogd risico op een hartinfarct dagelijks amandelen zouden moeten eten.
Artisjokken
Artisjokken worden gewoonlijk geserveerd als voorgerecht bij overvloedige maaltijden omdat ze zorgen voor een betere vetvertering. Ze bevatten een uitgebreid palet van werkzame stoffen die de galblaas en de lever stimuleren. Als je je cholesterol wilt verlagen kan je het best artisjokkenextracten gebruiken uit de apotheek. Je kunt je cholesterolgehalte namelijk niet verlagen door alleen maar verse artisjokken te eten. Daarvoor heb je enorm veel grote hoeveelheden nodig.
Zalm
Zalm is een typisch voorbeeld van vette zeevis. In tegenstelling tot vetrijk vlees, is vette vis bijzonder gezonde dierlijke voeding. Zalm is op basis van zijn extreem hoge gehalte aan omega3-vetzuur een echte cholesterolbestrijder. Door regelmatig zalm te eten kun je de bloeddoorstroming verbeteren, je slagaderen elastisch houden, de LDL-cholesterol verlagen en de HDL-cholesterol laten verhogen. Er wordt daarom ook aangeraden om minstens twee keer per week vis te eten.
Muesli
Muesli is een mix van verschillende cholesterolbestrijders en dus het ideale ontbijt of het perfecte tussendoortje voor mensen die hun cholesterol willen verlagen. Toch werkt niet elke soort muesli bestrijdend. Let daarom op het etiket, sommige soorten bevatten vele hoeveelheden suiker en maar weinig voedingsvezels. Ontbijtgranen, zeker de soorten die speciaal gemaakt zijn voor kinderen hebben weinig te maken met muesli en horen eerder thuis in de categorie snoep.