Cholesterolverlagende voeding

Cholesterolverlagende voeding Last van hoge cholesterol? Begin geen medicijnen te nemen want je cholesterolgehalte is makkelijk te bestrijden met natuurlijke producten zoals verse groenten en fruit. Bekijk de volgende voedingsmiddelen en pik degene die je lekker vindt er uit voor je dagelijkse cholesterolbestrijding.

Sinaasappelen

Een sinaasappel staat bekend als een gezond stuk fruit. Maar de meeste mensen denken bij deze vrucht alleen maar aan vitamine C, die je tijdens de winter moet beschermen tegen een verkoudheid. Een sinaasappel bevat daarnaast echter ook veel pectine, een wateroplosbare voedingsvezel. Pectine bindt de cholesterol die samen met het galzuur naar de darm wordt afgevoerd om te worden uitgescheiden. Die cholesterol kan dus niet meer uit de darm worden opgenomen en staat niet meer ter beschikking van de lever. Om je cholesterolspiegel te verlagen, moet je per dag twee sinaasappelen of andere citrusvruchten zoals clementines of pompelmoezen eten.

Bramen

Bramen zijn in tegenstelling tot andere besvruchten zo waardevol omdat ze bijzonder veel provitamine A en vitamine E bevatten. Ook als bron van mineralen is hun magnesium, calcium en ijzergehalte veel hoger dan andere fruitsoorten. Bovendien zijn bramen rijk aan kalium, vitamine C, koper en mangaan. Met bramen wordt de bloeddoorstroming verbeterd, de LDL-cholesterol wordt verminderd en de HDL-cholesterol waarde verhoogd.

Appelen

Appels bevatten net als sinaasappels een hoge pectinegehalte om je cholesterol te bestrijden. Per dag zou je er drie ongeschild moeten eten. Als je drie appels per dag teveel vindt maar toch van hun cholesterolverlagende effect wilt genieten, dan kun je kiezen voor appeldroesem of pectineconcentraten.

Knoflook

Knoflook is een absolute topper onder de cholesterolbestrijders. De voorwaarde is dat je 4 tot 5 gram knoflook in je dagelijkse menu verwerkt. Knoflook kan de totale cholesterol verlagen, de bloedvaten verwijden en normaliseert de bloeddruk. Knoflook kan de HDL-cholesterol verhogen, de LDL-cholesterol verlagen en de oxidatie van cholesterol afremmen.

Pindanoten

Uit onderzoek blijkt dat dagelijks pinda's eten het risico van hart- en vaatziekten verkleint en zowel de totale als de LDL-cholesterolspiegel verlaagt.

Pistachenoten

Deze bevatten veel onverzadigde vetzuren waarmee je dagelijks je cholesterol kunt verlagen door pistachenootjes te eten. Overdrijf hierin wel niet, een dagelijkse portie van dertig gram is al voldoende. Dertig gram is niet veel, slechts een kleine hand vol. Weeg deze in het begin dan ook af.

Amandelen

Amandelen bevatten weinig verzadigde vetzuren en zijn rijk aan enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren, voedingsvezels, vitamine E en secundaire plantenstoffen. In hun geheel bevatten de amandelen dus een echte cholesterolbestrijdende cocktail. Hun samenstelling is zo perfect dat mensen met een te hoge cholesterol of een verhoogd risico op een hartinfarct dagelijks amandelen zouden moeten eten.

Artisjokken

Artisjokken worden gewoonlijk geserveerd als voorgerecht bij overvloedige maaltijden omdat ze zorgen voor een betere vetvertering. Ze bevatten een uitgebreid palet van werkzame stoffen die de galblaas en de lever stimuleren. Als je je cholesterol wilt verlagen kan je het best artisjokkenextracten gebruiken uit de apotheek. Je kunt je cholesterolgehalte namelijk niet verlagen door alleen maar verse artisjokken te eten. Daarvoor heb je enorm veel grote hoeveelheden nodig.

Zalm

Zalm is een typisch voorbeeld van vette zeevis. In tegenstelling tot vetrijk vlees, is vette vis bijzonder gezonde dierlijke voeding. Zalm is op basis van zijn extreem hoge gehalte aan omega3-vetzuur een echte cholesterolbestrijder. Door regelmatig zalm te eten kun je de bloeddoorstroming verbeteren, je slagaderen elastisch houden, de LDL-cholesterol verlagen en de HDL-cholesterol laten verhogen. Er wordt daarom ook aangeraden om minstens twee keer per week vis te eten.

Muesli

Muesli is een mix van verschillende cholesterolbestrijders en dus het ideale ontbijt of het perfecte tussendoortje voor mensen die hun cholesterol willen verlagen. Toch werkt niet elke soort muesli bestrijdend. Let daarom op het etiket, sommige soorten bevatten vele hoeveelheden suiker en maar weinig voedingsvezels. Ontbijtgranen, zeker de soorten die speciaal gemaakt zijn voor kinderen hebben weinig te maken met muesli en horen eerder thuis in de categorie snoep.
© 2011 - 2022 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteVrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteKan een vrouw met een te hoog cholesterolgehalte dmv gezonde voeding het cholesterolgehalte verlagen? Wat kunnen de oorz…
Cholesterol goed of fout?Cholesterol goed of fout?We kennen het woord, we weten dat het met de aderen te maken heeft, maar veel mensen komen niet verder dan dat. Het heef…
Cholesterol, voeding en kruidenSinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, ondertussen al 40 jaar geleden, zijn we al in de ban van de angst voor chole…
Cholesterol: noodzakelijk en toch gevaarlijkCholesterol: noodzakelijk en toch gevaarlijkCholesterol is iets wat je in je lichaam met bepaalde hoeveelheden nodig hebt om een vlotte stofwisseling te verkrijgen.…

Verandering voedingsbehoefte voor 65-plussersVerandering voedingsbehoefte voor 65-plussersNederland vergrijst en dit zal in de komende jaren alleen maar toenemen. De 65-plussers onder ons worden steeds vitaler…
Reactie

Lulu Safier, 01-12-2012
Ik slik elke dag pillen tegen mijn te hoge cholesterol. Dán mag je volgens de bijsluiter geen grapefruit eten omdat dat erg gevaarlijk is. Geldt dat voor alle citrusvruchten? Zoals mandarintjes, sinaasappels en limoenen? Graag hoor ik dat van u. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 02-12-2012
Grapefruit (pompelmoes) bevat stoffen die de werking van cholesterol-verlagende pillen kan doen versterken of verzwakken. Bepaalde voeding en medicijnen combineren soms niet waardoor de werking ook anders gaat liggen. Volgens sommige onderzoekers zou ook andere fruit zoals sinaasappels een werking hebben op de medicijnen maar is nooit klinisch bewezen. Je mag dus andere citrusvruchten eten, maar doe je dit beter niet net na het nemen van je medicijnen.

groetjes

Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.