Anti-stress dieet: Stress verminderen met eten

Anti-stress dieet: Stress verminderen met eten Stress, de één heeft er meer last van dan de ander. Maar wie veel last heeft van stress kan eens proberen anders te eten. Het eten van koolhydraten bijvoorbeeld zorgt er voor sommigen voor dat het stressniveau afneemt. Vlees eten zorgt voor meer stress in het lichaam in dat geval. Anderen zouden juist meer eiwitten eten. Het anti-stress dieet uitgelegd.

Stress verminderen: minder eiwitten en veel koolhydraten eten

Onderzoek heeft uitgewezen dat stress verminderd kan worden en iemands stemming verbeterd door het eten van bepaald voedsel. De één is echter de ander niet en daarom is het wel belangrijk om te kijken naar wie het dieet wil veranderen. Zo geldt dat mensen die van nature stressgevoelig zij en eigenlijk chronisch lijden aan stress het vaak goed is om bij stress:
  • Minder eiwitten te eten
  • Veel koolhydraten te eten

Hoe ziet zo’n stressverminderend dieet er uit?

Wie van nature stressgevoelig is en zijn stress wil verminderen door het eten van de juiste zaken kan dan het beste eten:
  • Veel bruine boterhammen met jam
  • Koeken
  • Pasta
  • Vruchten

Waarom helpt een koolhydratendieet bij stress?

Koolhydraten zorgen voor een toename van tryptofaan. Dit is een neurotransmitter die in de hersenen de hoeveelheid serotonine (ook wel het gelukshormoon genoemd) verhoogt. Om die reden voelen mensen die zich altijd gestrest voelen zich beter als ze de hele dag veel vruchten, snoep en granen eten en weinig vlees, kaas en boter. Mensen die niet dagelijks stress ervaren hebben overigens niets aan dit dieet, dat natuurlijk ook nog eens kan zorgen voor wat pondjes lichaamsgewicht extra.

Depressieve mensen hebben geen baat bij een anti-stress dieet

Mensen die echt aan een depressie lijden hebben niets aan een anti-stress dieet. Deze mensen hebben vaak al jaren last van stemmingsstoornissen en ondervinden daar ernstige gevolgen van in hun leven. Ze hebben vaak ook lichamelijke klachten en slapen slecht. Een speciaal dieet helpt daarbij niet. Sporten is wel belangrijk voor ze, omdat dit wel de aanmaak van serotonine bevordert. Wie bovendien met een depressie kampt, doet er goed aan hulp in te roepen. Met therapie en of medicijnen is vaak aan een depressie veel te doen. Antidepressiva zorgen er voor dat juist de aanmaak van serotonine wordt bevorderd en mensen met een depressie hebben een ernstig tekort daaraan. Wel wordt gekeken of mensen die chronisch gestrest zijn kunnen worden geholpen met een dieet zodat ze uiteindelijk niet in een depressie eindigen.

Gezonde mensen die zo nu en dan last hebben van stress

Bij gezonde mensen die zo nu en dan last hebben van veel stress kan een dieet ook helpen. Maar in dat geval is een koolhydraatrijk dieet geen optie. Zij zouden juist meer eiwitten moeten eten, vooral als ze een belangrijke prestatie moeten leveren. Overigens is het wel oppassen geblazen met het eten van te veel eiwitten, want dit kan de nieren beschadigen. Wie dus echt een eiwitrijk dieet wil gaan volgen met weinig koolhydraten doet er goed aan een diëtiste te raadplegen.

Dieet voor chronisch gestreste mensen

Wie al heel lang gestrest is en zich opgebrand voelt en snel geïrriteerd is en agressief reageert op de omstandigheden is chronisch gestrest. Deze mensen hebben vaak ook buik-, hoofd en of spierpijn. Deze groep mensen verbruikt eigenlijk te veel serotonine en dat kan leiden tot een tekort aan het hormoon. Terwijl serotonine wel nodig is om goed te presteren als er veel stress is. Wie een tekort aan serotonine heeft, gaat zich onprettig voelen. Door beter te eten, kan dit veranderen. Iemand die chronisch gestrest is en veel eiwitten tot zich neemt, zou dus deze eiwitconsumptie drastisch moeten verminderen. Wie daarbij z’n koolhydrateninname verhoogt, zorgt voor een dieet dat stress vermindert. Nog beter is het om aan een standaarddieet tryptofaan toe te voegen. Dit is gewoon in pilvorm te koop bij sport- en gezondheidswinkels. Bovendien zorgt de inname van tryptofaan niet voor gewichtstoename, terwijl het veel eten van koolhydraten dat wel doet. Wie overigens tryptofaan slikt, moet er wel voor zorgen dat hij niet te veel eiwitten inneemt. Dat doet het effect namelijk weer teniet.

Blij worden van eten

Het volgen van een dieet is voor heel veel mensen een opgave, ook als het bedoeld is om je er beter door te voelen. Zo is het ook met antistress diëten. Eten moet een prettig gevoel veroorzaken en dat doet het niet als iemand zich schuldig voelt of dingen moet eten die hij niet lekker vindt.

Stress moet ook op andere manieren worden aangepakt

Hoewel het natuurlijk heel goed is om stress met eten aan te pakken, moet vooral de wortel van de stress worden aangepakt. Dit betekent dus zorgen voor minder taken, meer ontspanning en meer sport. Ook moeten onderliggende problemen worden aangepakt als die de oorzaak zijn van het probleem.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Anti-Aging Dieet, hoe werkt het?Is het mogelijk het verouderingsproces te verlangzamen? Het Anti-Aging Dieet geeft ‘ja’ op deze vraag. De bereids onderg…
Oxidatieve stress: schadelijke gevolgen voor het lichaamOxidatieve stress: schadelijke gevolgen voor het lichaamIn ons lichaam zijn continu chemische en complexe processen aan de gang. Tijdens deze chemische reacties komen stoffen v…
7 jaar jonger in 7 weken: Anti-Aging Breakthrough Dieet7 jaar jonger in 7 weken: Anti-Aging Breakthrough DieetJe kunt er zeven jaar jonger uit zien binnen zeven weken door een combinatie van afvallen en het juiste doen voor je hui…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…

Granaatappels zijn super gezondGranaatappels zijn super gezondVele onderzoeken en studies hebben uitgewezen dat granaatappels indrukwekkend goed zijn voor de gezondheid. Dat is ook v…
Fructose. Gezond of ongezond?Fructose. Gezond of ongezond?In principe is fructose een zoetstof die van nature in voeding voorkomt en kan geen kwaad voor de gezondheid. Maar... da…
Bronnen en referenties
  • Psychologe Magazine
  • Rob Markus
Reactie

Kimberley Pex, 04-05-2014
Ik dacht net eiwitrijk? Proteïnen verhogen 't serotoninegehalte toch? Kom er nu niet meer wijs uit. Reactie infoteur, 05-05-2014
Dit is voor mensen die zo nu en dan stress ervaren, maar vooral veel moeten presteren. Die hebben meer aan een eiwitrijk dieet dat hun de kracht geeft om door te gaan dan aan een sloommakend dieet van koolhydraten.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 01-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.