Prei, groente en geneeskruid

Prei hoeven we niet echt meer voor te stellen. Aan de wetenschappelijke naam Allium porrum kunnen we zien dat hij tot hetzelfde plantengeslacht als knofllook, Allium sativum en Ui, allium cepa hoort. Prei in een enigszins andere gedaante was al bij de oude Romeinen bekend. Prei werd door Cato vermeld en ook Dioscorides beschreef de plant onder de naam Prasov chepaion. Dioskorides schreibt dem Porree blähende und harntreibende Wirkung zu. Der Same habe eine zusammenziehende Kraft, weshalb sein Saft mit Essig oder Weihrauch vermischt den Blutfluss, sonderlich der Nase, stopfe. Mit Honig vermischt helfe er gegen den Biss giftiger Tiere.  Ook in het Capitularium van Karel de Grote was de prei opgenomen.

Hildegard (10de eeuw) en de prei

Hildegard von Bingen had dikwijls een uitgesproken mening over kruiden en groenten en niet altijd positief, zo verteld ze over prei 'En rauw gegeten is zij slecht en verderfelijk, als een giftig en nutteloos kruid, omdat zij het bloed en de verrotting en de sappen van de mens in het tegendeel verandert, dat betekent "wal", zodat het bloed niet meer toeneemt, het vuilnis door de prei niet vermindert en slechte sappen niet gereinigd worden'. (Kap. 1-81)

Dodoens (16de eeuw) over prei

Alhoewel prei algemeen voorkwam ten tijde van Dodoens, maakt deze "quaet ende grof bloet / winden / ende swaren droomen", zo schreef hij, waarschijnlijk onder invloed van Hildegard von Bingen. Maar hij vond ook dat "Pareye doet water lossen / ende die grove vochticheden scheyden ende maeckt saechten camerganck." Dat waren de woorden die Dodoens gebruikten om prei en zijn diuretische werking te beschrijven. Hij beschrijft twee soorten prei: deze "die afghesneden wordt"en deze "die niet afghesneden en wordt'. In wezen moet het hier gaan om één en dezelfde soort die op verschillende wijze werd geteeld. De één werd regelmatig tegen de grond afgesneden en liet men opnieuw op­schieten, net zoals met bieslook gebeurd. De tweede soort werd geteeld en geoogst zoals wij vandaag nog prei oogsten: de planten één voor één uit de grond trekken. Ten tijde van Dodoens werd prei in alle hoven geplant, wat zijn verspreiding als keukenplant accentueert.

Die "gesneden prei", ook "snijprei" genoemd vinden we ook terug bij de dichter P.C. Hooft (1581-1641):
"Lang toch leefd' ik tevreên met armlijk zoutvat,
Onaanzienlijke spijs, niet uitgedokterd,
Kropsla, schralige kost, de zware snijprei,
Tuin boon, rauwig en wel, ook moes van linzen."


Dr. Leclerc over prei

Al wat dichter bij ons in de tijd, rond 1930 wil ik ook de degelijke informatie van Dr. Leclerc vermelden, in zijn werk Les légumes de France schrijft hij 'Saintignon a démontré que le mucilage contenu dans le suc du poireau et recueilli par expression après une coction prolon­gée possède une propriété émolliente élective sur la muqueuse pharyngienne adultérée par les processus d'inflammations catarrhales aiguës et chroniques : aussi l'emploie-t-on avec avantage dans toutes les pharyngites, quelle qu'en soit la forme clinique, dans les laryngites, dans les trachéites et dans les bronchites', Dus vooral goed voor de luchtwegen door de aanwezige slijmstoffen.

Geneeskracht

Sommigen, nieuwe Hildegard aanhangers vinden prei weer des duivels en anderen vinden die prei dan weer supergezond en geneeskrachtig, goed voor lever, nieren, blaas, gal, verkoudheid, bloedsuikerverlagend, hyperglycemie, hart en vaten, darmzuiverend, keel, constipatie, huid, nagels, haren. Ook dat is, wat mij betreft van het overdrijven te veel. Als ik de gulden middenweg mag kiezen zou ik zeggen dat prei vochtafdrijvend is en bijzonder goed voor de keel, te gebruiken bij droge hoest en heesheid waarschijnlijk door de aanwezige slijmstoffen en de glycosinolaten, stoffen die we ook kennen van de ui en de rammenas. En verder, en dan stop ik er mee, is het ook gezond voor de bloedvaten ook weer vergelijkbaar met de werking van andere Alliumsoorten zoals knoflook en ui en daar is ook wel enig wetenschappelijk bewijs voor.
© 2011 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Wat is heesheidHeesheid is een stoornis van het stemgeluid. De meeste mensen zijn ooit al eens hees geweest. Maar wat is heesheid nou p…
De geneeskracht van preiDe geneeskracht van preiPrei is familie van de ui en kun je prima na het kopen in water zetten om de wortelgroei te stimuleren. Vervolgens zet j…
Heesheid: oorzaken en behandelingHeesheid: oorzaken en behandelingHeesheid is iets wat de meeste mensen wel eens of zelfs vrij vaak ervaren. Je kunt hees worden doordat je verkouden bent…

Stevia, geschiedenis van een zoetplantStevia, geschiedenis van een zoetplantPlanten kunnen nog altijd controverse veroorzaken. En daar ben ik in zekere zin wel blij mee. Zo heeft ook het plantje S…
Tussendoortjes; 'dikmakers' en 'slankmakers'Tussendoortjes; 'dikmakers' en 'slankmakers'De decembermaand komt steeds dichterbij en dat betekent dat de lekkere dingen weer in huis worden gehaald en dat het smu…
Bronnen en referenties
  • Leclerc.Les légumes de France. Leur histoire, leur usages alimentaires, leurs vertus thérapeutiques. 1934 Amédée Legrand. Editeur
  • http://www.hort.purdue.edu/newcrop/pdfs/JAC.pdf
  • J Med Food. 2006 Spring;9(1):98-101. Hypolipidemic activity of Allium porrum L. in cholesterol-fed rabbits. Movahedian A, Sadeghi H, Ghannadi A, Gharavi M, Azarpajooh S.
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.