Grote drang naar zoetigheden door een chromiumtekort

Grote drang naar zoetigheden door een chromiumtekort Iedereen heeft wel eens trek in iets zoets, dat is heel normaal. Maar sommige mensen hebben deze onweerstaanbare drang naar zoetigheden de ganse dag door. Het is precies of al die zoetigheden hun oververmoeidheidsgevoel kan doen verdwijnen. Waarschijnlijk ligt hieraan een andere oorzaak ten grondslag Misschien is de suikerstofwisseling niet in orde, en is er een onderzoek nodig om dit te weten te komen. Want te veel suiker werkt zwaarlijvigheid in de hand en erger nog, ook diabetes

Vanwaar komt die drang naar zoetigheden?

Wanneer men een voortdurende drang heeft naar zoetigheden heeft men waarschijnlijk moeilijkheden om de suikerspiegel in balans te houden. Want schommelingen in de suikerspiegel kunnen een onbedwingbare drang naar zoetigheden veroorzaken.

Deze reactie van de suikerspiegel kan levensbedreigende reacties veroorzaken

Zoals:
 • vermoeidheid,
 • vreetbuien,
 • gemoedsschommelingen.

Wat kan men daartegen doen?

Mensen met een onbedwingbare suikerbehoefte hebben meestal een tekort aan het spoorelement chromium dat goed is voor een evenwichtige suikerspiegel.

Chromium komt voor in verschillende levensmiddelen

Zoals:
 • vlees,
 • kaas,
 • volkoren producten,
 • noten,
 • lever,
 • biergist,
 • zeevruchten,
 • specerijen,
 • peper,
 • tijm.

Chromium maakt een belangrijk deel uit van een complex GFT Glucose Tolerantie Factor

Dit is noodzakelijk voor het behoud van een goed suikermetabolisme. Omdat dit de activiteit van de insuline stimuleert, die noodzakelijk is voor de omzetting van glucose en daarmede voor de winning van energie. Omdat chromium de cholesterolspiegel verlaagt voorkomt het op die manier hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Ook vanwege de uitwerking op de suikerstofwisseling is chromium geschikt om het voorkomen van de daarmee verband houdende ziekten, zoals: suikerziekte en hypoglykemie, en hun behandelingen.

Bestaan er ook andere betrouwbare bronnen van chromium?

Chromium bestaat eventueel ook in verschillende synthetische organische vormen. Men vindt deze soms ook in voedingssupplementen zoals bv. bio-chromium. Dit bevat nu het zuivere chromiumchloride, dat een bijzondere stabiele bron van chromium is. Zelfs bakkersgist wordt hierin verwerkt, om samen met chromium de actieve GFT te vormen. (Verkrijgbaar in apotheken.)

Hoeveel chromium heeft een mens nodig?

Volgens deskundigen zou de dagelijkse chromiuminname moeten liggen tussen de 50 en de 200 mcg. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid chromium voor België bedraagt 125 mcg. Het is zeer uitzonderlijk dat de inname van chromium afhankelijk is van de plaats waar men leeft.

Bij nader onderzoek is gebleken dat men in sommige landen eerder een hoge inname van chromium heeft, terwijl de inname in andere delen van de wereld eerder laag is. De gemiddelde chromiuminname ligt in de meeste landen ver onder de internationale aanbevelingen, met uitzondering van India. Specerijen zijn rijk aan chromium en dit is misschien een verklaring voor de hogere inname van dit essentieel nutriënt in India.

Eindconclusie

Bij nader inzicht weet men dat veel zoetigheden elke dag bij de meeste personen zwaarlijvigheid kan veroorzaken. Hiervoor is het element chromium waarschijnlijk een goed alternatief om dit te voorkomen. Want zoals iedereen al wel weet, is teveel zoetigheid alles, behalve gezond.

Een goede raad; wanneer men elke dag gezond en gevarieerd gaat eten, en daarbij nog extra chromium inneemt, heeft men geen last meer van vreetbuien. Terwijl men dan onverwacht ook nog zienderogen gaat afslanken! Véél succes!
© 2012 - 2023 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is A-seksualiteit?Wat is A-seksualiteit?A-seksueel, frigide of non-libidoïsme het zijn verschillende benamingen voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben.…
Stoppen met de verslavingStoppen met de verslavingUit de titel van dit artikel kunt u opmaken dat het eenvoudig is om te stoppen met een verslaving, maar het tegendeel is…
Incontinentie, ongewild urineverliesJe zult het maar hebben. Incontinentie. Je voelt je opgelaten, want zonder dat je er erg in hebt is je broek nat. Incont…
Overeten, echt of ingebeeldOvereten, echt of ingebeeldVeel mensen zitten geplaagd met het gevoel dat ze te veel eten. In sommige gevallen is dit ook zo. Vaak beelden ze zich…

Compleet overzicht van alle vitaminenIn het onderstaande overzicht lees je van alle vitamines in welke voedingsstof ze voorkomen, wat de belangrijkste bijdra…
Haver, voeding en medicijnHaver, een gewoon graan dat vroeger vooral voedsel voor paarden was, wordt nu opnieuw ontdekt als cholesterolverlager. I…
Bronnen en referenties
 • Info: Goed Gevoel.
Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 01-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.