Wat te doen bij constipatie, obstipatie en verstopping

Wat te doen bij constipatie, obstipatie en verstopping Nooit meer constipatie wat is dat een heerlijk vooruitzicht. Maar is dat mogelijk? Door verschillende redenen, zoals verkeerde voeding of te weinig beweging, kan er zich een verstopping in onze darmen voordoen. We praten er liever niet over, maar veel mensen hebben last van verstoppingen. Zo’n twee tot drie miljoen mensen, alleen in Nederland al, hebben last van een darmverstopping. Het is tijd om daar verandering in te brengen.

Verkeerde… van alles

Er zijn verschillende redenen waardoor je lichaam verstopt kan raken. Door verkeerde voeding, te weinig beweging, te weinig vocht inname en doordat mensen vaak niet gaan als ze moeten. Je hebt geen tijd om te eten en je haalt even iets makkelijks, je doet zittend werk, sport zelden en reist met de auto van en naar huis. Je vergeet water te drinken en eigenlijk vind je water ook niet zo lekker dus drink je het zelden. Je hebt haast, je hebt net het laatste restje koffie naar binnen gegoten en staat op het punt om naar je werk te gaan. Plotseling moet je heel nodig, maar je bent al te laat dus houd je het maar op. Herkenbaar? Misschien herken je maar een van de voorbeelden, misschien zijn ze allemaal van toepassing in jouw leven. Hoewel de meeste mensen wel weten wat ze zouden moeten doen om verstopping te voorkomen, blijkt het in de praktijk toch vaak moeilijk. Hier nog even een aantal tips op een rijtje.

Gaan als je moet

Niet iedereen is hetzelfde en dat geldt ook voor onze stoelgang. De ene persoon moet twee keer per dag en een ander maar vier keer per week. Het maakt niet uit hoe je stoelgang werkt, het belangrijkste is, dat je gaat als je moet. Ook al sta je op het punt om weg te gaan, of wacht je liever tot je weer thuisbent of als de kinderen op bed liggen. Niet doen, niet wachten, gewoon gaan als je het voelt opkomen. Wanneer je het ophoudt verdwijnt de drang, terwijl er wel nieuwe aanvoer is van binnen. De darmen komen plek tekort en halen het vocht uit de ontlasting om zo meer plaats te creëren. Daardoor wordt de ontlasting hard en krijg je een verstopping en/of zelfs last van aambeien.

Ga er goed voor zitten

In sommige landen zie je ze nog wel, de gaten in plaats van een toilet. Hoewel wij zo’n gat maar raar vinden en liever lekker gaan zitten, is het voor ons lichaam een heel natuurlijke wijze van ontlasten. Het is zelfs zo, dat ons darmsysteem gebouwd is om ons op deze manier te ontlasten. De komst van het toilet heeft het natuurlijke systeem ontregeld. Probeer je voeten ergens op te zetten, een krukje bijvoorbeeld, zodat je knieën zich boven je heupen bevinden. Deze houding maakt het een stuk gemakkelijker.

Het belang van vezels

Vezels prikkelen de darmen en bevorderd daardoor de stoelgang. Eet daarom vezelrijk voedsel en zorg er zo voor dat je genoeg vezels binnenkrijgt.

Vezels zitten vooral in

  • Volkoren-, bruin-, krenten- en rozijnen en roggebrood
  • Gort, zemelen, havermout, tarwekiemen, boekweit en muesli
  • Zilvervliesrijst, peulvruchten, maan- en sesamzaad en noten en pinda’s
  • Gedroogde zuidvruchten als, abrikozen, dadels, vijgen, rozijnen en tutti frutti

Voedsel met een laxerende werking zijn

  • Karnemelk, yoghurt, stroop, ontbijtkoek, vocht van geweekte zuidvruchten, sinaasappelsap en rozenbottelsiroop
  • Pruimen, bananen (wel rijpe bananen)

Het belang van kauwen

Onze mond produceert speeksel en wanneer we eten ruiken wordt de speekselproductie op gang gebracht. Ons speeksel bevat enzymen waardoor ons spijsverteringsproces op gang geholpen wordt. Het speeksel zelf maakt het voedsel in de mond zacht en makkelijker door te slikken. Doordat we goed kauwen bevorderen we beide processen in de mond. Kauw lang genoeg op je voedsel om het helemaal fijn te malen voordat je het inslikt.

Water

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, overal lees je dat genoeg water drinken bijdraagt aan een goede gezondheid. Zo ook met de spijsvertering. Neem ’s morgens vroeg meteen een glas lauw water op je nuchtere maag zodat je darmen op gang komen. Drink de rest van de dag minstens twee liter water. Drink niets tijdens of net na de maaltijd, aangezien dit je spijsverteringsenzymen kan verminderen.

Het stimuleren van de goede bacteriën

In onze darmflora zit probiotica, dit zijn goede bacteriën. Deze hebben we nodig om ervoor te zorgen dat de juiste voedingsstoffen worden opgenomen en zodat het spijsverteringskanaal goed blijft werken. Het overgrote deel van onze weerstand zit in onze darmen. De probiotica die het meest gebruikt wordt is een melkzuurbacterie en deze kun je van nature vinden in: Zuurkool, yoghurt, en salami. Toch zijn ze niet erg werkzaam als we ze op deze manier innemen. Volgens de wetenschap is een melkzuurbacterie pas een probioticum als deze levend de darmen bereikt. Waardoor ze bijdraagt aan een goede gezondheid.

Bewegen, bewegen

Dat bewegen goed is voor onze conditie en algehele gezondheid wisten we al. Maar het werkt ook mee aan onze spijsvertering. Door te bewegen worden de darmen als het ware gemasseerd waardoor de stoelgang wordt bevorderd. Door onderzoek is aan het licht gekomen dat mensen die genoeg bewegen een positief verschil hebben in de passagetijd door de dikke darm.

Ontgiften

Er zijn allerlei middelen te koop die je helpen om je lichaam te ontgiften. Ook kun je overal in boeken en op het internet lezen hoe je een reinigingskuur kunt doen. Maar er wordt je aangeraden om dit nooit op eigen houtje te doen. Zorg ervoor dat je advies krijgt van een vakbekwame voedingsdeskundige. Deze mensen hebben ervoor geleerd en weten wat wel en niet goed is voor jou persoonlijk. Want we hadden het er al over, niet iedereen is hetzelfde, dus waarom zou een methode tot ontgiften wel voor iedereen hetzelfde zijn.

Laxeren

Wanneer je al een poosje goed bezig bent, zoals hierboven beschreven en je zit nog steeds verstopt, gebruik dan tijdelijk een laxeermiddel. Een laxeermiddel mag je niet langer gebruiken dan twee weken, anders heb je kans dat je darmen lui worden en dan ben je verder van huis. Ook is een laxeermiddel niet bedoeld als afslankmiddel. Het kan gebruikt worden als een tijdelijk middel om de stoelgang weer op gang te helpen.

Tot slot

Een gezonde levensstijl kan alleen maar bijdragen aan een mens, gezond van lichaam en geest. Aangezien je maar één lichaam hebt is het van belang om er goed voor te zorgen. Verlies echter niet uit het oog dat bij aanhoudende klachten altijd een arts geraadpleegd dient te worden.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Wat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingWat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingStel je hebt een enorme aandrang om naar de wc te gaan en eens je er bent lukt het maar niet. Je blijft met een opgeblaz…
Huismiddeltjes tegen constipatie (verstopping)Huismiddeltjes tegen constipatie (verstopping)Constipatie, ook wel verstopping genoemd, is een vervelende aandoening waarbij men wel aandrang heeft maar de ontlasting…
Problemen door constipatie: Risico’s van obstipatieProblemen door constipatie: Risico’s van obstipatiePatiënten met obstipatie kunnen langdurig op het toilet zitten wanneer ze stoelgang proberen te maken. Ze voelen zich va…

Noten passen bij de dagelijkse, gezonde voedingNoten passen bij de dagelijkse, gezonde voedingNoten zijn gezond. Al eeuwenlang hebben mensen noten en bessen verzameld en gegeten. De verschillende soorten noten hebb…
Buikvet, gevaarlijker dan we denkenBuikvet, gevaarlijker dan we denkenWe maken ons niet zo druk om een paar pondjes extra. Maar wanneer deze pondjes zich concentreren rond de buik, dan zijn…
Bronnen en referenties
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.