De geneeskracht van granaatappel

De geneeskracht van granaatappel De granaatappel (Punica granatum) is een vrucht die behoort tot de zogenaamde “superfoods”. Granaatappels bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine B5, vitamine C en kalium. Daarnaast zitten granaatappels vol antioxidanten, zoals tannines, flavanoïden. Ook zijn er heel wat polyfenolen aanwezig. Antioxidanten bevatten belangrijke eigenschappen om vrije radicalen te kunnen bestrijden. Granaatappel is dus een hulpmiddel dat helpt beschermen tegen ziekten die ontstaan als gevolg van infecties. Ook beschermt de granaatappel tegen hart- en vaatziekten en artrose. Granaatappel biedt dus heel wat voordelen voor de gezondheid.
Bron: LoggaWiggler, PixabayBron: LoggaWiggler, Pixabay

Wat is een granaatappel?

De granaatappel is een rode vrucht (kan ook een andere kleur hebben) die men vooral – in de buurlanden van de Lage Landen - aantreft in de gebieden rond de Middellandse Zee. Binnen in de vrucht zie je aparte cellen die gevuld zijn met besjes die ieder een pit bevatten. Een goede granaatappel wordt gekenmerkt door een glanzende schil. Bij een droge schil zal je immers merken dat de inhoud van de vrucht niet meer sappig is.

De afkomst van de granaatappel

De granaatappels (Punica granatum) zijn oorspronkelijk afkomstig uit Perzië. Ze worden vooral gekweekt in de gebieden rond de Middellandse zee, het Midden-Oosten, India en de Kaukasus. “Punica” verwijst naar de Feniciërs, die de granaatappelteelt hebben verspreid om godsdienstige redenen. Het woord “granatum” vindt zijn oorsprong in het Latijn. Het betekent letterlijk korrel (granum). Ook de edelsteen “granaat” wordt naar de granaatappel genoemd, omwille van zijn kleur maar ook op de vorm van de cellen in de vrucht, die op edelstenen lijken.

Voordelen voor de gezondheid - geneeskracht

De granaatappel heeft al bewezen dat het een gunstige geneeskundige werking heeft. De granaatappel wordt meer en meer gerespecteerd in de westerse medische wereld en kent vele voordelen voor de gezondheid.

Granaatappel als ontstekingsremmer

Plantaardige flavanoïden werken ontstekingsremmend bij heel wat ziekten. Granaatappel heeft dus een belangrijke ontstekingsremmende functie. Deze flavanoïden, aanwezig in de vrucht, worden goed opgenomen door het lichaam en zijn helemaal niet giftig.

Cholesterolverlager en beschermer tegen hart- en vaatziekten

De granaatappel zorgt voor een verlaging van het aantal vetzuren in het lichaam, met een verlaging van het cholesterolgehalte als gevolg. Daarnaast verlaagt het ook de bloeddruk, met een verminderd risico op een beroerte. Bloedverdunning, een verbeterde bloedstroom en een goed onderhoud van de goede cholesterol zijn enkele voorbeelden van de gezondheidsvoordelen van de granaatappel.

Bescherming tegen Alzheimer

Granaatappels zitten vol polyfenolen, die op hun beurt zorgen voor de aanmaak en de verjonging van lichamelijke cellen. In granaatappel zitten vier keer zoveel polyfenolen dan in groene thee of rode wijn. Door regelmatig deze vrucht te consumeren, kan het risico op de ziekte van Alzheimer verkleind worden.

Rijk aan vitaminen

Een granaatappel bezit ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Daarbovenop bevat granaatappel heel wat vezels, kalium, foliumzuur en de benodigde hoeveelheden vitamine A en E. Een granaatappel zorgt dus mee voor een goede opname van vitaminen en mineralen.

Andere gezondheidsvoordelen

De granaatappel gaat de enzymen stoppen die het kraakbeen aantasten waardoor artrose ontstaat. Op deze manier kan de granaatappel dus helpen om artrose te voorkomen. Granaatappels zouden de symptomen van de menopauze bij vrouwen verlichten en het drinken van granaatappelsap zou tandplak helpen voorkomen.

Bron: TBIT, PixabayBron: TBIT, Pixabay

Opmerkelijk: granaatappel is goed voor de huid

De granaatappel heeft ook een positief effect op de huid. Door de grote hoeveelheid antioxidanten zorgt de granaatappel voor een mooie, frisse en jonge huid. De voedingsstoffen in de pitjes hebben een verjongend effect op de huid. De granaatappel zorgt in het algemeen voor een goede cel- en waterhuishouding, een optimale collageenproductie en gladgestreken rimpels. De vrucht staat ook bekend als symbool van gezondheid, vitaliteit, vruchtbaarheid en een gelukkig en lang leven.

Belangrijke weetjes

  • Wereldwijd bestaan er ongeveer 300 soorten granaatappels. Ze variëren in kleur van donkerrood tot geelbruin en in smaak van heel zoet tot heel zuur. De meest gekende granaatappels hebben echter een rode kleur.
  • Ongeveer 40% van de granaatappel bestaat uit sap. Pers de granaatappel uit en zeef het sap. Het is de beste garantie voor een lekker en gezond drankje.
  • Het Spaanse Granada en het Caraïbische schiereiland Grenada zijn genoemd naar de granaatappel. Het stadswapen van Granada bevat de vrucht. Op de vlag van Grenada staat een nootmuskaat en geen granaatappel.
  • Ook de handgranaat werd naar de granaatappel genoemd. De gelijkenis tussen een vallende granaatappel – met spattende zaden – doet denken aan een granaat die ontploft.
  • De grenadilla (passiebloem) werd ook naar de granaatappel genoemd omdat ze heel erg op elkaar lijken.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood GranaatappelSuperfood GranaatappelSuperfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook granaatappel is één v…
Granaatappel gezondDe granaatappel is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende fruitsoorten die we kennen. De vrucht is uitz…
Granaatappel, goed voor hart en huidIn Nederland kennen we de granaatappel voornamelijk van de grenadine. De vruchten zelf zie je ze nog niet zo heel vaak .…

Heeft koffie een gezond of ongezond effect?Heeft koffie een gezond of ongezond effect?Met zo'n 2,4 miljard liter koffie per jaar in Nederland, kan wel gesteld worden dat Nederlanders een koffielievend volk…
Hoe zorg je dat je genoeg drinkt?Hoe zorg je dat je genoeg drinkt?Iedere dag genoeg drinken is ontzettend belangrijk. Als je genoeg vocht binnen krijgt kunnen al je organen beter functio…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fruchthandel Magazin, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Granaatappel, 6 november 2015
  • Jessevandervelde.com, http://jessevandervelde.com/granaatappels-het-gezondste-cadeautje-uit-de-natuur/, 6 november 2015
  • Gezondheidsnet.nl, http://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/granaatappel-pitjes-vol-polyfenolen, 6 november 2015
  • Gezondheidsplein.nl, http://www.gezondheidsplein.nl/nieuws/granaatappels-zijn-gezond/item63801, 6 november 2015
  • Afbeelding bron 1: LoggaWiggler, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: TBIT, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.