De verzorging van een ziek kind

De verzorging van een ziek kind Ieder kind is wel eens ziek. Meestal gaat het om onschuldige infecties zoals een verkoudheid, keelontsteking, koorts of een maag-darminfectie. Kinderen hebben dan extra rust, aandacht en verzorging nodig. Een paracetamol kan eventueel helpen om de koorts te verlagen en om pijn bij een keelontsteking te verminderen. Bij koorts is het van belang om het kind niet te warm aan te kleden. Het lichaam moet de warmte wel kwijt kunnen. De lichaamstemperatuur kan ook te laag zijn. In dat geval kleed je het kind extra dik aan en geef je wat warms te drinken, bijv. een kopje thee.

De verzorging van een ziek kind

Een ziek kind heeft meestal een verminderde eetlust, is moe en heeft soms ook koorts. Een kind heeft dan behoefte aan rust, licht verteerbare voeding en eventueel een paracetamol om de koorts verlagen.

Geen zin in eten en drinken, wat kun je daaraan doen?

Een ziek kind heeft vaak minder zin om te eten, maar dat is niet erg. Als het kind zich na een paar dagen beter gaat voelen, komt de eetlust vanzelf terug. De eerste voeding die je het kind dan geeft is licht verteerbaar en bevat weinig vet zoals crackers, rijst en fruit. Als het lichaam deze voeding verdraagt kun je weer overgaan op het normale eetpatroon. Het is wel belangrijk dat het kind voldoende drinkt, vooral bij koorts, overgeven en diarree. Omdat het lichaam dan snel veel vocht verliest, bestaat de kans op uitdroging. Heeft het kind geen zin in drinken? Geef het dan wat vaker een klein beetje vocht. Een kind met koorts kan ook wat vla of yoghurt eten om het vochtgehalte op peil te houden.

Wat geef je aan een kind met keelontsteking of een maag-darminfectie?

 • Keelontsteking - Geef het kind een glas lekker koel drinken, ijs of een dropje om op te zuigen.
 • Maag-darminfecties - Bij deze infecties is het belangrijk dat het kind voldoende vocht binnen krijgt. Een banaan of gekookte witte rijst kan helpen bij diarree. Soms is het nodig om ORS toe te dienen. Dit vult de ontstane tekorten in het lichaam aan. Bij maag-darminfecties kan het kind behoorlijk wat gewicht verliezen, maar dit komt snel terug bij een normaal eetpatroon.

De voeding van een zieke baby

Bij een baby die slecht drinkt tijdens een griep of verkoudheid kan de voeding in kleinere hoeveelheden, vaker op een dag worden aangeboden. De voeding kan ook worden verdund zodat de baby sneller trek krijgt. De baby krijgt minder voeding binnen maar wel voldoende vocht. Doe dit niet langer dan een paar dagen en raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Koorts bij kinderen

De normale lichaamstemperatuur van kinderen ligt tussen de 36 en 37 graden Celsius. Bij een lichaamstemperatuur vanaf 38 graden Celsius spreken we van koorts. Bij een baby hoeft een infectie niet altijd koorts te veroorzaken, de temperatuur kan ook verlaagd zijn. Raadpleeg een arts wanneer de baby een afwijkende temperatuur heeft en wanneer je je zorgen maakt. Een kind met koorts kun je beter niet te warm aankleden. De lichaamstemperatuur kan dan nog verder oplopen. In de ochtend is de lichaamstemperatuur meestal lager dan in de avonduren. Het is normaal dat de temperatuur oploopt in de loop van de dag. Koorts komt het meest voor bij kinderen tot vier jaar.

Een natuurlijk afweermechanisme

Koorts is een natuurlijk afweermechanisme tegen virussen en bacteriën. Het helpt bij de bestrijding van de infectie omdat bacteriën en virussen minder goed groeien bij hogere temperaturen. Het is daarom ook niet noodzakelijk om de koorts te verlagen met paracetamol, maar een kind kan zich dan wat beter gaan voelen. Bij infecties die worden veroorzaakt door virussen blijft de koorts matig. Bacteriële infecties veroorzaken hogere koorts.

De verzorging van een kind met koorts

Een kind met koorts zweet veel en het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. De kleding moet dus niet te dik zijn en goed vocht (katoen) op kunnen nemen. Leg ook geen kruiken in bed, alleen om voor te verwarmen en zorg voor een koele, goed geventileerde slaapkamer.

De temperatuur meten

De temperatuur kan op verschillende plaatsen van het lichaam worden gemeten. Dit kan via de anus, onder de oksel, in het oor of op het voorhoofd. Hier gebruik je een kwikthermometer, een digitale thermometer, een oorthermometer of een infrarood thermometer voor, afhankelijk van de plek waar je wilt meten. De temperatuur die via de anus wordt gemeten is het meest nauwkeurig.

Zorg voor voldoende rust

Zieke kinderen hebben veel behoefte aan rust. Omgevingsgeluiden en andere prikkels zijn storend en extra vermoeiend. Ze komen harder binnen als je ziek bent. Laat het kind daarom rusten en slapen in een rustige omgeving. Als het kind zich beter gaat voelen gaat het vanzelf weer spelen.

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Meestal knapt een kind na enkele dagen vanzelf op, maar soms is het nodig om de huisarts in te schakelen. Dat kan bijv. als je kind zieker wordt of als je je ongerust maakt. Neem contact op met de huisarts als:
 • Het kind niet wil drinken en te weinig plast.
 • Het kind suf is en niet goed wakker wil worden.
 • Het kind huilt of kreunt.
 • Er kleine vlekjes op de huid zitten die je niet weg kunt drukken. (hersenvliesontsteking)
 • De koorts langer dan een paar dagen aanhoudt.
 • Het kind er bleek of grauw uitziet.
 • Het kind benauwd is.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziek kind met koorts, wanneer naar school?Ziek kind met koorts, wanneer naar school?Kinderen kunnen flink ziek zijn. Zeker als het kind op school zit waar veel kinderen elkaar aansteken met allerlei virus…
Tips indien het jonge kind (hoge) koorts heeftTips indien het jonge kind (hoge) koorts heeftAls een jong kind een verhoogde lichaamstemperatuur heeft is iedere ouder snel ongerust, vooral als de koorts aan de hog…
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Kinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenKinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenEnkele handige middeltjes en tips om griep, verkoudheid, neusverkoudheid en koorts bij kinderen te bestrijden en te voor…

Difrax: innovatieve babyproductenDifrax: innovatieve babyproductenDifrax is een Nederlandse producent van babyartikelen die gerekend mag worden tot de A-merken. De producten zijn van een…
Hoe verloopt de groei bij kinderen en pubers?Hoe verloopt de groei bij kinderen en pubers?De eerste levensjaren maakt het kind een enorme groeispurt door. Als schoolkind groeit het minder hard, maar met een vas…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
 • https://www.avogel.nl/Indicaties/Griep-verkoudheid-special/vraag-en-antwoord/Wel-of-niet-warm-aankleden-bij-koorts/
 • https://www.thuisarts.nl/ziek-kind/waar-moet-ik-op-letten-bij-mijn-zieke-kind-0
 • https://www.moetiknaardedokter.nl/klacht/ziek-kind/
 • https://www.babyopkomst.nl/article/ziek-kind/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 31-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.