Verzorging van het melkgebit

Verzorging van het melkgebit Uit onderzoek blijkt dat 50% van alle vijfjarigen gaatjes heeft. Dat dit geen kwaad zou kunnen is een fabeltje, want gaatjes in het melkgebit zorgen voor schade aan het permanente gebit. Wanneer ze tanden beginnen te krijgen moet je gelijk beginnen met verzorgen, wanneer en hoe is van belang om te weten. Zo voorkom je blijvende schade aan het gebit van je kind.

Wanneer krijgen kinderen tanden?

De leeftijd waarop kinderen tanden krijgen verschilt per kind. Meestal breken de eerste tanden tussen de 6 en 9 maanden door. De eerste twee melktanden zijn de twee tanden binnen voor aan de onderkant. Hierna komen de middelste snijtanden aan de bovenkant te voorschijn. En als laatste komen de kiezen, waarbij de laatste kies ongeveer tussen de 2 en 30 maanden komt. In totaal komen er 12 tanden en 8 kiezen aan de oppervlakte.

Gaatjes door de fles

Er zijn kinderen die het fijn vinden om de hele dag hun fles mee te dragen en telkens een slokje te nemen van de vruchtensap of een andere zoetere vloeistof die erin zit. Dit is echter erg slecht voor de melktanden, er kunnen namelijk zuigflescariës (zuiflesgaatjes) ontstaan. Deze vorm van tandbederf kan al voorkomen bij de eerste melktanden.
Wat kun je er tegen doen? Geef je kind geen fles of tuitbeker binnen handbereik, zodat het niet telkens ergens een slokje uit kan nemen. Hiermee voorkom je dat het kind de hele dag door met zoete stoffen zijn tanden kan bederven. Vanaf 8 maanden kun je je kind leren uit een gewone beker te leren drinken, dit is beter voor de ontwikkeling van de mondmotoriek. En mocht je kind bij het slapen gaan iets naast zijn bed willen hebben, geef hem/haar dan een glaasje water.

Pauzes

een gebit heeft tussen het eten en drinken door ook rust nodig. Het gebit moet zich namelijk kunnen herstellen van een zuuraanval, die gedaan wordt door alle suikers uit eten en drinken. Deze suikers worden in de mond namelijk omgezet in zuur door bacteriën. Om hiervan te kunnen herstellen heeft een gebit de tijd nodig. Hierom is het verstandig het aantal eetmomenten tot maximaal 7 per dag te houden, met daarin 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 tussendoortjes. Het is ook beter om je kind op deze vaste eetmomenten gelijk iets te laten drinken, waarbij de beker/fles helemaal leeg gedronken wordt. Hiervoor zijn kraanwater en ongezoete thee heerlijke dorstlessers.

Dat is zuur voor je tanden

Gaatjes door snoepen is bij iedereen bekend, maar dat je van zuren ook gaatjes krijgt is minder bekend. Zure voedingsmiddelen kunnen het tandglazuur oplossen,dit noemt men tanderosie. Deze tanderosie treedt vooral op bij light frisdranken en vruchtensap.

Wanneer naar de tandarts?

Neem vanaf 2 jaar je kind mee naar de tandarts voor een controle. Deze tandarts bezoeken zitten voor kinderen in het basispakket van de verzekering. De eerste tekenen van tanderosie worden door de meeste ouders niet eens zelf opgemerkt, maar komen aan het ligt via een doorverwijzing van de dokter naar de tandarts. Dit volgt op klachten als: niet willen eten en niet goed kunnen slapen.

Tandenpoetsen

Zo snel als de eerste tand te voorschijn is gekomen, moet worden begonnen met poetsen. Om twee redenen: het beschermen van de tanden en het wennen aan het tandenpoetsen zelf. In het begin is 1 keer per dag voldoende, dit kan tot ongeveer 2 jaar. Daarna wordt er overgegaan op twee keer per dag, namelijk 's morgens en 's avonds. Het beste is om een peutertandpasta te kiezen met fluoride. Neem alle tanden goed mee, ook de tandjes die pas net zijn doorgebroken. Het glazuur van deze tanden is namelijk nog niet erg sterk en de fluoride zorgt dan voor bescherming.
Maak van het tandenpoetsen een dagelijks herkenbaar ritueel. Op deze manier raakt je kind vertrouwd met het fenomeen tandenpoetsen. En met een jaar of 4 kan je kind zelf leren poetsen. Je kind kan dit makkelijk aanleren door de 3B's te gebruiken: binnenkant, buitenkant en bovenop de tanden. Het is wel verstandig de tanden na te poetsen tot ongeveer 10 jarige leeftijd om te zorgen dat er geen stukjes zijn overgeslagen en een volledige bescherming van (melk)gebit tot stand komt.
Tandenpoetsen kan je op verschillende manieren leuker/minder vervelend maken, namelijk door nooit te veel tandpasta te gebruiken (een klein kloddertje is al voldoende), gebruik in het begin een zachte borstel met een kleine kop, koop een leuke frisse gezellige tandenborstel samen met je kind, ga samen met je kind tandenpoetsen (kinderen apen namelijk graag na) en altijd leuk is het omdraaien van de rollen (laat je kind ook een jouw tanden poetsen).
Tips: let op gevoelige plekjes in de mond (het lipbandje onder de bovenlip en het achterste gedeelte van de kaken) en mocht je baby acht niet gepoetst willen worden met een tandenborstel gebruik dan een gaasje met tandpasta en maak hiermee de tandjes schoon.
© 2014 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melkgebit wisselen: pijn verzachtenWanneer je kind tandjes krijgt dan doet dat pijn. Ook bij het wisselen van het melkgebit kan het kind pijn hebben. Als j…
Tanden poetsen en het gebit bij kinderenTanden poetsen en het gebit bij kinderenTanden poetsen is enorm belangrijk voor een sterk en gezond gebit. Het ritueel begint zodra het eerste tandje doorkomt e…
Verzorging van het melkgebit is in veel gevallen erg slechtVerzorging van het melkgebit is in veel gevallen erg slechtOuders van nu hebben over het algemeen zelf gave kiezen en tanden. Zij zijn opgevoed door hún ouders met toezicht op tan…
Kenmerken van peutersKenmerken van peutersHier zijn de kenmerken van een peuter, we noemen de sociale, geestelijke en lichamelijke kenmerken.

De eerste schoenen voor je kind kopenDe eerste schoenen voor je kind kopenWanneer je kind begint met lopen is het belangrijk om goede schoenen aan te schaffen die de ontwikkeling van de voeten n…
Ondergewicht bij kinderenTegenwoordig hebben veel mensen last van overgewicht. Maar ook ondergewicht komt voor. Bij kinderen kan dit ook voorkome…
Bronnen en referenties
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.