Help, mijn kinderen stuiteren!

Help, mijn kinderen stuiteren! Iedere ouder maakt het wel eens mee. De kinderen zijn soms erg druk, ze rennen, gillen en blijven maar doorgaan. Vroeger zou gezegd worden: “er is storm op komst”. Ja, in het huis van de kinderen, maar meestal komt er geen storm. Vaak ligt de oorzaak voor de hand, maar realiseren we het ons niet altijd. Het kan veel oorzaken hebben, maar heel vaak komt zo'n moment van stuiterend kinderen enige tijd, nadat ze een lekkernij met veel suiker gehad hebben zoals ijs, frisdrank of snoepgoed.

Waarom stuiteren kinderen door suiker?

Menig ouder weet dat suiker niet goed is voor de kinderen. Het gedrag van kinderen wordt niet vaak gelinkt aan suiker, maar suiker in snoepgoed wordt snel opgenomen in de bloedbaan van het kind. Dit begint al in de mond, terwijl dit (op natuurlijke wijze) de suikeropname pas in de darmen hoort te gebeuren. Voor het kind is suiker pure energie en het kind krijgt op deze wijze een enorme kick. Door de toevloed aan suiker gaat het lichaam hormonen aanmaken waaronder endorfine. Dit hormoon zorgt voor een gelukkig gevoel. Kort na de energieke storm komt de dip, wanneer het meeste suiker verbruikt is. Het kinderlichaam verlangt naar een nieuwe dosis suiker en de kinderen worden sikkeneurig in hun gedrag.

Witte suiker

In veel media valt te lezen dat suiker het witte gif is. Hiermee wordt verwezen naar de witte suikers. Deze suiker wordt in Nederland geraffineerd uit suikerbieten. Tijdens het raffineren van de suikerbieten wordt zuivere suiker gemaakt, dus zonder vezels, vitaminen of mineralen. Dit soort suikers zijn kunstmatig en komen op deze wijze niet in de natuur voor. Normaal wordt de suikeropname door het lichaam geremd door de aanwezigheid van vezels.

Witte suiker kent die remming niet en door de aanmaak van endorfine, ontstaat er een tijdelijk gelukkig gevoel van, hetgeen te vergelijken valt met het gebruik van drugs. Juist hierom zullen kinderen altijd weer zoetigheid willen, maar ondertussen verstoord deze suiker de natuurlijke processen in het lichaam.

De grote pieken en dalen in de hormoonhuishouding van de kinderen heeft zijn effect op de hersenen en concentratie- en gedragsproblemen kunnen het gevolg zijn. Er bestaan theorieën dat ADHD gelinkt is aan suiker, maar dit is nog niet onomstotelijk bewezen. Wel is ondertussen gebleken dat een aanpassing van de voeding, in veel gevallen leidt tot verbeteringen in gedrag en concentratie.

Behalve de verstoorde hormoonhuishouding kunnen kinderen door de overvloedige toename van suiker dik worden en diabetes krijgen. Gaatjes (cariës) is een ander veel voorkomend probleem bij snoepers.

Rietsuiker

Veelal wordt als alternatief verwezen naar rietsuiker. Rietsuiker is ook geraffineerd, maar dit proces is minder geperfectioneerd. In rietsuiker zit dan nog een klein restant vezels, maar nauwelijks vitamines. Dit restant aan vezels en mineralen maakt dat rietsuiker een tint donkerder is. Feitelijk is rietsuiker wel beter dan witte suiker, maar absoluut niet goed.

Natuurlijke suikers

In alle groente en fruit zit in meer of minder mate suiker. Deze suikers komen tijdens het verteren van het voedsel langzaam vrij en worden dus geleidelijk aan door het lichaam opgenomen. Bij het eten van een perzik, dan zijn de suikers in balans met de aanwezige vezels, vitamines en mineralen in de perzik. Het lichaam verwerkt de suiker langzamer, maar daardoor is het effect van het suiker langer.

Snoep verstandig

Ooit was het een bekende slogan: "snoep verstandig, eet een appel". De campagne richtte zich meer op het gebit dan op de verstoorde hormoonhuishouding, maar de campagne had wel gelijk. Veel ouders geven anno 2014 hun kinderen snoep, wat barst van de onnatuurlijke suikers en andere discutabele toevoegingen, zoals e-stoffen. Menig kind is allergisch voor één of meer e-stoffen. Fruit is waarschijnlijk het beste alternatief voor het snoepgoed. Fruit geeft langdurige energie en zit vol vitamines, mineralen, eiwitten, anti-oxidanten en vezels. Fruit is voor kinderen de beste snack.

Om eten zoeter te maken, zijn er alternatieve zoetstoffen. In de volgende producten zitten natuurlijke suikers:
  • (biologische) honing
  • Palmsuikers
  • dadelstroop
  • Dadels
Belangrijk om te weten is dat niet alle stroop goede suikers bevat. Veel stroop wordt uit mais gemaakt en deze stroop is niet aan te raden.
© 2014 - 2024 Roboh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetBehandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetIndien je op zoek bent naar een alternatieve behandeling tegen ADHD, kun je overwegen om het voedingspatroon enigszins a…
ADHD – Natuurlijke behandelingADHD – Natuurlijke behandelingIn tegenstelling tot vroegere jaren vallen afwijkingen bij kinderen nu steeds meer op. De medische wereld is ver in haar…
Het verband tussen hyperactiviteit (ADHD) en suikerHyperactiviteit wordt gekenmerkt door een overdreven activiteit, impulsiviteit en verminderde aandacht. Een populaire ma…
Suiker is ongezond voor kinderen: onrust en verslavingSuiker is ongezond voor kinderen: onrust en verslavingGeraffineerde suiker, honing, poedersuiker of stroop. Dat kan ik toch wel af en toe als beloning aan mijn kinderen geven…

De onrust van couveusebaby's: inktvisjes helpenCouveusebaby’s zijn vaak erg onrustig. Dat is ongunstig omdat ze aan allerlei slangen liggen die wel in hun kleine licha…
Kinderen en overgewichtKinderen en overgewichtEr zijn steeds meer kinderen met overgewicht. Door verschillende oorzaken is er sinds 1980 een toename van acht procent…
Bronnen en referenties
  • http://www.vitamins.nl/gezondheid.kinderen.suiker
  • http://foodwise4you.nl/heb-jij-ook-weleens-last-van-stuiterende-kinderen/
Roboh (28 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.