Slaapproblemen bij kinderen: slaapproblemen voorkomen

Zoals u zult zien, zijn er vele goede manieren om een bestaand slaapprobleem te verhelpen. Toch is het beter te voorkomen dat zich problemen op dat gebied voordoen. Het is dan ook aan te raden geleidelijk en voorzichtig een slaappatroon te ontwikkelen als de baby jong is; zou u hiermee wachten tot hij ouder is, dan is de kans reëel is dat hij verzet biedt.

Een ritme ontwikkelen: de eerste 3 maanden

Een pasgeboren baby weet nog niet het verschil tussen dag en nacht, kan zich niet herinneren wat er een uur geleden met hem gebeurde en volgt de geheimzinnige innerlijke ritmes waarmee hij op de wereld is gekomen. Al naar gelang zijn behoeften valt hij in slaap, neemt voeding tot zich en ligt op zijn rug de wereld te aanschouwen. Maar het is verbazend hoe snel hij op signalen van buitenaf begint te reageren, en in dit proces dient u actief deel te nemen.

Als uw baby 2 weken is, kunt u hem al het verschil tussen dag en nacht beginnen bij te brengen, zij het op een zeer elementair niveau.

U zult merken dat uw baby op de leeftijd van 6 weken rustiger wordt. Hij zal minder zijn afgeleid door de nieuwe en vreemde omgeving en zal opener met u gaan communiceren. Hij zal u duidelijker kunnen maken dat hij wil slapen en als u daar juist op reageert, kunt u een dialoog beginnen die uiteindelijk in het voordeel van u beiden is.

Het voornaamste advies in deze belangrijke leerperiode is uw baby in zijn wieg of ledikantje te slapen te leggen als hij wakker of soezerig is, maar niet slaapt. Het is heel verleidelijk om een jonge baby in slaap te wiegen, knuffelen of voeden. Dat is een snelle manier om uw doel te bereiken en wat wil een vermoeide ouder nog meer? Hiermee leert de baby echter niet dat hij zelfstandig in slaap kan vallen, wat het moeilijker maakt om op jonge leeftijd een slaapritme te ontwikkelen.

Volg daarom de richtlijnen voor jonge baby’s (zie hieronder:Uw baby het verschil bijbrengen) en leg uw kind in zijn bedje als hij nog niet slaapt.

Als uw baby rond de 3 maanden is, zou u een bedtijdpatroon moeten hebben ontwikkeld waarbij hij zonder hulp of fysiek contact met u, uw stem of zelfs uw aanwezigheid in slaap moet kunnen vallen. Baby’s die op deze leeftijd uit zichzelf in slaap hebben leren vallen, zijn lichamelijk ook beter in staat de nacht door te slapen zonder wakker te worden om te worden gevoed.

Slaapsignalen

Hoe jonger de baby, hoe subtieler de slaapsignalen. Uw baby is waarschijnlijk moe als hij:
  • bij het minste of geringste jengelt en huilt;
  • voor zich uit staart;
  • zijn gezicht afdraait van bewegende voorwerpen of mensen, waarbij hij zijn gezicht vaak in uw borst begraaft;
  • vaak geeuwt en zich uitrekt;
  • in zijn ogen wrijft of aan zijn oren trekt;
  • zijn interesse in mensen en speelgoed verliest;
  • heel stil wordt

Uw baby het verschil bijbrengen

U kunt uw baby helpen het verschil te onderscheiden tussen dag en nacht en tussen slaaptijd en speel- of rusttijd.

Overdag

  • Doe veel met hem in de tijd dat hij wakker is.
  • Laat de gordijnen open en zo nodig het licht aan.
  • Tracht niet zo min mogelijk geluid te maken.
  • Neem hem mee naar buiten zodat hij volop frisse lucht en daglicht krijgt.
  • Laat hem slapen in een kamer die niet te donker is en niet te veel afgeschermd van normale geluiden in huis.

's Nachts

  • Houd de gordijnen gesloten en beperk geluiden tot een minimum nadat u hem in zijn bedje hebt gelegd.
  • Zorg ervoor dat de babykamer warm en comfortabel is.
  • Doe de baby voor het slapengaan nachtkleding aan.
  • Houd de voeding voor het slapengaan rustig en zo kort mogelijk; speel of praat niet met hem.
  • Moet u 's nachts naar hem toe, zeg dan alleen het hoognodige, laat het licht uit of gedimd, neem hem slechts uit bed als u vermoedt dat hij niet lekker is en blijf zo kort mogelijk bij hem; wees zakelijk.
  • Verschoon hem alleen als dat nodig is.

Twee leraren zijn beter dan een

Hoe goed een nieuwe baby ook slaapt voor zijn leeftijd, de eisen die hij stelt kunnen zelfs de meest standvastige en toegewijde ouders te veel worden. Hebt u nog een ouder kind dat niet goed slaapt, dan kan dat ervoor zorgen dat u te moe wordt om de baby slaapdiscipline bij te brengen. U kunt dan eindigen met twee kinderen die slaapproblemen hebben.

Probeer er tegen de tijd dat de nieuwe baby wordt verwacht, voor te zorgen dat uw oudere kind ‘s avonds redelijk gemakkelijk naar bed gaat en de nacht doorslaapt. Hiermee hebt u tegen bedtijd niet alleen minder werk, ook hebt u een kind dat het perfecte voorbeeld is voor de nieuwe baby.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bed- en slaaptijd voor baby's en dreumesen van 0-2 jaarBed- en slaaptijd voor baby's en dreumesen van 0-2 jaarIeder jong kind (baby, of dreumes) heeft een eigen slaapritme. Sommige baby's kunnen gerust zestien uur slapen op een da…
Aromatherapie bij slaapproblemenAromatherapie bij slaapproblemenVeel mensen hebben last van slaapproblemen: onrustig slapen, nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen et cetera. Een op…
De oorzaken en gevolgen van slapeloosheidDe oorzaken en gevolgen van slapeloosheidWat zijn de oorzaken en gevolgen als je veel last hebt van slapeloosheid? Veel mensen hebben hier last van en weten zich…
Risicofactoren voor slaapproblemen bij kinderenVeel kinderen hebben een slaapprobleem. Zo heeft 25 tot 50% va de kinderen in de leeftijd van 1 t/m 3 jaar een slaapteko…

Slaapproblemen bij kinderen: een slaappatroon instellenEen goed slaappatroon is de basis waarop een gezond slaapgedrag voor het hele verdere leven is gestoeld. Als u uw kind g…
Slaapproblemen bij kinderen: ontwikkelingsstadia en slaapAls het leefpatroon van uw kind niet wekelijks zou veranderen en u hem slechts zou hoeven leren slapen, was het gemakkel…
Bronnen en referenties
  • Bron: Bedtijd
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.