De eerste tandjes bij je baby

De eerste tandjes bij je baby De eerste tandjes bij je baby komen er heel snel. Bij de ene baby kan dit al wat sneller zijn dan bij de andere. Gemiddeld komen deze tussen zes en negen maanden na de geboorte. Je baby kan hier wat last van hebben door een tijdelijke lichaamstemperatuurverhoging. Vaak zie je ook “gezever” of “gekwijl” en wil je baby constant bijten op allerhande voorwerpen. Poetsen van de melktanden is vanaf het begin heel belangrijk om tandbederf te voorkomen. Je leert hierdoor ook een goede gewoonte aan. Verzorg de melktanden goed. Het zijn deze tanden die uiteindelijk de basis leggen voor het blijvende gebit dat er later aankomt.

Wanneer komen de eerste tandjes?

De leeftijd voor de eerste tandjes kan erg verschillend zijn. Het is best mogelijk dat je baby zelfs geboren wordt met één of twee tandjes. Algemeen wordt aangenomen dat de eerste melktandjes verschijnen tussen zes en negen maanden. Het zijn meestal de onderste snijtanden die als eerste tevoorschijn komen, gevolgd door de bovenste snijtanden. Als je baby één jaar wordt, dan heeft hij gemiddeld acht tandjes. Rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar zou het volledige melkgebit moeten ontwikkeld zijn.

Middeltjes om de pijn bij doorkomende tandjes te verzachten

Je kan bij je baby een harde ribbel of een bobbeltje voelen als het tandje erdoor komt. Het tandvlees bij het doorkomend tandje is meestal lichter van kleur. Soms kan het echter ook rood en wat gezwollen ogen. Door de druk op het tandvlees en het bijhorende pijnlijke gevoel zal je baby wat minder vast slapen. De meeste baby’s gaan wat meer “zeveren” of “kwijlen” als de tandjes er doorkomen. Ze willen maar al te graag bijten om de pijn wat te verzachten. Bijtringen kunnen hierbij een grote hulp zijn en kunnen de doorkomende tandjes wat minder pijnlijk doen aanvoelen. Naast natuurlijke hulpmiddeltjes bestaan er ook siropen, druppeltjes of gels die je op het gezwollen tandvlees kan aanbrengen. Je moet ervan uit gaan dat je baby door deze pijnlijke periode door moet.

Koorts bij doorkomende tandjes

Bij het doorkomen van de tandjes is het mogelijk dat je baby een lichte toename heeft van de lichaamstemperatuur. Dit is echter heel normaal en verdwijnt vanzelf. Indien je baby uiteraard heel hoge koorts maakt en nog andere ziektesymptomen vertoont, dan ga je het best langs bij de huisarts.

Poetsen tegen bacteriën

Er bevinden zich ongelooflijk veel bacteriën in de mond van een baby. Bepaalde bacteriën zorgen voor de tandplak op de tanden. Tandplak is immers de oorzaak van gaatjes in de tanden. Maak er daarom een gewoonte van om de tandjes van je baby dagelijks te poetsen. Ideaal is om de tandjes, tot de leeftijd van twee jaar, twee keer per dag te poetsen. Dit dien je zeker na de laatste maaltijd ’s avonds te doen of net voor het slapengaan. Gebruik voor het poetsen een zachte tandenborstel en slechts een zeer kleine hoeveelheid kindertandpasta.

Melktanden voorloper van de blijvende tanden

“Het zijn maar melktandjes”, hoor je vaak zeggen. Toch is dit helemaal niet waar. Het melkgebit legt immers de basis voor het blijvende gebit. Onverzorgde tanden zijn bovendien helemaal niet aantrekkelijk en kunnen op termijn voor heel wat kwaaltjes zorgen. Indien je het als ouder te ver laat komen, dan is het best mogelijk dat het heel lang zal duren alvorens de tanden van je baby terug piekfijn op orde zijn. Daarnaast kan deze behandeling ook nog eens duur uitvallen. Het is dus aan de ouders om de tanden van de baby goed te verzorgen. Als je hier vanaf het begin mee start, dan zal je kind achteraf die goede gewoonten niet meer kwijt geraken.

Twee tips tegen tandbederf

Water

De beste dorstlesser voor je baby is water. Wees voorzichtig met zoethoudende drankjes zoals Coca-Cola, Fanta, vruchtensap enzovoort. Deze dranken bevatten immers heel veel suiker en zuur en zijn bijgevolg schadelijk voor het tandglazuur. Zuren zorgen immers voor de afbraak van het tandglazuur. Bij het teveel aan gesuikerde dranken, ga je slechte drinkgewoonten aanleren. Ook een fopspeen met honing dien je te vermijden. Het drinken van water is dus heilig.

Open beker

Vermijd zuigflescariës: zuigflescariës ontstaat als je baby teveel aan een zoete zuigfles of beker hangt. Om dit te vermijden leer je je baby vanaf de leeftijd van zeven maanden drinken uit een open beker. Kies voor een plastieken beker zonder drinktuitje.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melkgebit wisselen: pijn verzachtenWanneer je kind tandjes krijgt dan doet dat pijn. Ook bij het wisselen van het melkgebit kan het kind pijn hebben. Als j…
Dentinox, verlicht de pijn van doorkomende tandjesDentinox, verlicht de pijn van doorkomende tandjesDoorkomende tandjes kunnen veel pijn veroorzaken bij je baby. Hierdoor zijn kindjes vaak wat huilerig en hangerig in dez…
Tanden poetsen bij een baby of peuterTanden poetsen bij een baby of peuterDe eerste tandjes van een baby breken door vanaf de zesde levensmaand. De tandjes van een pasgeboren baby zitten immers…
Tandjes krijgen; verzacht de pijnWat de meeste mensen niet weten is dat baby's al tandjes ontwikkelen voor hun geboorte. Het begin van de tandjes wordt t…

Hoe borstvoeding te gevenHoe borstvoeding te gevenMoedermelk bevat niet alleen de benodigde voedingsstoffen voor je baby om gezond te groeien. Het versterkt ook de band t…
Bronnen en referenties
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/verzorging/tandjes/eerste-tandje/, 15 december 2014
  • Wij.nl, http://wij.nl/baby-info-babykwaaltjes/artikel/eerste-tandjes, 15 december 2014
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6227, 15 december 2014
  • Cm.be, http://www.cm.be/skoebidoe/site/gezondheid/zuigflescaries.jsp, 15 december 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.