Dentinox, verlicht de pijn van doorkomende tandjes

Dentinox, verlicht de pijn van doorkomende tandjes Doorkomende tandjes kunnen veel pijn veroorzaken bij je baby. Hierdoor zijn kindjes vaak wat huilerig en hangerig in deze periode. Andere symptomen zijn onder andere veel kwijlen, rode wangen, diarree en luieruitslag. De pijn van doorkomende tandjes wordt veroorzaakt door de druk die op het tandvlees komt te staan. Een middel dat de pijn kan verzachten is Dentinox. Dit verdoofd het tandvlees, waardoor je kindje tijdelijk minder last heeft van de pijn.

Het melkgebit

De tandjes van je kindje worden al tijdens de zwangerschap aangelegd. Toch duurt het na de geboorte meestal nog een paar maanden voordat ze daadwerkelijk doorbreken. Gemiddeld verschijnt het eerste tandje wanneer je kindje tussen de zes en negen maanden is. Maar geen paniek wanneer je kindje hier een paar maanden eerder of later mee is, dit is volkomen normaal. De eerste twee tandjes die doorbreken zijn vaak de tandjes in het midden aan de onderkant.

Pijn bij doorkomende tandjes

Het doorkomen van de tandjes is vaak pijnlijk. Deze pijn wordt veroorzaakt door de druk die op het tandvlees komt te staan. Klachten bij doorkomende tandjes zullen ook direct weer verdwijnen zodra het tandje door is.

Symptomen van doorkomende tandjes

Wanneer de tandjes door gaan komen, merk je dit vaak aan je kindje. Hij kan wat huilerig en hangerig zijn of zelfs koorts hebben. De belangrijkste symptomen bij doorkomende tandjes zijn:
 • Rode wangen
 • Pijn aan de oren, naar de oren grijpen
 • Veel kwijlen
 • Veel met de vingers in de mond zitten
 • Diarree, spuitluiers
 • Luieruitslag
 • Geen zin in eten of drinken

Wanneer je het vermoeden hebt dat de tandjes eraan zitten te komen, probeer dan eens voorzichtig in het mondje te kijken of voelen. Vaak is het tandvlees rood en gezwollen. Ook is er soms al een verdikking of zelfs een klein puntje voelbaar.

Het product Dentinox

De samenstelling van het product is als volgt
 • Hoofdbestanddeel: 3,8 mg lidocaïneydrochloride per ml.
 • Hulpstoffen: kamille-tinctuur, polidocanol, xylitol, sorbitol, glycerine, polyvidon, polysorbaat 20, natriumsaccharine en menthol

De werkzame stof in Dentinox is lidocaïnehydrochloride. De belangrijkste eigenschap van deze stof is dat het plaatselijk verdoofd. In tegenstelling tot sommige andere middelen, bevat Dentinox geen suiker. Wel bevat het sorbitol, een suikervervanger. De kamille-tinctuur zorgt voor een kleine hoeveelheid alcohol.

Waar is Dentinox verkrijgbaar?

Dentinox is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Het middel wordt verkocht in een flesje van 9 ml. Op de verpakking is de uiterste houdbaarheidsdatum te vinden. Na het openen is het middel nog 1 jaar houdbaar. Bewaar het op een donkere plek, onder de 25 graden Celsius. Het middel mag niet in de koelkast of vriezer worden bewaard.

Hoe te gebruiken?

Dentinox mag 4 maal per dag worden gebruikt. Doe 2 tot 3 druppels op een wattenstaafje en wrijf dit zachtjes over de pijnlijke plek. Aangezien het middel 4 maal per dag gebruikt mag worden, is het aan te raden om goed na te denken over wanneer je het gebruikt. Bijvoorbeeld voor het slapengaan, zodat je kindje in ieder geval zonder pijn in slaap kan vallen.

Een andere tip is om Dentinox niet net voor het eten of drinken te gebruiken. Dan wordt het middel namelijk direct weer weggespoeld. Wacht na het aanbrengen van het middel bij voorkeur 30 tot 45 minuten met wat eten of drinken aan je kindje geven.

Wanneer mag het niet worden gebruikt?

Dentinox mag nooit langer dan 14 dagen achter elkaar worden gebruikt. Het middel mag niet worden gebruikt wanneer je kindje open wondjes in de mond heeft. Verder dien je voorzichtig te zijn bij kindjes met lever- en nierfunctiestoornissen, stuipen, hartritmestoornissen bij hartfalen. Slikt je kindje nog andere medicijnen? Win dan eerst advies in bij de huisarts over het gebruik van Dentinox.
© 2015 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gebruik van Dentinox bij het doorkomen van tandjesHet gebruik van Dentinox bij het doorkomen van tandjesElke ouder weet dat tandjes bij baby’s niet vanzelf doorkomen. Meestal gaat deze fase gepaard met vervelende klachten. F…
Het gebruik van Gengigel Baby bij het doorkomen van tandjesHet doorkomen van tandjes bij baby’s is een lastige periode. Het gaat gepaard met vervelende klachten, zoals flinke huil…
Het gebruik van Chamodent bij het doorkomen van tandjesHet gebruik van Chamodent bij het doorkomen van tandjesDe periode dat baby’s tandjes krijgen, is geen gemakkelijke. Allerlei vervelende klachten kunnen voorkomen. Er zijn vers…
Tandjes krijgen; verzacht de pijnWat de meeste mensen niet weten is dat baby's al tandjes ontwikkelen voor hun geboorte. Het begin van de tandjes wordt t…

Invloed ondergewicht moeder op ongeboren kindInvloed ondergewicht moeder op ongeboren kindIn de hedendaagse westerse wereld waar extremen eerder maat zijn dan uitzondering wordt het belangrijk te bekijken wat h…
Berg op de hoofdhuid: symptomen, oorzaak en behandelingBerg op de hoofdhuid: symptomen, oorzaak en behandelingWat is berg en hoe kun je berg verwijderen bij je baby, dreumes, peuter of kleuter? Seborroïsch eczeem is een chronische…
Bronnen en referenties
 • http://www.dentinox.nl/tips
 • https://www.kruidvat.nl/dentinox-suikervrij/p/21748
 • https://www.diagnosia.com/nl/geneesmiddelen/dentinox-suikervrij-oplossing-voor-dentaal-gebruik-3-8-mg-ml/
 • http://www.drogisterij.net/gezondheid/geneesmiddelen/mond_en_koortslip/dentinox-druppels-4mg-ml-suikervrij-8711744009014
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.