Tandjes krijgen; verzacht de pijn

Wat de meeste mensen niet weten is dat baby's al tandjes ontwikkelen voor hun geboorte. Het begin van de tandjes wordt tegen de vijfde of zesde week van de zwangerschap zelfs al zichtbaar bij de foetus. Als de baby geboren wordt, zitten alle 20 melktandjes die de volgende 2,5 jaar uitkomen al klaar in het kraakbeen. Zoals veel ouders zult u misschien wat bezorgd zijn over hoe u en de baby zullen reageren op de voortdurende druk van de tanden tegen het tandvlees. Hier volgen een aantal tips om dit hele gebeuren wat te kunnen verlichten voor uw baby.

Geef hem/haar een bijtring

Een bijtring, en met name een die u in de koelkast kunt laten afkoelen, is erg handig en voelt zeer aangenaam aan op het tandvlees van de baby. Baby's van 6 maanden of ouder kunt u zelfs een schoon, koud washandje geven om op te kauwen.

Massage

Het is verstandig dat u al voor een goede mondhygiëne zorgt bij uw baby vóór de tandjes doorkomen. Wikkel een gaasdoekje of een zacht babywashandje rond uw wijsvinger, maak het iets nat en gebruik dit om het tandvlees te masseren. Op die manier worden bacteriën verwijderd en raakt het kind eraan gewend dat u uw vingers in zijn mond stopt. Zo kunt u meteen als het eerste tandje doorbreekt beginnen te poetsen, zonder dat de baby er veel hinder van ondervindt. Een dagelijkse massage levert bovendien veel gezonder tandvleesweefsel op.

Wanneer moet u er mee beginnen? Eigenlijk wordt aangeraden hiermee een paar dagen na de geboorte al van start te gaan. Maar het is niet te laat als u vandaag begint. Een paar keer per dag is prima - vooral voor het slapen gaan.

Geef de baby een lekkere bijtring

Wikkel een koud stuk appel op maat van het kind in een washandje. De meeste bijtringen hebben geen smaak, een stuk appel zal de baby dus gretiger maken om te bijten en zo zijn tandjes door het tandvlees te werken.

Wortel

Koel een grote wortel in de koelkast en geef die aan de baby (je moet er wel bij blijven). Als de baby er op sabbelt, wordt meteen het tandvlees gemasseerd.

Geef iets tegen de pijn en zwelling

De meeste ouders hebben wel iets in huis dat ze kinderen mogen geven tegen de pijn. Er zijn diverse onschuldige pijnstillende verzachtende middeltjes verkrijgbaar die geschikt zijn voor als de baby tandjes krijgt. Wrijf een beetje op het tandvlees. Het helpt vaak vrijwel onmiddellijk. Eeen middel dat u hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld Dentinox-druppels, met lidocaïne. Deze stof verdooft het tandvlees van uw baby, en u kunt het maximaal 4 keer per dag op het tandvlees wrijven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een wattenstaafje. Onthoud wel dat als u dit middel gebruikt hebt, uw kind voor de komende drie kwartier niet kan eten of drinken omdat het middel dan weggespoeld wordt en dus niet werkt.

Medische waarschuwing

Koorts is een ziektesymptoom

Een van de zeer algemene misvattingen is dat baby's koorts kunnen hebben als ze tandjes krijgen. Koorts is niet het gevolg van het doorkomen van de tandjes, maar geeft aan dat er iets anders misloopt in het lichaam van uw kind. Raadpleeg daarom in dat geval altijd uw huisarts.
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziektes genezen zonder apotheker: Tanden krijgenKinderziektes genezen zonder apotheker: Tanden krijgenDe eerste tandjes bij een baby zullen reeds na enkele maanden doorkomen. Tot twee- of driejarige kinderen kunnen er prob…
Het gebruik van Gengigel Baby bij het doorkomen van tandjesHet doorkomen van tandjes bij baby’s is een lastige periode. Het gaat gepaard met vervelende klachten, zoals flinke huil…
De eerste tandjes bij je babyDe eerste tandjes bij je babyDe eerste tandjes bij je baby komen er heel snel. Bij de ene baby kan dit al wat sneller zijn dan bij de andere. Gemidde…
Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…

Is een tweede inenting tegen de Mexicaanse griep nodig?Is een tweede inenting tegen de Mexicaanse griep nodig?Maandag 14 december is de GGD begonnen met een tweede vaccinatieronde onder de risicogroepen voor de Mexicaanse griep. H…
Wat is een peuterWat is een peuterIn dit artikel staat de ontwikkeling van een peuter beschreven. De lichamelijke ontwikkeling, de cognitiever ontwikkelin…
Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.