Is een tweede inenting tegen de Mexicaanse griep nodig?
Maandag 14 december is de GGD begonnen met een tweede vaccinatieronde onder de risicogroepen voor de Mexicaanse griep. Het gaat o.a. om alle jonge kinderen vanaf zes maanden tot vijf jaar. Maar waarom is een tweede prik nodig tegen de Mexicaanse griep? En zijn er (meer) bijwerkingen te verwachten?
Waarom een tweede inenting?
Volgens de Gezondheidszorg kan een kind pas echt optimaal beschermd zijn tegen het griepvirus, als het een tweede prik krijgt toegediend. Dit geldt voor iedereen uit de risicogroepen. De tweede inenting
versterkt namelijk de eerste prik. Als het kind maar één prik heeft ontvangen, dan is het niet voor het hele griepseizoen beschermd. Er is namelijk een kans dat er in januari of februari volgend jaar een nieuwe griepgolf zich zal voordoen. Ook is het kind niet alleen langer beschermd, maar ook
breder. Het griepvirus kan zich namelijk muteren, dat wil zeggen dat het virus een beetje verandert in de loop van de tijd. Met de tweede inenting is men ook hiertegen beschermd.
Hoe werkt het?
Toen het kind de eerste prik ontvangen heeft, zijn er ruim een week na de eerste prik antistoffen tegen het virus in het bloed gekomen. Deze zijn langzaam weer verdwenen. Als de tweede prik wordt toegediend, nemen deze antistoffen weer in aantal toe. Ongeveer 10 tot 14 dagen na de tweede inenting is er zo’n hoog gehalte aan antistoffen in het lichaam aanwezig, dat deze bij de meeste mensen niet meer verdwijnt tijdens de griepepidemie. Dat betekent dat men
optimaal beschermd is tegen het virus.
Meer bijwerkingen
De Gezondheidszorg meldt dat jonge kinderen waarschijnlijk
meer bijwerkingen van de tweede prik zullen krijgen dan bij de eerste inenting. Uit een recent (kleinschalig) onderzoek is gebleken, dat nu ongeveer 43% van de kinderen kans heeft op koorts tussen de 38 en 39 graden. Ongeveer 4% heeft een kans op koorts van 39 graden of meer. Dit is een scherpe stijging ten opzichte van de eerste inenting. Toen was de kans op koorts ongeveer één op de drie kinderen.
Verder zijn de volgende bijwerkingen na de tweede vaccinatie te verwachten:
- gebrek aan eetlust
- prikkelbaarheid
- lamlendigheid of hangerigheid
- pijn, roodheid en zwelling bij de injectieplek
Advies
Ondanks de verhoogde kans op koorts, adviseert de Gezondheidszorg toch uw kind voor de tweede keer te laten inenten. Omdat het erg belangrijk is dat iedereen uit de risicogroepen optimaal beschermd zal zijn, is een extra inenting met het vaccin Pandemrix zeker nodig. Wel wordt aangeraden de gevaccineerde kinderen tot en met zes jaar goed in de gaten te houden. Als uw kind koorts heeft, zou dit in een of twee dagen moeten verdwijnen. Om de koorts te verlagen, kunt u het kind een (kinder)paracetamol geven. Houdt de koorts aan, bel dan de huisarts voor advies. Ook voor andere gezondheidsproblemen na de tweede inenting, kunt u het beste uw huisarts bellen voor een juiste beoordeling van de klacht(en).
Het is niet bekend of mensen van andere leeftijden ook een hogere kans hebben op koorts na de GGD-prik met Pandemrix. EMEA, de Europese geneesmiddelenautoriteit, voerde het klinisch onderzoek alleen uit bij kinderen van 6 maanden tot en met 3 jaar.