Griep en zwangerschap: risico’s en oplossingen
Iedereen heeft het over de Mexicaanse griep tegenwoordig, maar laten we griep in het algemeen eens nader bekijken met betrekking tot zwangerschap. Tot de risicogroep worden altijd de 65-plussers gerekend maar ook zwangere vrouwen of heel jonge kinderen hebben een verhoogd risico.
Preventie
Voor kinderen en zwangere vrouwen mag het risico van griep dan wel iets minder groot zijn dan dat voor 65-plussers en mensen met een slepende ziekte, toch is het aanwezig en mag het niet uit het oog verloren worden.
Ook al lijken de symptomen van griep (koorts, spierpijn, …) onschuldig, het enige dat men als zwangere vrouw kan doen is in bed liggen en veel rusten in de hoop dat het op die manier snel zal overgaan. Daarom kan men zich vooraf beter laten inenten tegen de griep.
Een inenting tegen de griep is natuurlijk geen garantie want als er een nieuwe griepvorm voorkomt die niet in het vaccinatiegamma zit, zoals het geval is bij de Mexicaanse griep, maar het vormt toch een grote barrière. De samenstelling van het griepvirus wordt jaarlijks aangepast aan de verschillende griepstammen die circuleren.
Tot vandaag werden er geen negatieve effecten van vaccinatie vastgesteld bij zwangere vrouwen of bij de foetus. In sommige onderzoeken werden de kinderen zelfs tot hun 7 jaar opgevolgd en er werden geen negatieve effecten ondervonden.
Risico van de griep op een kind
De effecten van het griepvirus voor een zwangere vrouw en een ongeboren kind zijn moeilijk te bestuderen en in te schatten. Echter, volgens onderzoek is gebleken dat de effecten van griep op het einde van de zwangerschap zorgen voor een verhoging van het risico op ziekenhuisopname omwille van hart en ademhalingsproblemen van het kind.
Ook de risico’s voor de foetus zijn, volgens sommige onderzoeken, niet te verwaarlozen en kunnen leiden tot infecties, vooral als er reeds sprake is van hartaandoeningen. We kunnen dus duidelijk stellend at het risico op een ziekenhuisopname voor kinderen van 0 tot 6 maanden die de griep krijgen, een stuk hoger ligt dan voor kinderen die ouder zijn dan 6 maand.
Antivirale middelen
Voor wie zich niet laten inenten heeft, bestaat er nog een redmiddel als men toch griep zou krijgen: een antiviraal geneesmiddel dat ervoor zorgt dat het virus zich niet kan vermeerderen.
Een antiviraal geneesmiddel tegen de griep zorgt ervoor dat de duur van de ziekte beperkt blijft tot anderhalve dag en gaat ook de symptomen verzachten. Het geneesmiddel moet men pas nemen als men de symptomen van griep reeds vertoont, en dit in een periode waarin de griep circuleert. Om effectief te zijn, moet het geneesmiddel snel ingenomen worden; na 24u waarin men de symptomen van griep (hoofdpijn, koorts, spierpijn,…) vertoont en ten laatste na 48 uur. Men moet het middel gedurende enkele dagen innemen, bij voorkeur bij de maaltijd.
Deze middelen zouden geen negatief of blijvend effect hebben op het ongeboren kindje en noch op de moeder. Ook bij jonge kinderen is er geen negatief effect vastgesteld en dus raadzaam om op deze manier te werk te gaan aangezien jonge kinderen de beste verspreiders zijn van het griepvirus. Men kan dit middel als zwangere vrouw ook preventief innemen als men in contact is geweest met één of meerdere personen die de griep hebben.
De arts
Natuurlijk is de belangrijkste reflex als men de symptomen van griep vertoont, met een arts te spreken. Algemeen is het zo dat in het derde trimester van de zwangerschap, risico’s voor een vroeggeboorte en andere complicaties door ziekte hoger zijn en het is dus raadzaam steeds een dokter te raadplegen. Hij zal, indien nuttig, de antivirale middelen voorschrijven en de nodige uitleg geven hoe men deze middelen moet innemen. Indien men een vaccinatie wil, kan men dit ook best met de arts bespreken zodat men er zeker van is dat de vaccinatie gereserveerd wordt en op de juiste manier en op het juiste moment gegeven wordt.
De Mexicaanse griep
Het risico van de Mexicaanse griep op een zwangerschap is niet hoger dan het risico van een ‘gewone’ griep. Het is wel zo dat de Mexicaanse griep niet in het ‘gewone’ griepvaccin bevat zat waardoor deze zich sneller kan verspreiden. Op dit moment is de sterftegraad door de Mexicaanse griep niet hoger dan dat van een ‘gewone’ griep en men hoeft zich dus ook geen extra zorgen te maken hierin. Het is echter altijd belangrijk goed naar het lichaam te luisteren zodat men ziekte kan herkennen en een arts kan raadplegen.
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties