Tanden poetsen bij een baby of peuter
De eerste tandjes van een baby breken door vanaf de zesde levensmaand. De tandjes van een pasgeboren baby zitten immers nog onder het tandvlees in het kaakbot. Eenmaal de eerste melktandjes echter doorbreken, moeten de tandjes gepoetst worden. Baby’s hebben immers ook al bacteriën in de mond, die verwijderd moeten worden. Peutertandpasta, die fluoride bevat, beschermt het glazuur van de doorgebroken melktanden. Door de tanden te poetsen wordt het glazuur sterker en beter bestand tegen gaatjes en erosie (cariës). Om te kunnen starten met poetsen, schaf je je een mooie kindertandenborstel en peutertandpasta aan.
Tanden poetsen bij een baby is erg belangrijk
Baby’s hebben ook al bacteriën in de mond. Omdat het glazuur op de tanden nog niet krachtig genoeg is, zijn de tandjes heel erg gevoelig voor cariës. Zodra de eerste tandjes verschijnen, is het belangrijk om de tandjes te poetsen. Het is aangeraden om de tandjes ’s avonds te poetsen, met een kindertandenborstel en peutertandpasta. Bij voorkeur heeft deze tandpasta een dosis van maximaal 1000 ppm fluor. Indien je baby meerdere tandjes krijgt, dan is het aangeraden om twee keer per dag te poetsen, één keer ’s morgens en één keer ’s avonds. Leer je peuter zelf hoe de tanden moeten worden gepoetst. Geef als moeder of vader het voorbeeld en leer je peuter om horizontaal en alle vlakken van de tanden te poetsen. Om deze activiteit educatief te laten verlopen, mag je peuter zijn eigen tandjes poetsen. Geef hem de tandenborstel en laat hem zelf proberen. Daarna kan jij zelf nog even napoetsen zodat je er zeker van bent dat de tanden goed gepoetst zijn.
Tandjes moeten gepoetst worden om cariës te voorkomen /
Bron: Collusor, Pixabay Wat is cariës?
Tandbederf of cariës is een aandoening waarbij de structuren van de tand afbreken (gaatjes in tanden), als gevolg van de inwerking van de zuren. In een eerste fase bevindt de cariës zich in het glazuur. In een later stadium kan er zelfs een ontsteking ontstaan of een afbraak van het pulpa. Cariës is een ziekte die regelmatig voorkomt, mede te wijten aan de té suikerrijke voeding in de westerse maatschappij. Cariës of een pijnlijke tandvleesontsteking zijn de twee meest voorkomende ziekten in de mondholte.
Starten met poetsen vanaf de eerste tandjes
Op de leeftijd van zes maanden breken de eerste melktandjes door. Dit kan ook vroeger of later zijn. Tegen de leeftijd van drie jaar moeten alle melktandjes er staan. De eerste tandjes die meestal verschijnen zijn de onderste centrale snijtanden. Vervolgens komen de bovenste centrale snijtanden, de buitenste snijtanden, de eerste kiezen, de hoektanden en om te eindigen de laatste kiezen. De volgorde hoeft niet altijd op deze manier en kan ook helemaal anders zijn. Algemeen wordt een eerste tandartsbezoek aangeraden vanaf de leeftijd van twee jaar. Bij dit bezoek zal de tandarts nakijken of alles normaal verloopt. Tijdens het doorbreken van de tanden kan je peuter last hebben van roodheid van het tandvlees en kwijlen. Ook kan er koorts ontstaan. Om de pijn bij het doorbreken wat te verzachten, kan een koude bijtring een aangename verlichting zijn voor je peuter.
Goede en slechte drankjes voor de tanden
De grootste boosdoeners om cariës te ontwikkelen zijn suikerrijke dranken. Peuters kunnen zuigflescariës krijgen door contact met een zuigfles, de gevuld is met vruchtensap of melk. Door het veelvuldige contact met de fles kunnen de tandjes niet voldoende herstellen van de zuren, waardoor er cariës of tandbederf zal ontstaan. Uiteraard bestaan er enkele tips om het risico voor cariësontwikkeling te beperken:
- Water is de belangrijkste en meest gezonde drank voor een peuter. Kinderen van 1 tot 3 jaar moeten dagelijks 500 milliliter water drinken;
- Vers geperst vruchtensap is nog steeds gezonder dan fruitsappen uit pak;
- Het is niet aan te raden om je peuter een zuigflesje te laten meenemen in bed;
- Probeer het aantal drink- en eetmomenten per dag te beperken.
Hygiëne van de kindertandenborstel - tandpasta
Een kindertandenborstel kan je kopen bij de drogist, in een winkelketen of in een gespecialiseerde kinderwinkel. Een kindertandenborstel moet je elke drie maand vervangen wanneer je kind er op bijt of wanneer de haartjes niet meer mooi recht staan. Voor startende kindjes bestaat er ook een vingertandenborstel. Na gebruik moet je de tandenborstel goed uitspoelen met kraantjeswater. Vervolgens bewaar je de tandenborstel op een droge plaats met de borstelkop naar boven. Voor peuters is er een speciale peutertandpasta. In deze tandpasta zit ook
fluoride. Spoelen na het poetsen hoef je niet te doen. Het kan zelfs geen kwaad dat je kind de tandpasta inslikt. Deze tandpasta is er immers speciaal voor gemaakt dat deze ingeslikt mag worden. De smaak van peutertandpasta is ook heel kindvriendelijk zodat kinderen deze alvast niet vies vinden.