Baby’s en jonge kinderen: Spelen in de tuin en veiligheid
De tuin is een plek waar kinderen zich uren kunnen vermaken en waar baby’s hun ogen uitkijken. Alles beweegt, krioelt en is ontzettend interessant. Bloemen, water, beestjes, gras en zand. De wind die ze voelen, de zon die op hun neusjes schijnt en de regendruppeltjes op hun hoofd. De tuin, een waar paradijs maar toch ook vol gevaren. Hoe kun je deze gevaren in de tuin het best voorkomen? Voor welke giftige planten moet je uitkijken? En waar moet je allemaal opletten wanneer je kleintje de wereld in de tuin aan het ontdekken is?
Zandbakken en speeltoestellen
Bij speeltoestellen en zandbakken is het van belang dat ze voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, zodat de veiligheid gegarandeerd kan worden. Voordat je kind gaat spelen op een nieuw gekocht toestel is het van belang de kwaliteit even te controleren. Kijk ook of de ondergrond zacht genoeg is, zodat een kind ‘zachtjes’ valt. Je kunt hier het best kiezen voor een rubberen mat, maar ook zand of gras is voldoende. Zorg er ook zeker voor dat de toestellen stevig verankerd zijn in de grond, zo voorkom je dat toestellen omvallen.
Bij meerdere schommels moet je er zeker op letten dat de afstand tussen de schommels voldoende is. Jonge kinderen, tot ongeveer drieënhalf jaar horen in een kuipschommeltje te zitten. Deze moet recht hangen, zodat hij niet voor- of achterover kiepert wanneer je kindje erin zit. Een goede tip is om de ijzeren ringen waaraan de schommels en andere toestellen zijn bevestigd geregeld in te smeren met vaseline of vet. Ook bij trampolines is het van belang goed op te letten of alles goed bevestigd is. Volg zeker de gebruiksaanwijzing goed en ga ervan uit dat trampolines niet geschikt zijn voor heel jonge kinderen. Toezicht bij een trampoline wordt altijd aangeraden.
Ook tijdens de gebruiksperiode is het goed om af en toe te checken of het materiaal nog werkt zoals het zou moeten werken. Is het aangetast door het weer? Zitten de schroeven nog op hun plaats? Zitten er geen scherpe punten of grote splinters in?
Kijk bij een zandbak goed of het materiaal glad is. Veel zandbakken zijn van kunststof, maar ook houten zandbakken moeten goed bewerkt zijn om splinters en schaafwonden te voorkomen. Kijk ook of het materiaal van je zandbak niet te heet wordt in de zon, zodat verbranding in de zomer voorkomen kan worden. Zorg ervoor dat de zandbak kan worden afgesloten, zo kunnen dieren geen uitwerpselen in de zandbak doen en is de kans ook klein dat er andere gevaarlijke voorwerpen in de zandbak belanden. Ook moet de zandbak niet te hoog zijn, het is altijd goed om te weten of je kind al zelfstandig de zandbak uit kan klimmen of niet.
Giftige planten, bloemen en vruchten
Het aantal vergiftigingen door het eten van verkeerde planten is groot, het komt zelfs op de tweede plek, na het aantal vergiftigingen met medicijnen. Belangrijk dus om dit goed in de gaten te houden.
Je kunt proberen ervoor te zorgen alle giftige planten uit je tuin te halen, of ze goed af te schermen met een hekje of wat gaas. Echter zit een ongelukje altijd in onverwachtse hoek, daarom is het van groot belang je kind te leren dat ze geen planten, blaadjes, bloemen of besjes mogen eten uit te tuin. Mocht je kind dan toch een keer in aanraking komen (bijvoorbeeld bij andere mensen thuis) met een mooi uitziend besje of prachtige bloempjes, dan is de neiging deze in de mond te stoppen een stuk kleiner geworden. Ze weten immers al dat het niet mag.
Wanneer je kind toch van een giftige plant heeft gegeten is het van belang zo snel mogelijk de restanten uit de mond van je kindje te halen en deze ook zeker te bewaren (laat dit zien aan de arts, zodat er duidelijkheid is over hetgeen je kind binnen heeft gekregen). Waarschuw zo snel mogelijk een arts of de spoedeisende dienst en volg direct hun eerste instructies op. Je kind kan gaan braken, zorg er dan voor dat je het braaksel bewaart voor eventueel onderzoek. Laat je kind niet bewust braken, omdat de eventuele bijtende/giftige stof in de plant kan zorgen voor irritatie aan keel, mond en slokdarm. Zorg er tevens voor dat je op zijn of haar bewustzijn let, maar ook op de ademhaling en de hartslag.
De meest voorkomende giftige planten hier op een rijtje:
Naam giftige plant | Giftig onderdeel plant |
Goudenregen | De hele plant is giftig, vooral de zaden |
Monnikskap | De hele plant is giftig, vooral de knollen |
Doornappel | De zaden en onrijpe doosvruchten zijn zeer giftig |
Vingerhoedskruid | De hele plant is giftig |
Oleander | De hele plant is giftig, vooral de bladeren |
Nicotiana | De hele plant is giftig, vooral de bladeren |
Lelietje-van-dalen | De hele plant is giftig |
Herfsttijloos | De hele plant is giftig |
Taxus | De bladeren, de zaden en het schorshout zijn zeer giftig |
Peperboompje | De hele plant is giftig, vooral de schors en de besjes |
Zwembadjes, vijvers en waterplassen
Of het nu mooi weer is of niet, water heeft nu eenmaal een ontzettend grote aantrekkingskracht op kinderen. Heerlijk zwemmen, stampen en kliederen. Water is leuk, nat en ja… ook gevaarlijk. Vijvers, zwembaden en waterplassen, ook als deze niet diep zijn vormen ze een verdrinkingsgevaar. Je kind is misschien nog niet sterk genoeg om zich omhoog te duwen of je kind kan uitglijden en verkeerd in het water terecht komen. Er zijn helaas tal van voorbeelden te noemen waarbij een kind in gevaar kwam met goede, maar helaas ook met minder goede afloop.
Je kunt deze gevaren vrij eenvoudig voorkomen. Bij een vijver kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een stevig hek eromheen te maken. Het hek moet hoog genoeg zijn (minstens 120 cm) en de ruimte tussen de spijlen mogen niet meer bedragen dan 10 cm. Een andere mogelijkheid is een overkapping maken. Dit kan met een stevig rooster, gaas of raamwerk.
Het nadeel van een opblaaszwembad is de vaak gladde bodem. Kinderen glijden door de combinatie met water en het springen of spelen sneller uit. Je kunt dit voor een deel voorkomen door ze een goede waterschoen te laten dragen. Dit zorgt er tevens voor dat ze niet in scherpe voorwerpen stappen. Het badje kun je beter ook niet in de volle zon zetten, naast dat de randen erg warm kunnen worden, is een zonnesteek ook eenvoudig opgelopen net als verbrandingen. Tevens is het van belang erop te letten dat je kindje het niet te koud krijgt, kleine kinderen kunnen zich namelijk nog niet zo lang warm houden dan volwassenen en raken hierdoor sneller onderkoeld. Maar het belangrijkste van alles blijft toezicht, ook al doe je maar een klein laagje water in het zwembadje, een verdrinking is helaas zo gebeurt.
Afsluitingen
Vooral bij een tuin tot aan de straat is het belangrijk dat je een goede afsluiting hebt. Het best kun je zo’n tuinpoort halverwege maken, zodat je achterin de tuin een goed overzicht kunt houden op je kindje. Je kunt er ook voor kiezen om een tuinhek te nemen, zorg dan wel dat deze hoog genoeg is en dat de ruimte tussen spijlen en planken niet groter bedraagt dan 10 cm. Ook moet de afstand tot de grond zo klein mogelijk zijn zodat ze er niet onderdoor kunnen klimmen. Zorg voor een goed slot, met een extra kinderbeveiliging, zodat deze niet onopgemerkt open gedaan kan worden van binnen maar ook van buitenaf.
Grasveldjes en speeltuintjes
Wanneer je met je kinderen naar een grasveldje of speeltuin gaat is het goed om te controleren of alle speeltoestellen veilig zijn. Kijk of er geen toestellen los hangen, maar controleer ook of er geen gevaarlijke voorwerpen in de speeltoestellen zijn gelegd. Op grasveldjes en in speeltuintjes liggen vaak sigarettenpeuken, hondendrollen, glasscherven en zelfs drugsmaterialen. Zorg er daarom voor dat je altijd een goed overzicht hebt over je kinderen en loop vooraf altijd even een rondje over het veldje. Wanneer je het niet vertrouwd, of bij twijfels kun je het best je gemeente inlichten. Ook de afsluiting is van belang. Wanneer er een poortje is moet je deze altijd afsluiten. Wanneer er geen poortje is, moet je zelf aan de kant van het open stuk gaan zitten zodat je snel dichtbij je kind kunt zijn mocht deze de straat op willen rennen.
Dieren
We weten nooit precies hoe een dier reageert op een kind, iedere situatie is namelijk anders en het feit blijft dat een dier vaak speels of beschermend kan zijn naar jonge kinderen. Kinderen vinden dieren ontzettend interessant en willen er vaak aan zitten. Echter heeft een jong kind nog niet in de gaten wat een dier wel of niet fijn vindt. Bij het trekken aan de haren, oren of staart kan een dier dan ook makkelijk uithalen om zichzelf te beschermen. Toezicht bij contact met kinderen en dieren is dan ook altijd aangeraden!
Op straat
Natuurlijk ligt het aan de verkeerssituatie af wanneer je kind alleen buiten kan spelen of niet. Bij een drukke weg is dit logischerwijs een stuk gevaarlijker dan aan een woonerf of rustige straat. Leer je kind dat het altijd op de stoep blijft, ook wanneer ze iets zien aan de overkant van de straat of wanneer hun bal een eindje de weg op stuitert. Geadviseerd wordt om je kind nooit onder de vier jaar op straat te laten spelen en het beste kun je er in het begin altijd bij blijven. Bij het ouder en zelfstandiger worden van je kind kun je hem steeds meer zelfstandigheid geven.
Extra tips om je kindje veilig buiten te laten spelen
- Kijk altijd of de speelplek schoon is en vrij van gevaarlijke en vieze voorwerpen
- Zorg ervoor dat je een goede afsluiting hebt van je tuin
- Let er altijd op of er water aanwezig is op de plek waar je kind speelt
- Maak duidelijke afspraken met je kind. Hoever, bij wie, hoe lang en andere regels
- Blijf altijd in de buurt van je kind(eren)
- Een zandbak of zwembadje kun je het best onder schaduw van een boom of parasol zetten
- Controleer het zandbak zand regelmatig op scherpe voorwerpen
- Houd uw straat, terras of tegels schoon van groene aanslag. Dit kan erg glad worden waardoor je kindje makkelijk uitglijdt
- Laat je kindje nooit alleen met huisdieren