Veilig wonen voor kinderen en ouderen – tuin en balkon

Veilig wonen voor kinderen en ouderen – tuin en balkon Iedereen met een eigen tuin heeft specifieke wensen omtrent de inrichting ervan. Sommigen willen er het liefst een oerwoud van maken, weer anderen zien meer in een 'stenen tuin' met potplanten. Werken in de tuin kan een zeer gevarieerde, creatieve en plezierige bezigheid zijn voor ouderen. En de kinderen spelen er graag. Wel is het zaak om goed op de veiligheid te letten. Ruim vijftien procent van alle ongelukken in en om huis gebeurt in de tuin, op het balkon of op de stoep voor de woning. De oorzaken variëren van ongelijk liggende tegels tot slecht verankerde schommels. Ook de tuinverlichting verdient in dat opzicht alle aandacht.

Inhoud


De tuin – ontplooiingsruimte voor jong en oud

De tuin hoort een ontplooiingsruimte te zijn voor jong en oud. Iedereen heeft zijn eigen wensen wat betreft de vormgeving ervan. De tuin als ruimte om te wonen en te werken. Wie veel achter de computer zit, kan er 's zomers een eigen hoekje creëren. Een tuin kan ook heel geschikt zijn om te mediteren, om yoga of tai chi te doen. De meeste kinderen willen graag een schommel op het gazon, en een speelhuis. Jonge gezinnen met peuters moeten letten op de keuze van de tuinbeplanting en kunnen beter even wachten met een vijver, als die behoefte al bestaat.

Bron: Beverlynation, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Beverlynation, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Onderhoudsvriendelijk
Een tuin vraagt onderhoud. Afhankelijk van de indeling neemt dat onderhoud meer of minder tijd in beslag. Maar hoe eenvoudig een tuin ook is ingericht, er zal zo nu en dan toch geveegd of geharkt moeten worden. De meeste ouderen vinden het belangrijk om de tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken en geen slaaf van de tuin te worden. En de (klein)kinderen moeten er hun gang kunnen gaan.

Veilig spelen – ook op het balkon

De leeftijd van de gezinsleden is belangrijk om rekening mee te houden bij de vormgeving van een tuin. Wie kleine kinderen heeft, moet zich realiseren dat sommige planten en boompjes giftig zijn. Houd dat in gedachten bij de inrichting van een groene tuin. Een grindtuin is echter het andere uiterste. Betrek de kleintjes bij tuinieren. Geef ze bijvoorbeeld een eigen hoekje waar ze zelf aardbeien, kerstomaatjes en radijsjes kunnen verbouwen. De grote kinderen moeten kunnen stoeien, liefst op het gazon. Wie de ruimte heeft, plaatst bijvoorbeeld een schommel en een speelhuis.

Groene balkon-oase

Alleen al het woord 'balkon' klinkt intuïtief gevaarlijk in combinatie met kleine kinderen. Toch zijn er op het internet allerlei methoden te vinden om van het balkon een groene oase te maken waar de kinderen veilig kunnen spelen en van de buitenlucht genieten. De onderstaande opsomming pretendeert geen volledigheid. Een veilige leefomgeving creëren is vaak een kwestie van knelpunten opmerken voor wie slecht ter been is, en zich verplaatsen in de wereld van de allerkleinsten.

Tuinpaden en tuingereedschap

Voor ouderen ligt het struikelgevaar altijd op de loer. Vraag eventueel advies om de tuin onderhoudsvriendelijk en veilig te maken.
  • Maak het tuinpad zo ruim mogelijk, liefst breder dan een meter.
  • Kies grote tegels voor het leggen van de paden. Geen klinkers of keien.
  • Losse, wiebelige en ongelijk liggende stoeptegels veroorzaken valpartijen, vooral bij senioren die slecht ter been zijn.
  • Zorg voor een goede tuinverlichting. Maak een lichtpunt bij de achterdeur.
  • Kies voor een glooiend pad zonder treden.
  • Hoge bloemenborders zijn makkelijk te onderhouden; er hoeft minder diep gebukt te worden.
  • Laat geen harken, spaden, schoffels en ander tuingereedschap achter in de tuin, maar berg ze na gebruik op.
  • Laat kinderen niet bij tuingereedschap, en zeker niet bij elektrische spullen, zoals een heggenschaar of kettingzaag.
  • Houd kinderen uit de buurt als het gras wordt gemaaid.

Vijvers en barbecues

De vijver is een gevarenzone voor jonge kinderen. Ook de barbecue veroorzaakt elke zomer veel brandwonden door onvoorzichtigheid.
  • Leg geen vijver aan zolang de kinderen klein zijn.
  • Plaats eventueel een hek om de vijver. Of leg er een rooster op als het een kleine vijverbak betreft. Overigens levert ook een ondiepe vijver voor jonge kinderen verdrinkingsgevaar op.
  • Pas op tijdens het barbecueën. Het wordt vooral gevaarlijk als er peuters en kleuters rondlopen. De combinatie kinderen, vuur en hete olie moet altijd vermeden worden.
  • Laat een barbecue nooit onbeheerd achter als er spelende kinderen zijn.
  • Creëer een grens tussen de kinderen en de barbecue. Laat ze niet ballen of fietsen in de tuin zolang er gebarbecued wordt.
  • Houd kinderen in een zwembadje altijd in de gaten.
  • Laat kleine kinderen nooit alleen in het schuurtje waar het (tuin)gereedschap, de verf en de verdelgings- en oplosmiddelen zijn opgeborgen.

Planten en zandbak

Plaats een zandbak op een rustig plekje in de tuin. Niet in de volle zon, maar ook niet in een donker hoekje. Pas op voor giftige planten. Dreumesen steken immers alles in hun mond, ook de giftige besjes van heggen.
  • Sommige planten, bloemen en boompjes zijn giftig. Dat geldt bijvoorbeeld voor de zaden van de gouden regen, maar ook voor de bessen van de taxus en de groene en bonte liguster.
  • Let er bij een houten zandbak op dat er geen splinters uitsteken. Zorg voor gras rondom de zandbak, of leg er rubberen tegels omheen.
  • Houd tuinhekjes op slot. Dat voorkomt dat kleine kinderen op een onbewaakt moment zomaar de straat op kunnen rennen.
  • Veranker een schommel op de juiste manier. Leg er rubberen tegels onder. Dat voorkomt ongelukken.

Bron: Per Palmkvist Knudsen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Per Palmkvist Knudsen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Balkon en buitenverlichting

Een kind dat van het balkon valt of nog net gered kan worden. Het is de nachtmerrie van alle ouders en verzorgers. Toch komen dit soort ongelukken helaas voor.
  • Let op waar u de grote bloembakken neerzet, voor kinderen zijn het handige opstapjes.
  • Zorg ervoor dat de verticale (!) balkonspijlen dicht genoeg bij elkaar staan (max. 10 cm).
  • Werk het balkon eventueel af met platen van plexiglazen of ander stevig materiaal.
  • Plaats geen giftige bloemen of planten op het balkon, zoals narcissen. Dreumesen zullen ervan proeven. Vraag advies over balkonbeplanting.
  • Zijn de buitendeuren (voor en achter) adequaat verlicht? Monteer eventueel een bewegingsmelder. Het licht gaat dan automatisch aan en uit.
  • Pas op voor losse en ongelijk liggende stoeptegels bij de voordeur. Ook treden zijn berucht. Voor senioren vormen ze een reëel struikelgevaar. Zeker in de herfst als gevolg van mos en natte bladeren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevaarlijke situaties rond huis en tuinGevaarlijke situaties rond huis en tuinElk jaar gebeuren er duizenden ongelukken rondom huis en in de tuin waarbij medische behandeling noodzakelijk is. In vee…
Kindertuin creërenKindertuin creërenWanneer er kinderen zijn, is het leuk om een tuin te ontwerpen waarin kinderen heerlijk kunnen spelen. Het mooie onberis…
Tuintrends, een blikvanger in de tuinTuintrends, een blikvanger in de tuinAls het weer er naar is dan vertoeven we graag in de eigen tuin. De planten moeten er mooi bij staan, een tuinset moet i…
Veilig buitenspeelgoed voor het kindVeilig buitenspeelgoed voor het kindKinderen leven zich graag uit op speeltoestellen. Van zandbak tot klimtoren. Buiten spelen is gezond. Het prikkelt de fa…

Bliksem: hoe voorkom je blikseminslag bij onweerEen warme dag eindigt vaak in een fikse onweersbui. En onweer is ontzettend gevaarlijk! Dit komt onder andere door de on…
Hitte: risicogroepen, klachten en voorkomenEen hittegolf is voor veel mensen niet prettig. Maar als je je activiteiten er een beetje op aanpast, dan is het meestal…
Bronnen en referenties
  • https://informatieservice.info/media/Checklist%20veiligheid%20in%20en%20om%20uw%20huis.pdf
  • http://thuisarts.nl/veiligheid-in-en-om-huis-voor-ouderen/ik-ben-slecht-ter-been
  • https://www.opvoeden.nl/peuter/verzorging-en-veiligheid/veiligheid-in-en-om-het-huis/
  • Afbeelding bron 1: Beverlynation, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Orchids Love Rainwater, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Per Palmkvist Knudsen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 24-04-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.