Veilig wonen voor kinderen en ouderen – woonkamer

Veilig wonen voor kinderen en ouderen – woonkamer Ruim tien procent van alle ongevallen in en om huis gebeurt in de woonkamer. Statistisch gezien een van de gevaarlijkste plekken in de woning. Valpartijen hebben vaak rondslingerend speelgoed als oorzaak. Speelgoed, al dan niet met wieltjes, waar moeders met een klein kind op de arm geregeld over struikelen, zo blijkt. Om voor de hand liggende redenen kunnen stopcontacten zonder afdekplaatjes dodelijk zijn voor kinderen. Voor senioren zijn aanpassingen in de woonkamer onmisbaar om ongelukken te voorkomen. Denk daarbij aan het verwijderen van losse vloerkleden en deurdrempels. De te nemen maatregelen hoeven niet ingrijpend te zijn. Wie slecht ter been is, een slecht aangepast huis heeft en weinig mantelzorg geniet, kan mogelijk een beroep doen op de gemeentelijke Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Een wet die erop gericht is om senioren te helpen zolang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen.

Inhoud


Woningaanpassing en de Wmo voor senioren

Steeds vaker kiezen senioren ervoor om zolang mogelijk in hun huidige woning te blijven. Ze hebben er hun halve leven met hun partner doorgebracht, de kinderen zijn er opgegroeid, dierbare herinneringen te over. De emotionele redenen om op de oude dag niet te verhuizen – los van financiële en andere motieven – zijn in veel gevallen zeer sterk, zo niet het sterkst. Ongeacht of er in de loop der jaren veel geïnvesteerd is in de (koop)woning, wat eveneens een motivatie is om niet naar een seniorenwoning of aanleunflat te gaan.

Bron: Diegodiezperez123, PixabayBron: Diegodiezperez123, Pixabay
Fysieke gebreken
Wie niet de financiële middelen (meer) heeft om op de oude dag de woning van aanpassingen te voorzien, kan in veel gevallen een beroep doen op de gemeentelijke Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Een wet die er mede op gericht is om ouderen met fysieke gebreken veilig te laten wonen in hun eigen leefomgeving, wat de sociale participatie en dus het geestelijk welzijn alleen maar ten goede komt.

Kindvriendelijke woonkamer

Slecht gemonteerde of niet aan de muur bevestigde stellingkasten en ander topzwaar meubilair kunnen omvallen als een dreumes of kleuter zich eraan optrekt. Om over het gevaar van de combinatie kinderen en hete thee of koffie op de lage salontafel maar te zwijgen. Stopcontacten dienen standaard voorzien te zijn van een afdekplaatje. Peuters die zich stoten aan de scherpe hoeken van meubilair, vingertjes die bekneld raken tussen de deur, en valpartijen: veelal jonge kinderen komen als gevolg daarvan bij de huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis terecht. Ook giftige kamerplanten zijn berucht. Denk daarbij aan de kerstster, begonia en de philodendron.

Leefomstandigheden

De onderstaande opsomming pretendeert geen volledigheid. Veiligheid creëren in de woning, zoals in de keuken, badkamer en dus ook in de woonkamer, is een creatief proces. Mogelijke gevaren verschillen per woning en de leefomstandigheden. Ze opmerken en er iets aan doen is het devies.

Stekkers en stopcontacten

Let op dat u niet struikelt over speelgoed. Bijvoorbeeld als u een kind op de arm hebt en even niet kijkt waar u loopt, omdat iets anders uw aandacht trekt. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand dat overkomt. Kleine kinderen willen ook overal in prikken. Zorg er dus voor dat stopcontacten voorzien zijn van afdekplaatjes.
  • Voorkom overbelaste stopcontacten en plaats eventuele stekkerdozen dus niet in serie. Laat liever hier en daar in de woonkamer een paar extra wandstopcontacten aanbrengen. Gebruik in elk geval nooit driewegstekkers.
  • Laat snoeren van lampen en apparatuur niet over de vloer kronkelen. Ze vormen een reëel struikelgevaar.
  • Voorzie alle stopcontacten van afdekplaatjes. Breng eventueel kindvriendelijke stopcontacten aan (KEMA-keur).
  • Trek voor het slapen gaan de stekkers uit elektrische apparaten. Zeker is zeker. Ook al is het naar verluidt niet nodig bij apparaten die ontworpen zijn voor continu gebruik, zoals platte televisies (standby-functie), dvd-recorders, enzovoorts.

Vloeren en tapijten

Een vloerkleed zonder antislipmateriaal op een gladde, houten vloer of laminaatvloer is vragen om problemen. Ook omkrullende hoeken van tapijten zijn berucht. Senioren kunnen er makkelijk over struikelen.
  • Leg altijd antislipmateriaal onder losse vloerkleden en tapijten. Zeker als het kleed op een houten vloer ligt.
  • Zorg voor voldoende loopruimte.
  • Verzamel speelgoed op één plaats, bijvoorbeeld de hoek van de woonkamer. Laat geen speelgoed rondslingeren. Het risico op struikelen op een onbewaakt ogenblik is dan groot.
  • Plaats een hek op ruime afstand rondom gaskachels en open haarden. Een kind mag in geen geval bij de open haard kunnen, bijvoorbeeld als het papiertjes door het hekwerk heen erin probeert te gooien. Zorg bovendien voor verticale spijlen. Horizontale spijlen nodigen ondernemende kinderen uit om te gaan klimmen.
  • Geen giftige kamerplanten op de vloer en vensterbanken.
  • Laat deurdrempels eventueel verwijderen. Een huis zonder dorpels maakt de woning toegankelijker en comfortabeler voor ouderen.

Bron: PIX1861, PixabayBron: PIX1861, Pixabay

Meubilair

Zorg voor voldoende loopruimte tussen het meubilair. Dat is zeer belangrijk voor mensen die slecht ter been zijn en bijvoorbeeld een rollator gebruiken.
  • Voorkom dat kinderen in de woonkamer of op het balkon via een meubel in het open raam of over de balustrade kunnen hangen. Vuilnis- en plantenbakken, stoelen en krukjes zijn in dat opzicht berucht.
  • Kleine kinderen kunnen zich pijn doen aan de scherpe hoeken van kasten en tafels. Let daar op bij de aankoop van meubilair. Voorzie de hoeken eventueel van speciale opzethoekjes.
  • Laat geen asbakken balanceren op bijvoorbeeld de armleuning van een bank of fauteuil. Als het een keer mis gaat, zijn de giftige gassen en de rook van het kunststof schuim in de stoffering vaak dodelijker dan de eventuele vlammen.
  • Laat geen medicijnen of schoonmaakspullen achter in de woonkamer. Berg ze meteen op in de daarvoor bestemde afsluitbare kastjes.
  • Zorg voor kindveilige sloten.
  • Voorkom dat peuters op een onbewaakt ogenblik uit nieuwsgierigheid hete koffie- en theeglazen van de lage salontafel naar zich toe kunnen trekken en aldus brandwonden oplopen. Wees in dat opzicht ook beducht voor overhangende tafelkleden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het Politiekeurmerk Veilig wonen?Wat is het Politiekeurmerk Veilig wonen?Wie wil er nu geen veilige woonomgeving? minder overlast, diefstal, graffiti en vernielingen. Het politie keurmerk veili…
EHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenEHBO en veiligheid ouderen; maatregelen voor fitte ouderenOmdat mensen steeds ouder worden krijgen ze te maken met ouderdomsgerelateerde problemen. Om deze problemen te lijf te g…
Kwetsbare ouderen en hun woonomgevingKwetsbare ouderen en hun woonomgevingVoor de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen is niet alleen hun persoonlijke situatie en sociale omgeving bepalend maar…
Seniorenhypotheek met NHG: NHG-lening ouderenSeniorenhypotheek met NHG: NHG-lening ouderenEen seniorenhypotheek met NHG kan voor ouderen die willen verhuizen naar een goedkopere of kleinere woning in 2022 de ui…

Succesfactoren: de sleutel tot succesVaak worden we geconfronteerd met mensen die zeer succesvol in het leven staan en willen we dit zelf op een of andere ma…
Hoeveel uren slaap hebben wij werkelijk nodig?Hoeveel uren slaap hebben wij werkelijk nodig?Het verkrijgen van voldoende slaap blijft een dagelijks terugkomend probleem. De een geeft aan met zes uren prima te kun…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cliffoa, Pixabay
  • https://informatieservice.info/media/Checklist%20veiligheid%20in%20en%20om%20uw%20huis.pdf
  • http://thuisarts.nl/veiligheid-in-en-om-huis-voor-ouderen/ik-ben-slecht-ter-been
  • https://www.opvoeden.nl/peuter/verzorging-en-veiligheid/veiligheid-in-en-om-het-huis/
  • Afbeelding bron 1: Diegodiezperez123, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PIX1861, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 24-04-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.