Hoe laat ik mijn kind gezond eten?

Hoe laat ik mijn kind gezond eten? Altijd moeilijk om je kind gezond te laten eten. Het liefste willen kinderen alleen maar eten wat begint met een P, pannenkoeken, poffertjes, patat en pizza. Terwijl je zelf wil dat je kind juist groente en fruit eet. Hoe zorg je ervoor dat kinderen toch gezond gaan eten en er geen strijd aan tafel ontstaat? Wetenschappers van de Cornell University, New York, Amerika hebben gekeken hoe ze kinderen gezonder konden laten eten.

Laat hun superheld kiezen

Tijdens een zomerkamp voerden onderzoekers een interessant experiment uit. Het zomerkamp bestond uit kinderen van zes tot twaalf jaar, met verschillende achtergronden en verschillende eetpatronen. Op de woensdagen mochten de kinderen van de onderzoekers kiezen wat ze wilden eten: dun gesneden plakjes appel of patatjes.

In de eerste en de vierde week van het zomerkamp werd deze vraag aan ieder kind persoonlijk gesteld. De meeste kinderen kozen voor de patatjes. Slechts twee van de 22 kinderen kozen voor de appelstukjes. In de tweede week van het zomerkamp lieten de onderzoekers de kinderen eerst foto’s zien. Hierop stonden 12 rolmodellen van de kinderen. Deze rolmodellen waren al bij een eerder onderzoek naar voren gekomen. Pas daarna werd aan de kinderen de vraag gesteld wat ze wilden eten: de patatjes of de stukjes appel. Daarna wilde 45,5% van de kinderen appelstukjes eten.

In de derde week van het zomerkamp lieten de onderzoekers de kinderen foto’s zien van gezond eten zoals salades en ongezond eten zoals pizza. Slechts vier van de 22 kinderen kozen voor de appelstukjes. De onderzoekers concludeerden hieruit dat kinderen door het zien van hun superhelden vlak voor het eten, gaan denken wat hun superhelden voor eten zouden kiezen. Het idee is dat kinderen denken dat hun superhelden gezond zouden eten en dat ze hierdoor ook zelf eerder voor het gezonde eten zouden kiezen.

Een goede vraag vlak voor het eten zou dus kunnen zijn: wat denk je dat jouw superheld zou eten?

Stukjes fruit

Vraag aan een kind of hij een snoepje wil of een appel en het kind neemt het snoepje. Volwassenen denken dan dat dat komt omdat een snoepje voor het kind lekker zoet is en dat het kind daarom voor het snoepje kiest. Onderzoekers hebben echter aanwijzingen dat het anders is.

Onderzoeker bezochten een kantine in een basisschool in Amerika. De onderzoekers vroegen aan de kinderen waarom ze geen fruit aten. Er bleken twee redenen te zijn:
  • De jongere kinderen hadden, vaak door het wisselen van hun tanden, problemen om het fruit goed af te bijten.
  • De oudere kinderen, die al gewisseld hadden, vonden het niet aantrekkelijk om in een grote appel te bijten.

De onderzoekers vroegen zich dan ook af of het zou helpen wanneer de appel voorgesneden zou zijn. Ze gaven daarom aan de medewerkers van de kantine een apparaatje waarmee een appel op eenvoudige wijze in zes stukken werd gedeeld. De medewerkers moesten hiermee een appel in delen snijden wanneer er door een leerling om een appel werd gevraagd. Het aantal verkochte appels steeg hierdoor met 71%. Het loont dus de moeite om appels en ander fruit voor kinderen voor te snijden.

Geef het eten een leuke naam

De meeste kinderen houden niet zo van groente. Hier is verandering in te krijgen door de groente een leuke naam te geven. De onderzoekers keken op twee basisscholen naar het eten van groente in de kantine. De eerste maand had de groente geen naam en de tweede maand hadden de onderzoekers de groente allemaal leuke namen gegeven. Wortels kregen bijvoorbeeld de naam ‘X-ray Vision Carrots’ en broccoli werd bijvoorbeeld ‘Power Punch Broccoli’ genoemd. De onderzoekers merkten dat de kinderen de hippe groenten gingen eten. Er werd namelijk 99% meer van de groente gegeten.

Geef de namen van de groenten dus leuke namen mee en de kinderen gaan het eten. Noem bijvoorbeeld sperziebonen prinsessenboontjes en spruitjes energiebollen.

Maak er iets moois van

Er zit verschil tussen het kijken naar eten tussen volwassenen en kinderen. Volwassenen zien graag hun eten in het midden van het bord gepresenteerd worden, terwijl kinderen hun eten het liefst onderop het bord zien liggen. Ook vinden kinderen het leuk wanneer er iets in te zien is. Teken daarom eens met ketchup een leuk gezichtje op het bord of leg de worteltjes zo neer dat het de eerste letter van zijn naam laat zien. Leg partjes appel als een zonnetje neer en leg een druif in het midden. Grote kans dat kinderen hun bordje leegeten.

Kinderen houden ook van meer kleur op hun bord dan volwassenen. Terwijl volwassenen ongeveer drie kleuren willen zien, prefereren kinderen zes kleuren. Probeer daarom kleur te brengen in eten. Eet bijvoorbeeld doperwtjes met worteltjes met een blikje mais. Hussel bij de nasi niet alles door elkaar, maar maak kleine gerechtjes met apart de rijst, groente, vlees en saus en een gebakken eitje. Zou hou je verschillende kleuren die het voor kinderen aantrekkelijk maken om te eten.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baby vanaf 12 maanden: Eten wat de pot schaftBaby vanaf 12 maanden: Eten wat de pot schaftVanaf 12 maanden mag je kind alles eten. Waar moet je nu opletten? In dit artikel kun je dat vinden.
Gruiten op de basisschoolHet nieuwe lesprogramma SCHOOLGRUITEN heeft als doelstelling de groente- en fruitconsumptie bij kinderen te verhogen. He…
Hoe leer ik mijn kind groente te eten?Hoe leer ik mijn kind groente te eten?Iedere dag weer die strijd aan gaan omdat je kind niet wilt eten. Dit is erg frustrerend voor iedere ouder. Je kind kijk…
Gezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingGezonder eten, meer groente en fruit, gezonde voedingHet inpassen van gezond fruit en groente in het dagelijkse eetpatroon lijkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. P…

De voeding van je baby vanaf 4 maandenDe voeding van je baby vanaf 4 maandenAls je kindje 4 maanden is mag je beginnen met het geven van bijvoeding. Dit zijn echt nog oefenhapjes. Melk (borst of k…
Baby’s die bijten of bijtertjesBaby’s die bijten of bijtertjesNiets zo vervelend als een bijtende baby te hebben. Bijtertjes trachten in alles wat ze vasthebben, hun tandjes te zette…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Edlih, Pixabay
  • http://foodpsychology.cornell.edu/outreach/brand.html (bezocht 12/7/2015)
  • http://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/nutrition-for-children-and-teens.htm (bezocht 12/7/2015)
  • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.2047-6310.2011.00003.x/full (bezocht 12/7/2015)
  • http://foodpsychology.cornell.edu/outreach/slice.html (bezocht 12/7/2015)
  • http://foodpsychology.cornell.edu/outreach/whatname.html (bezocht 12/7/2015)
  • http://www.scientias.nl/vijf-tips-waardoor-kinderen-bijna-vanzelf-gezond-gaan-eten/ (bezocht 12/7/2015)
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.