Bijtringen verzachten de symptomen van doorkomende tandjes
Vanaf een maand of vijf komen baby’s eerste tandjes door. Dit zijn meestal de twee middelste tandjes van de onderkaak. Er zijn baby’s waarbij de tandjes doorkomen zonder klachten te veroorzaken. Maar in veel gevallen heeft een baby er wel last van. De baby wil overal op bijten, kwijlt meer en is huilerig en onrustig. Als de tandjes door zijn, verdwijnen de klachten. Om de klachten te verzachten kun je je baby een bijtring geven. Hij kan erop bijten zoveel hij wil. Een bijtring helpt tegen de pijn en jeuk. Het maakt ook het tandvlees soepel zodat de tandjes makkelijker door kunnen komen.
De ontwikkeling van het melkgebit in de zwangerschap
Al in de zwangerschap begint de aanleg van het melkgebit. De vorming van de kaak vindt plaats in de zesde week. De ontwikkeling van de melktanden vindt plaats in de zevende week. In de tiende week wordt de basis gevormd van het blijvende gebit. De melktanden zitten in de kaak en komen pas door rond een maand of vijf na de geboorte.
Wanneer komen de tanden door?
Het melkgebit bestaat uit twintig tanden en kiezen. Acht snijtanden, vier hoektanden en acht kiezen. In de meeste gevallen komen eerst de onderste twee centrale snijtanden door. Dat gebeurt rond vijf maanden. Daarna de bovenste twee centrale snijtanden, rond acht maanden. Tussen negen en zestien maanden komen de snijtanden naast de centrale snijtanden door, zowel boven als onder. Tussen zestien en tweeëntwintig maanden komen de vier hoektanden door.
Wanneer komen de kiezen door?
Tussen veertien en twintig maanden komen de eerste vier kiezen door. Zowel boven als onder. De eerste kiezen komen dus eerder door dan de hoektanden. En als laatste komen de achterste vier kiezen door, tussen vierentwintig en dertig maanden. Dat betekent dat rond een jaar of drie het gebit compleet is. Hoewel tanden en kiezen meestal in deze volgorde doorkomen, wil dat niet zeggen dat dat bij elk kind zo is. Sommige kinderen krijgen eerder of juist later de eerste tandjes en de volgorde waarin ze doorkomen kan ook anders zijn.
Wat zijn de symptomen van doorkomende tanden en kiezen?
Als de tandjes op het punt staan om door te komen, kan het gedrag van je baby veranderen. Gelukkig is dat maar tijdelijk. Zodra de tandjes door zijn verdwijnen de klachten. De baby kan last krijgen van de volgende symptomen:
- Overal op willen kauwen. Speelgoed, vingers, niets is veilig.
- Veel kwijlen.
- Verhoging van de lichaamstemperatuur.
- Rode wangen.
- Pijn en jeuk.
- Niet goed kunnen eten door de pijn.
- Diarree en een geïrriteerde huid.
- Het tandvlees is rood en gezwollen.
- Als de baby veel last heeft van deze symptomen, kan hij huilerig zijn, meer zeuren, slechter slapen en onrustig zijn.
Wat kun je doen om de klachten te verlichten?
Je kunt wel iets doen om de klachten te verminderen. Dit kan door:
- De baby te laten kauwen op een bijtring.
- Een pijnstillend homeopathisch middeltje te gebruiken.
- De baby op een koud, nat washandje te laten bijten.
- Met een schone vinger het tandvlees te masseren.
Van welke materialen zijn bijtringen gemaakt?
Bijtringen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Ze zijn van plastic, hout, siliconen of rubber. Sommige bijtringen zijn simpel, alleen geschikt om op te bijten. Andere bijtringen hebben meerdere functies. De baby kan ermee spelen of de tandjes poetsen.
Bijtringen met water of gel
Bijtringen zijn soms gevuld met water en soms met gel. Deze bijtringen kun je voor gebruik even in de koelkast leggen. De vulling wordt koud en dat heeft een verkoelende werking op het pijnlijke tandvlees. Gel blijft langer koud dan water. Bijtringen met vulling kunnen wel gaan lekken. Controleer ze daarom regelmatig.
Houten bijtringen
Bijtringen van hout zijn geschikt voor baby’s zonder tandjes. Zodra de tandjes doorkomen, zijn bijtringen van andere materialen beter. Houten bijtringen zijn ook vrij hard en het hout kan gaan splinteren als er veel op wordt gebeten. Maar dit ligt ook aan de gebruikte houtsoort. Zo wordt beukenhout veel gebruikt voor het maken van speeltjes voor kinderen. Het is een harde houtsoort, die kleur-, geur-, en smaakloos is. Dit hout splintert niet.
Siliconen bijtringen
Siliconen zijn gemaakt van synthetische stoffen, die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Het bevat geen BPA, weekmakers en andere schadelijke stoffen. Het is een sterk materiaal, vergelijkbaar met rubber. Siliconen kunnen tegen zonlicht en vocht en verdragen temperaturen tussen -80⁰C en +200⁰C. Bijtringen van siliconen zijn soepel en zacht. Siliconen zijn niet poreus, dat betekent dat bacteriën niet in het materiaal kunnen dringen. Een nadeel van siliconen is dat het statisch is. Vuil blijft eraan kleven. Gelukkig is het makkelijk schoon te maken. Je kunt de bijtringen afwassen of in de vaatwasser doen.
Plastic bijtringen
Hard plastic kan schadelijke stoffen bevatten zoals weekmakers, PVC en BPA. Weekmakers worden aan het plastic toegevoegd om het zachter te maken. Als een baby erop sabbelt komen deze schadelijke stoffen vrij. Ze kunnen kankerverwekkend zijn, schade veroorzaken aan de lever en nieren en de hormoonhuishouding beïnvloeden. Ook wordt gedacht dat er een grotere kans bestaat op astma en allergieën. In Nederland zijn deze stoffen niet toegestaan. De producten moeten veilig zijn voor kinderen. Maar doordat er veel online (bijv. uit China) wordt gekocht, is de kans op schadelijke stoffen in producten groter. Naast de gewone plastic bijtringen kun je kiezen voor een bijtring van bio-plastic. Dit wordt gemaakt van zetmeel en suiker, afkomstig uit planten. Het is een natuurlijk product. Let ook goed op de kwaliteit van het plastic. Goedkoop plastic breekt sneller af waardoor scherpe randen ontstaan. De baby kan zich hieraan bezeren. Een plastic bijtring verdient niet de voorkeur omdat het een milieuvervuilend materiaal is.
Rubberen bijtringen
Rubber is een natuurlijk materiaal. Het is licht, sterk en flexibel. Rubber is stroef, dit zorgt voor meer grip. Het merk Hevea maakt bijtringen uit één stuk. Bijtringen die uit één stuk worden gemaakt zijn hygiënisch omdat er geen naden aanzitten, waar vuil en bacteriën zich aan hechten. Het rubber is afkomstig van de Havea Brasiliensis boom. Dit is een duurzaam en volledig biologisch afbreekbaar product. Omdat er geen vloeistof in de bijtringen zit, bestaat er ook geen kans op lekkage.
Welke bijtring is goed voor mijn baby?
In principe zijn bijtringen in Nederland veilig voor baby’s en bevatten ze geen schadelijke stoffen. Veel bijtringen zijn voorzien van een reliëf. Dit masseert het tandvlees en dat vinden baby’s prettig. Let ook op de vorm van de bijtring. De baby moet de ring in de mond kunnen stoppen. Omdat de bijtring in de mond wordt gestopt, moet hij makkelijk schoon te maken zijn. Een bijtring met groeven en naden is lastig schoon te maken. Vuil en bacteriën hopen zich op en de baby kan er ziek van worden. Kies daarom bij voorkeur voor een bijtring die uit één stuk is gemaakt. Deze heeft geen naden en is makkelijk schoon te maken.
Verschillende fases
Op de verpakking van een bijtring staat een leeftijdsadvies. Dit is een richtlijn, omdat het doorkomen van tanden en kiezen per kind kan verschillen. In sommige gevallen worden bijtringen ingedeeld in fases.
Fase 1 - De ring is geschikt voor het doorkomen van de eerste tandjes, maar kan ook in latere fases worden gebruikt.
Fase 2 - De ring verlicht de pijn bij doorkomende tandjes en de voorste kiezen.
Fase 3 - De ring is geschikt voor het doorkomen van de achterste kiezen, maar kan in elke fase worden gebruikt.
Bijtringen in verschillende vormen
Bijtringen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Er zijn dierenfiguren, gewone ronde of driehoekige bijtringen en bijtringen met een knuffeltje eraan. Belangrijk is wel dat je een bijtring makkelijk schoon kunt maken. Dat is bij bijtringen met een knuffeltje wat lastiger. Daarnaast is het voor de baby fijn als hij de bijtring goed vast kan houden. De ring mag niet te dik en te zwaar zijn.
Bijtringen met meerdere functies
Aan sommige bijtringen zit een borsteltje. Doorkomende tandjes worden meteen gepoetst tijdens het bijten. Je kunt ook kiezen voor een bijtring met meerdere functies. Er zijn bijtringen met een rammelaar, met verschillende texturen en ringen met verschillende kleuren. Baby's ontdekken met hun mond, door te sabbelen en te bijten. Daarnaast stimuleren deze bijtringen de motoriek. De baby leert grijpen, verbetert de oog-handcoördinatie en oefent de samenwerking tussen de linker- en rechterhand. Het contrast tussen de verschillende kleuren zorgt ervoor dat de baby ze beter kan onderscheiden en hij leert ze te benoemen.
Hoe lang gaat een bijtring mee?
Afhankelijk van het gebruikte materiaal, gaat een bijtring ongeveer twaalf maanden mee. Toch blijft het belangrijk om regelmatig te controleren of er beschadigingen zijn ontstaan en of er geen stukjes af zijn gebeten. Bij bijtringen die uit meerdere delen bestaan kan de baby makkelijker stukjes afbijten en eventueel doorslikken. Beschadigde bijtringen moeten worden vervangen.