Kinderziektes genezen zonder apotheker: luieruitslag/eczeem
Luieruitslag of luiereczeem komt voor bij elke baby en wordt veroorzaakt door contact met urine of ontlasting. De kruidengeneeskunde biedt een oplossing om dit probleem aan te pakken en te verzachten.
Oorzaak luieruitslag (luierdermatitis)
Een baby plast ongeveer 14 keer per dag en heeft tweemaal per dag ontlasting. Luieruitslag wordt veroorzaakt door voortdurend contact met urine (vochtige pampers) of ontlasting waardoor de huid minder talg of olie produceert om de huid te beschermen. Vooral de ontlasting is zeer schadelijk voor de huid. Deze bevatten schadelijke stoffen zoals enzymen van klieren (alvleesklier) en andere eiwitten die de huid kunnen beschadigen. De uitslag kan ook veroorzaakt worden door irriterende stoffen in de ontlasting, door zeepresten, bepaalde allergische reacties aan wasmiddelen, of door de chemische stoffen in wegwerpluiers. Ook het schuren van de huid tegen de luier veroorzaakt ontstekingen en wondjes.
Symptomen
De billetjes, de dijen en de geslachtsdelen worden rood, pijnlijk, vlekkerig en vochtig waar ze met de luier in contact komen. Naast roodheid, kunnen er zich ook blaasjes en schilfering vormen. Vaak blijven de liezen en de bilplooien ongedeerd. Bij jongentjes kan de voorhuid ontstoken raken waardoor plassen zeer pijnlijk wordt. In bepaalde gevallen kan de uitslag geïnfecteerd geraken met de CANDIDA-schimmel (luiercandidiase) als de baby antibiotica heeft gehad, of de moeder via borstvoeding antibiotica doorgeeft aan de baby of als de moeder spruw of candidiasis heeft.
Leeftijd
Vanaf de derde levensweek, kunnen baby’s last krijgen van luieruitslag of luiereczeem. De meeste klachten komen voor tussen zeven en twaalf maanden, bij het krijgen van de eerste tanden. Meisjes als jongens hebben evenveel kans om luieruitslag te krijgen.
Voorkomen
Luieruitslag of luiereczeem is dus een kwestie van voorkomen, daarom:
- Gebruik luiers van een goed merk: goedkope luiers (weinig vochtabsorptie) bevorderen de luieruitslag
- Verschoon uw baby regelmatig
- Maak de billen steeds proper met schoon water zonder al te veel middelen te gebruiken die de huid kunnen irriteren
- Gebruik een goed beschermende niet irriterende huidzalf (met neutrale ingrediënten). Voor het slapen gaan, smeert u de billetjes van uw baby in met een speciale verversingscrème op basis van zinkoxide of witte paraffine. Dergelijke zalven bieden een uitstekende bescherming tegen urine tijdens de nacht.
- Dep met een watje eosine op eventuele blaasjes.
- Baby’s mogen gerust met hun billetjes bloot rondlopen. Zoniet, plak de pamper niet te vast dicht zodat er voldoende lucht aan de billetjes kan.
- Gebruik nooit producten op basis van alcohol.
- Gebruik GEEN Talkpoeder. Talkpoeder verstikt de huid en klontert samen in de huidplooien, een ideale broeiplaats voor bacteriën.
Hygiëne
Bij het wassen van uw baby let u op het volgende:
- Reinig de vagina van voren naar achteren. Hierdoor kunnen ziektekiemen van de anale flora niet in aanraking komen met de vulva.
- Houd de penis naar beneden vóór u de luier sluit. Zo voorkom je urinelekken die irritaties van de onderbuik kunnen teweeg brengen.
- Moet uw baby antibiotica nemen, let dan extra op de hygiëne. Antibiotica bevorderen schimmelsuperinfecties en luieruitslag.
- Reinig alle plooien grondig met water en neutrale zeep. Maak vervolgens goed droog.
Behandeling
Volksmiddel
Wrijf de billen in met de schil van avocado. Deze bevorderd de genezing. Smeer biologische yoghurt op de billen ter verzachting en om te voorkomen dat de baby candidiasis oploopt. Smeer de billen in met eiwit. Wacht tot het droog geworden is en doe dan de luier om. Dit bevorderd de genezing en voorkomt verdere irritaties.
Kruidengeneeskunde
Gebruik goudbloesem zalf. Maak een aftreksel van goudsbloem, rozemarijn en vlierbloesem. Was de billetjes met dit aftreksel. Bestrooi de billetjes met poeder van de Canadese geelwortel. Geef uw baby verzachtends te drinken zoals kamillethee waardoor de urine minder zuur wordt.
Aromatherapie
Bij het gebruik van katoenen luiers, doet u een paar druppels "teatree-olie" in het spoelwater om te ontsmetten. Wrijf de billetjes in met perzikpitolie met een paar druppels lavendelolie. Een druppel oregano- of tijmolie in een basisolie voorkomt luieruitslag.
Homeopathie
Smeer de billen in met calendulacrème. Rhus toxicodendron (giftige eik) wordt gebruikt bij huidaandoeningen. Sulfur (zwavel) wordt gebruikt bij huid die schilferig is. Cantharis vesicatoria (Spaanse vlieg, blaarkever) bij branderige urine en infecties.
Duurt de luieruitslag langer dan een week, raadpleeg dan een arts!