Vroege diagnose PDD-NOS gunstig voor kind

Vroege diagnose PDD-NOS gunstig voor kind Een autisme spectrum stoornis zoals PDD-NOS, autisme, Asperger en RETT-syndroom komt steeds vaker voor. Ongeveer 60 op de 10.000 mensen heeft een stoornis in het autisme spectrum. Dat is dus 0,6% van de Nederlandse bevolking. 40% tot 50% van deze mensen functioneert op het niveau van iemand met een verstandelijke beperking. De overige die een autisme spectrum stoornis hebben zijn normaal intelligent tot hoog intelligent. Autisme, in alle vormen, komt voor in alle milieus. Bij mannen komt autisme vier keer zoveel voor dan bij vrouwen. Nu is niemand perfect, en bij sommige symptomen van jezelf of van je kind kun je denken: zou dat PDD-NOS (bijvoorbeeld) zijn, of hoort dit gewoon bij het temperament?

Omdat autisme in alle vormen redelijk vaak voorkomt, het aantal zorgboerderijen bijvoorbeeld is de laatste jaren enorm toegenomen, komt het steeds vaker voor dat consultatiebureau-artsen bij zeer jonge kinderen al zoeken naar autistische trekken. Dan zijn ze er behoorlijk vroeg bij, gezien het feit dat een diagnose meestal zo rond de vijf/zes jaar gesteld wordt.

Beoordeling autisme bij dreumessen/peuters

Er zijn een aantal punten m.b.t. autisme waarop consultatiebureau-artsen beoordelen. Dit zijn onder meer de volgende punten, waarnaar vanaf het eerste levensjaar gekeken wordt:

  • Brabbelt een eenjarige voldoende
  • Is er bij het kind belangstelling voor anderen en communiceert het kind met anderen (non-verbaal/verbaal)?
  • Reageert een eenjarige als er tegen gesproken wordt?
  • Gebruikt het anderhalf jaar oude kind niet-functionele woorden?
  • Spreekt het tweejarige kind twee-woord-zinnen (wat gebruikelijk is als het kind 2 jaar is)?
  • Steeds wordt er gekeken naar: gaat er in de sociale interactie/communicatie iets verloren wat er eerst wel was?
  • Zwaait de eenjarige naar mensen?
  • Lacht en wijst de eenjarige?

Met name in Utrecht is vanaf 2000 nogal wat onderzoek gedaan naar het stellen van een voortijdige diagnose van autisme. Er zijn zo'n 30.000 kinderen van anderhalf jaar onderzocht. In het kader van dit onderzoek, om te kijken of autisme beter en eerder kan worden vastgesteld en of middels dit onderzoek inderdaad de kinderen met een hoog risico eruit gehaald konden worden, werden de kinderen door consultatiebureau-artsen doorverwezen.

Autisme, PDD-NOS, te vaak een stempel?

Omdat autisme, onder meer PDD-NOS, steeds vaker voorkomt zijn er geluiden te horen in de trant van: kinderen krijgen wel heel snel een stempel opgedrukt, kinderen hebben gewoon een eigen karakter. Of erger nog: is wel handig, een PGB krijgen. Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een diagnose en van een autisme spectrum stoornis zijn deze opmerkingen voor de ouders, die vaak al een hele weg met hun kind gegaan zijn, erg kwetsend. De problemen zijn vaak door de ouders al vrij voreg te herkennen. Voordat de ouders een diagnose laten stellen, heeft de intuïtie die zei dat er iets niet okee is, al lang gesproken.

Voordelen diagnose op zeer jonge leeftijd

Ouders hebben veelal (te) lang geworsteld met het kind voordat het gezin begeleiding kreeg, terwijl een gezin veel dagelijkse ellende bespaard kan worden wanneer er sprake is van begeleiding in het gezin. Een diagnose op jonge leeftijd is zeer in het belang van het kind, omdat er zo rekening gehouden kan worden met bijvoorbeeld de schoolkeuze. Het is voor een kind, en helemaal voor een kind met autisme in welke vorm dan ook, zeer verwarrend om tegen problemen op school aan te lopen en vervolgens ook nog naar een andere school te moeten. Kinderen met autisme hebben structuur nodig en gedijen niet in een klas met teveel kinderen. Hoe eerder je weet wat er met je kind aan de hand is, hoe beter het dus is.

Houding/gedrag ouders

Een ander voordeel van het hebben van een diagnose en begeleiding is niet gering. Ouders krijgen nuttige handvaten om hun kind te ondersteunen en begeleiden. Door de begeleiding die de ouders krijgen, zullen ouders zelf rustiger in de opvoeding van het kind met autisme staan. Ze krijgen ook duidelijk zicht in het hoe en waarom van structuur aanbieden. En last but not least: ze leren om beter contact met hun kind te krijgen. Het blijkt dat reeds op korte termijn de kinderen, doordat de ouders beter leren functioneren/om te gaan met de stoornis en hun kind, zij ook een stuk beter functioneren. Het is voor ouders en kind goed om te weten wat de beperkingen van het kind zijn, zodat er bijvoorbeeld geen onnodige eisen gesteld worden aan het kind. Het werkt stressverlagend in het dagelijks leven van een gezin wanneer ouders weten waar ze aan toe zijn. Zelfs de cognitieve prestaties kunnen er zienderogen op vooruit gaan.

Vroege opsporing autisme, gunstig voor later?

Het is nog niet duidelijk of wanneer autisme vroeg is opgespoord bij een kind, deze ook als volwassene beter functioneert. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan, en dit staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. De kinderen die mee doen met de onderzoeken zijn nog niet volwassen. Vroege opsporing is zeker gunstig voor de ontwikkeling van het autistische kind.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten over autisme: autisme nader verklaardFeiten over autisme: autisme nader verklaardEr bestaan heel veel rare ideeën over autisme. Omdat mensen niet weten wat autisme precies is. Omdat ze geen informatie…
De week van het autismeDe week van het autismeAutismeweek wordt georganiseerd rond de Wereld Autisme Dag. De VN heeft in 2007 besloten om vanaf 2008 een jaarlijkse We…
PDD-NOS Boeken voor ouders, leerkrachten en hulpverlenersPDD-NOS Boeken voor ouders, leerkrachten en hulpverlenersPDD-NOS is een autistische stoornis, hierover zijn enkele boeken geschreven. In deze lijst worden ook een aantal boeken…
Autisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme kan men omschrijven als een ontwikkelingsstoornis, waarbij er vooral symptomen vastgesteld worden op het gebied…

Huilbaby: oplossingen, tips en informatieHuilbaby: oplossingen, tips en informatieEen huilbaby pleegt een grote aanslag op de ouder(s). Een huilbaby is een baby die minstens 3 uur per dag huilt, langer…
Hechting: (on)veilig gehechte kinderenHechting: (on)veilig gehechte kinderenHechting is een onderwerp dat gaat over de emotionele band die een baby/jong kind aangaat met zijn ouder(s) of verzorger…
Bronnen en referenties
  • NRC.nl
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.