Uw jonge kind tijdens de dag vermaken: leuk & leerzaam spel
Alle kinderen zijn anders en het ene kind is van nature meer tevreden en zoet aan het spelen dan de ander. Wanneer uw kind in een frustratiefase zit omdat het bijv. wil kruipen of lopen en dit niet kan, is dit lastig. Het gebeurd dat ze al hun speelgoed binnen een paar minuten weer zat zijn. Hebt u een temperamentvol kind, dan kan dit “harentrekkende “ momenten opleveren. Daarom hier wat tips variërend van simpel en goedkoop tot een wat intensievere leerzame activiteit om de dag doorte komen.
De activiteiten zijn gericht op wat oudere baby’s en dreumesen, omdat dit vaak de leeftijdsgroep is die moeilijk te vermaken is. Schat zelf in wat uw kindje wel en niet kan. Oudere baby’s vanaf 9 maanden kunnen vaak (bijna) alle activiteiten al meedoen, maar u moet er natuurlijk wel bij blijven en vaak voor zorgen dat er niets in de mond verdwijnt. Veel van de activiteiten ontwikkelen meteen de grove of fijne motoriek en sensomotorische (zintuiglijke)ontwikkeling van uw kind. U bent dus leuk en leerzaam bezig. Vergeet niet om foto’s te nemen van alle leuke dingen die jullie samen doen! Erg leuk voor later.
Bestaand speelgoed wisselen
Tegenwoordig hebben de meeste kinderen veel speelgoed. Het speelgoed wat ze iedere dag zien, vinden ze vaak niet interessant meer. Daarom is het handig om af en toe wat speelgoed in de kast te leggen en het een paar weken/maanden later opnieuw te introduceren. Het is dan weer nieuw en leuk. Neem twee goedkope (opvouwbare) bakken en verdeel het speelgoed in 3. Eén deel blijft liggen om mee te spelen en de andere 2 bakken bergt u op. Deze bakken met speelgoed kunt u dus afwisselen. Groot voordeel van dit systeem is ook dat u altijd over “nieuw” speelgoed beschikt op een dag waarop uw kind veel huilt.
Simpel, snelle en goedkope manieren om uw kind bezig te houden
- Ballonnen: houd een paar ballonnen achter na een verjaardag. Deze zijn leuk voor jonge kinderen om mee te spelen. Blaas de ballon zacht op, dan klapt deze veel minder snel en is het leuk speelgoed voor tussendoor.
- Bellenblaas: jonge kinderen kunnen zelf nog niet bellenblazen, maar vinden het vaak wel mooi op te zien. Bellenblaas kost niet veel en zorgt voor simpel vermaak. Wanneer een kindje de bellen door gaat prikken is dit meteen een goede oefening voor de hand-oogcoördinatie.
- Tijdschriften of reclameblaadjes scheuren: er worden wekelijks vele nutteloze kranten in de bus gestopt en menige baby en dreumes vindt het heerlijk om te scheuren. Bovendien is het een zeer goede oefening voor de fijne motoriek. Neem wel goed bedrukte blaadjes en geen echte kranten, want dan zit uw kindje onder de zwarte inkt.
- Een doos of grote bak: stop de gescheurde tijdschriften eens in een grote doos/bak en zet uw kindje daarin. Het is als het waren een ballenbak maar dan met tijdschriftenstroken. Laat ze er gek mee doen, over het hoofd gooien.
- Wc rolletjes: u kunt er een doos mee vullen, torens bouwen, of kettingen mee rijgen. Ook meteen goed voor de fijne motoriek.
- Tent bouwen: twee stoelen en een doek is vaak al genoeg. Ook dreumesen vinden het vaak leuk om samen met mama of papa in de tent te zitten. Een zaklamp of lamp met gekleurd licht erbij maakt het helemaal af.
- Liedje zingen: probeer eens te zingen wanneer u geïrriteerd bent. Dat verandert de stemming meteen. Kinderen reageren goed op zang. Ook samen een dansje doen of een leuke cd opzetten werkt vaak goed.
- Wasmand: zet uw kind eens in of bij de wasmand. Ze vinden het leuk om de was eruit en erin te doen en om in de mand zelf te zitten.
- Spiegelspelletjes: ga samen voor de spiegel zitten en gekke bekken trekken of wijs naar lichaamsdelen. Wijs de neus van uw kind aan en vervolgens uw eigen neus. Goed voor het eigen lichaamsbesef.
- Tupperware bakjes: laat uw kind eens spelen met de tupperware bakjes, opbergbakjes of plastic bekers. Deze zijn allemaal mooi te stapelen en kunnen “open en dicht”. Vinden kinderen vaker leuker dan hun eigen blokkenspeelgoed. Tevens voor de motoriek.
Creatieve, leuke en leerzame activiteiten:
Onderstaande activiteiten vergen iets meer inspanning maar zijn wel meteen goed voor de sensomotorische (zintuiglijke) ontwikkeling van uw kind.
- Verschillende bakken met water: zet uw kindje aan tafel met een paar bakjes met water. Vul er één met water en enkele ijsklontjes, een tweede met lauw water en een derde met warm water. Laat ze de verschillen voelen. Behalve hun zintuigen te trainen leren ze ook meteen het verschil tussen warm en koud.
- Drijven: vul een teiltje met water en laat daar dingen op drijven, zoals een badeendje, gekleurde rietjes, kurken, fruit. Leuk afwisselend en leerzaam.
- Flesjes vullen: vul enkele halve liter flesje met verschillende hoeveelheden water. Voeg ook verschillende kleuren toe (verschillende soorten gekleurde limonade) of stop er eens kleine steentjes, stukjes gekleurde rietjes of glitters in. Wel zeer goed sluiten. Dit is voor kinderen prachtig om mee te schudden en naar te kijken. Juist de verschillende hoeveelheden, kleuren en drijvende stukjes maakt het prachtig.
- Scheerschuim: u kunt wat scheerschuim op de tafel spuiten en uw kindje er met de handen doorheen laten gaan, zorg wel dat het niet in de mond gaat.
- Vingerverven: dit kan al heel jong gedaan worden. Zet uw kindje in een oude rompertje, schortje of in de luier en laat ze lekker verven. Jonge kinderen vinden het soms nog moeilijk om hun vingers in het potje met verf te doen. Doe dan gewoon een flinke klodder verf op een blad en laat ze het uitsmeren. Verven kan ook met een kwastje of sponsje. U kunt ook een stapje verder gaan en uw dreumes laten lopen op een groot vel met verf of erin laten rollen, als u de kliederboel geen probleem vindt en de ruimte heeft.
- Voeldoos maken: een voeldoos is erop gericht om de zintuigen te prikkelen. Dit betekend gewoon dat je veel verschillende materialen en structuren verzameld om je kindje te laten zien en voelen. Bijvoorbeeld stukken: bubbeltjes plastic, stug touw, glitterend inpakpapier, folie, donzige stof, leer of andere stof met een aparte structuur, veren, grote gladde steen, hout, plastic, watjes etc.
- Muziek maken: samen met uw kind muziek maken met kleine muziekinstrumenten. Er zijn veel setjes te koop en zelfs een baby kan al met sambaballen schudden. Erg leuk om te doen.
Goed voor de fijne en/of grove motoriek:
- Badje: in een badje spelen is heerlijk in de zomer, maar ook in de winter kunt u een badje opblazen en met een grote handdoek in de kamer zetten. U doet er gewoon warm water in (en af en toe wat bij) om het niet te koud te laten worden.
- Zandbak(je): heeft u geen plek voor een zandbak, dan kunt u ook een beetje zand in een teil doen en uw kind daarmee op tafel of in de badkamer laten spelen. Wat vormpjes erbij en eventueel wat water en spelen maar.
- Kruiptunnel: deze zijn goedkoop aan te schaffen en zorgt voor veel vermaak. Laat uw kindje heen en weer kruipen in de kruiptunnel. Ook leuk om te combineren met een tent maken waar de tunnel op uit komt.
- Knutselen: jonge kinderen kunnen nog niet knippen en moeilijke werkstukken maken. Scheuren kunnen ze wel. Scheur samen met uw kind wat gekleurd papier. Pak een blanco a4tje en smeer deze is met speciale kinderlijm om waterbasis. Geef uw dreumes de snippers en laat ze deze strooien op het voorgelijmde blad. Druk het even stevig aan en klaar. Laat uw dreumes het eindresultaat zien en complimenteer hem/haar. Ze zullen meteen leren om trots te zijn op hun creatieve werkjes. Ook kunt u regelmatig de materialen veranderen. Plak ook eens watjes of stickers.
- Rijgen: ga naar gelang de leeftijd van uw kind steeds kleinere dingen rijgen. Begin bijvoorbeeld met geknipt wc rollen voor jonge kinderen en grove kralen, macaroni of stukjes van rietjes voor oudere kinderen.