De leespraatmethode: ondersteuning bij het leren praten

De leespraatmethode is een methode die begeleiding en ondersteuning geeft aan kinderen met een verstandelijke beperking en/of een ontwikkelingsachterstand. Ook wordt deze begeleiding gegeven aan de ouders van de kinderen. Door de leespraatmethode zal een kind op een goede manier leren praten of aangeven in steekwoorden wat hij of zij wil.

Waarom leespraat?

Hedianne Bosch is de persoon die leespraat heeft ontwikkeld voor kinderen met het syndroom van down. Doordat kinderen met een beperking en/of ontwikkelingsachterstand een belemmering hebben bij de spraakontwikkeling is leren lezen om te leren praten een uitstekende manier. Het begrijpen van deze kinderen loopt ver voor op de spraak, dit komt door problemen met het gehoor en het verwerken van deze informatie. Het zien bij deze kinderen is over het algemeen veel beter.

Leren lezen om te leren praten

Omdat het visuele over het algemeen veel beter ontwikkeld is leren de kinderen veel woorden uit hun omgeving. Ze herkennen de woorden in beeld en leren de spraak die bij het woord horen. Normaal gesproken leren kinderen eerst het spreken en geleidelijk aan het lezen.

Bij leespraat is dit anders, de kinderen leren op jonge leeftijd op het moment dat zij de eerste woordjes gaan zeggen. Het is hierbij belangrijk dat er woordjes gebruikt worden die relevant zijn in het leven van het kind. Je kan denken aan woordjes als papa en mama. Door het oefenen met de woordjes zal het kind beter gaan praten, langere zinnetjes kunnen maken en vooral meer verstaanbaar gaan praten. Het kind zal uiteindelijk van een briefje af kunnen oplezen wat hij of zij gedaan heeft en zal langere zinnen kunnen maken. Wanneer het kind de klanken leert bij een woord, wordt er ook gewerkt aan de uitspraak.

De methode wordt spelenderwijs aangeboden en met diverse materialen. Een leespraatconsulent heeft er heel wat studie in zitten om zover te kunnen komen. Het is dan ook belangrijk om goede begeleiding te hebben en hiermee niet zelf aan de slag te gaan. Het oefenen vergt tijd van zowel de ouders als het kind. De consulente al je dan ook vragen om elke dag wat te oefenen.

Voor wie is leespraat?

Leespraat is niet alleen voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand en/of een beperking, maar ook voor hun ouders. De ouders zijn degenen die ook bij de trainingen aanwezig zijn. Met de kennis die ze opdoen kunnen ze oefenen en mochten daar problemen of vragen bij ontstaan is de consulente de aangewezen persoon om deze het probleem of de vraag voor te leggen. De consulente zal de ouders en het kind de begeleiding geven die zij nodig hebben.
© 2011 - 2025 Delmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MED13L-syndroom: Aandoening met symptomen aan hart & gezichtMED13L-syndroom: Aandoening met symptomen aan hart & gezichtHet MED13L-syndroom is een zeldzame ontwikkelingsstoornis waarbij een patiënt een ontwikkelingsachterstand, een intellec…
Marinesco-Sjögren-syndroom (MSS): OntwikkelingsstoornisMarinesco-Sjögren-syndroom (MSS): OntwikkelingsstoornisHet Marinesco-Sjögren-syndroom is een zeer zeldzame genetische aandoening die wordt gekenmerkt door cerebellaire ataxie…
Het cri-du-chat syndroomHet cri-du-chat syndroomHet cri-du-chat-syndroom of CDC-syndroom is een zeer zeldzame ziekte met een prevalentie van één op 50.000 pasgeboren ba…
Baraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenBaraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenIn 1988 beschreven Baraitser en Winter voor het eerst het Baraitser-Winter-syndroom. Dit is een aangeboren genetische aa…

Reflux bij baby'sReflux bij baby'sHeel wat ouders slaan in paniek als ze bij de kinderarts vernemen dat hun baby reflux heeft. Toch is dit niet abnormaal,…
Bronnen en referenties
  • www.praatjes-makers.nl
  • www.stichtingscope.nl
Delmar (12 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.