Problemen in het eerste levensjaar van de baby

Hechting, voeden en het slapen van de baby zijn problemen die het meest voorkomen in het eerste levensjaar van het kind. Deze problemen worden in dit artikel besproken.

Het niet-gehechte kind

Hechting is het opbouwen van een veiligheids- en vertrouwensrelatie met iemand anders. In een gezin, krijgt ieder kind een band met de ouders en de eventuele broertjes en zusjes. Het kind hecht zich aan hen.
Sommige kinderen lijken zich aan niemand te (kunnen) hechten/binden. Als kinderen in de eerste twee levensjaren weinig sociale contacten hebben gehad (hechting), heeft dit een nadelige invloed op hun verdere ontwikkeling. Dit zijn vaak kinderen die in tehuizen zijn opgegroeid of kinderen die ouders hebben die hen zeer ernstig mishandelen of verwaarlozen.
Adoptie van kinderen uit een slecht tehuis voor hun tweede tot derde levensjaar door een stimulerend gezin heeft een positief effect op de intellectuele ontwikkeling van het kind. Als kinderen langer in een slecht tehuis verblijven, lopen ze een achterstand op in sociaal, emotioneel en intellectueel opzicht die moeilijk in te halen is.

Eetproblemen

Kinderen hebben van nature behoefte aan lichamelijke verzorging. Het is belangrijk dat ze voldoende slapen, verschoond worden en goede voeding krijgen. Naast deze behoefte aan lichamelijke verzorging hebben kinderen sociaal contact nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is voor kinderen belangrijk dat ze aandacht, liefde en warmte van hun ouders krijgen.

Uit onderzoek is gebleken dat gebrek aan sociale en emotionele stimulatie afscheiding tegengaat van het groeihormoon dat nodig is voor normale ontwikkeling. Oftewel: de sociaal emotionele omgeving heeft invloed op de lichamelijke groei van het kind.

Er kunnen problemen ontstaan rondom het voeden van de baby. Oorzaken hiervan kunnen bij de moeder liggen:
  • Angst, zenuwachtigheid bij de moeder;
  • Negatieve gevoelens te opzichte van de baby;
  • Depressieve gevoelens bij de moeder.

Oorzaken kunnen ook bij het kind liggen:
  • Gevoelig maag-darmcircuit bij de baby, waardoor de baby snel spuugt en de moeder zenuwachtig wordt;
  • Ziekte van de baby, waardoor hij minder voeding opneemt;
  • Scheiding van de moeder door bijvoorbeeld opname in het ziekenhuis.

Braken

Braken komt bij baby’s vrij veel voor in het eerste levensjaar. Na elke voeding wordt een deel uitgespuugd. De onderliggende oorzaak kan lichamelijk van aard zijn, namelijk een gastro-oesofageale reflux  gastro = maag en oesophagus = slokdarm. Dit is een terugvloed van zuur uit de maag in de slokdarm doordat de kringspier van de slokdarm niet goed functioneert. Dit kan gepaard gaan met braken. Deze reflux verdwijnt meestal vanzelf voor het eerste levensjaar.

Darmkrampjes

Veel baby’s hebben last van darmkrampjes in de eerste weken. Dit gaat gepaard met huilen en het optrekken van de beentjes.

Slaapproblemen

In de tweede helft van het eerste levensjaar blijken veel baby’s ’s nachts wakker te zijn. Niet alle baby’s wekken hierbij hun ouders. Het lukt de meeste baby’s om zelf weer in slaap te komen. Er gaat hierbij een ontspannende werking uit van een attachment object. Bedoeld hiermee wordt een knuffel of iets anders waar het kind bijzonder op gesteld is.
Van belang bij de aanpak van slaapproblemen is dat er consequent wordt gehandeld. Bij de ouders zal moeten geïnformeerd worden op welke wijze zij overdag en ’s avonds op het kind reageren. De ouders zullen moeten worden begeleid in het reageren op de baby.
© 2011 - 2024 Rosie86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetproblemen bij kleutersEetproblemen bij kleutersHet word nogal eens onderschat: eetproblemen bij kleuters. Dit komt deels doordat elke kleuter moeite heeft met eten, he…
Dunstan Babytaal (verschillende soorten huilen van een baby)Dunstan Babytaal (verschillende soorten huilen van een baby)Met Dunstan Babytaal leer je de taal van je baby. Je leert vijf verschillende soorten huilen van een baby herkennen, waa…
Infacol, het middel voor darmkrampjes bij baby'sInfacol, het middel voor darmkrampjes bij baby'sWanneer je baby last heeft van darmkrampjes is dit erg vervelend. Je baby kan hier veel pijn van hebben, en aan één stuk…
Verschil hechtingsproblematiek en hechtingsstoornisVerschil hechtingsproblematiek en hechtingsstoornisIn veel artikelen worden de twee termen hechtingsproblematiek en hechtingsstoornis door elkaar gebruikt. Vaak weten mens…

Hoe help ik mijn kind van zijn slaapprobleem af?Hoe help ik mijn kind van zijn slaapprobleem af?Iedereen kent het wel: je kind wilt maar niet in slaap vallen of hij slaapt niet goed door. Resultaat is dat je er als o…
Pas op met de fopspeenPas op met de fopspeenOver het gebruik van de fopspeen zijn de meningen verdeeld. De voordelen ervan variëren volgens velen van een ‘kalme bab…
Bronnen en referenties
  • Kinderpsychologie
Rosie86 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.