Jongeren en alcohol

Veel ouders menen goed van het alcoholgebruik van kun kinderen op de hoogte te zijn. Maar is dat ook de werkelijkheid? Weten dát je kind wel eens alcohol nuttigt is slechts één stap, maar ook weten hoeveel alcohol dit is, dát is een heel andere.

Onderschatting

Veel ouders menen goed van het alcoholgebruik van kun kinderen op de hoogte te zijn. Men weet in veel gevallen wel dat hun kind ‘eens’ een alcoholbevattende consumptie nuttigt. Veel belangrijker is te weten hoe vaak men dit doet, en hoeveel consumpties er per gelegenheid worden genuttigd. En daar zit een groot verschil tussen wat ouders denken en wat er werkelijk speelt.

70% van de ouders die zijn ondervraagd in een onderzoek geeft aan dat hun kind wel eens alcohol heeft geproefd. Een iets hoger percentage van de jongeren die in hetzelfde onderzoek zijn ondervraagd, geeft ook ruiterlijk toe dat men ooit alcohol heeft genuttigd. Daaruit blijkt dat op dit punt ouders inderdaad redelijk goed op de hoogte zijn.

Hoeveelheid

Veel minder bekendheid is er over de hoeveelheid: hoe vaak en hoeveel glazen. Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna 9 op de 10 ouders (89%) meent dat hun kind onder de 16 jaar in het weekend géén alcohol drinkt. Dat strookt niet met het antwoord van de jongeren zelf: slechts 2 op de 3 jongeren (66%) geeft aan in het weekend géén alcohol te drinken. En daaruit kan de conclusie worden getrokken dat er discrepantie is tussen de beleving van de ouders en de werkelijkheid. Vooral de ouders van jongeren in de leeftijdscategorie 14 en 15 jaar blijken zich zand in de ogen te laten strooien: “Mijn kinderen doen dat niet”. Circa 3 maal zoveel pubers geven toe juist wel te drinken.

Over de hoeveelheid glazen ligt er een nog groter gat tussen wat de ouders denken en wat de jongeren daadwerkelijk drinken. De hoeveelheid van 21 glazen (!) of meer in het weekend wordt door 1 op de 10 jongeren bevestigd. Terwijl nog niet eens 1 op de 100 ouders denkt dat dit aantal wordt genuttigd door hun kind.

Naïef

Mag nu worden gesproken over naïviteit van de ouders? In zekere zin wel, want deze cijfers zijn geen geheim. Er zijn vele onderzoeken verricht, en in de media is hier voldoende aandacht aan besteedt. Wanneer je als ouder nog steeds denkt, dat het niet zo is: “mijn kind doet dat niet”, dan mag je best naïef worden genoemd.

Anderzijds wordt ook door de jongeren zelf een bijdrage geleverd aan het positieve beeld dat de ouders hebben over hun kind in relatie tot het alcoholgebruik. Jongeren zullen niet spontaan, vanuit eigen initiatief, open en eerlijk over dit onderwerp praten met hun ouders, zoals ze dat wellicht wel met leeftijdsgenoten doen. Of zoals men open heeft gesproken tijdens een (anoniem) onderzoek. “Goh ma, ik ben gisteren toch bezopen geweest!”

Dit onderwerp behoort in de opvoeding geen taboe te zijn. Maak het gebruik van alcohol bespreekbaar. Laat ook het kind weten hier open en eerlijk over te spreken. Vraag ernaar als ouder, leg de bal niet alleen bij de jongere. Praktijk leert, dat het onderwerp dan juist onbesproken blijft, en dat de beleving van de ouders en de werkelijkheid snel uit elkaar komen te liggen!

Hoeveel drinken jongeren tot en met 15 jaar in het weekend?

Wat denken ouders?Wat zeggen jongeren?
1 – 4 glazen10%21%
5 – 10 glazen1%8%
11 – 20 glazen0%4%
21 glazen of meer0%2%

Jongeren houden het ook niet alleen bij licht alcoholische consumpties zoals bier en wijn. Uit interviews komen nadrukkelijk ook de sterkere dranken als Campari, Bacardi, whiskey, wodka aan de orde. Vooral ook de mixen, tegenwoordig al kant-en-klaar te koop in de winkel, worden veel gedronken. Omdat deze consumpties in de uitgaansgelegenheden flink aan de prijs zijn, gaan jongeren vaak al voor het stappen thuis ‘indrinken’. Dit zijn dan de al wat oudere jongeren die in het weekend gaan stappen in cafés of disco’s. Niet zelden heeft men al een halve fles Bacardi op, voordat men de deur uit gaat.

Lees verder

© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholgebruik door jongerenAlcoholgebruik door jongerenIn de huidige tijd drinken al veel jongeren grote hoeveelheden alcohol. Het komt ook regelmatig voor dat jongeren in hee…
Hoe meer jij drinkt, hoe meer ik drink? Alcohol en jongerenHoe meer jij drinkt, hoe meer ik drink? Alcohol en jongeren"Drinkt mijn kind te veel?", "Is mijn kind verslaafd aan alcohol?", veel ouders zitten met dergelijke zorgen. Niet gek,…
Alcohol en jongerenAlcohol en jongerenAlcohol en jongeren: je hoort het steeds vaker: kinderen lusten wel pap van al die Breezers en andere zoete mixdrankjes.…
NIX18 - Beschermt jongeren tegen alcoholNIX18 - Beschermt jongeren tegen alcoholVanaf 1 januari 2014 is het voor jongeren onder 18 verboden om alcohol te kopen of bij zich te hebben. Staatssecretaris…

Margaret Mahlers Egopsychologie: ontwikkeling van het kindMargaret Mahlers Egopsychologie: ontwikkeling van het kindOntwikkelingsproblemen bij kinderen zijn door Margaret Mahler in de vorige eeuw beschreven en onderzocht. Mahler is een…
De ontwikkelingsstadia van PiagetDe ontwikkelingsstadia van PiagetDe Zwitserse psycholoog Jean Piaget (1896-1980) deed veel onderzoek naar de denkontwikkeling van kinderen in de leeftijd…
Bronnen en referenties
  • Alcoholinfo.nl
  • Uwkindenalcohol.nl
  • Genietmaardrinkmetmate.nl
Solnah (99 artikelen)
Laatste update: 06-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.