Een luier verschonen, doe je zo
Iedere aanstaande ouder moet er op een gegeven moment aan geloven. Als de kleine spruit geboren is, moeten er luiers verschoont gaan worden. Veel ouders, en dan vooral mannen, zien hier verschkkelijk tegen op. Maar met deze onderstaande tips is het verschonenen van de ergste poepluier een peuleschil.
Vooral in de eerst paar maanden na de geboorte van de baby zit je wel aan 6 tot soms wel 10 luiers per dag. Als de baby voornamelijk borstvoeding krijgt, zijn meerdere poepluiers niet ongewoon. Helaas kunnen we aan de nare lucht van een poepluier niets veranderen, maar een kleine voorbereiding van het verschonen van een luier, maakt het wel een stuk eenvoudiger.
Voorbereideing verschonen van de luier
Voordat je je kindje daadwerkelijk gaat verschonen, leg je de spullen vast klaar die je nodig hebt. Dit zijn:
- Schone luier
- Luier doekjes
- Zink zalf/sudo creme
- Rompertje (bij eventueel vieze romper)
- Bakje met water met hydrofiel washandje (voor een eventuele wat grotere poepluier)
- Luierzakje
Leg deze spullen op een plekje dat jij er makkelijk bij kan maar je kindje niet. Nu ben je goed voorbereid op een snelle verschoning van je kindje.
Je kindje verschonen, plasluier
Leg je kindje op een stevig vlakke maar niet te harde ondergrond, bijvoorbeeld op een verschoningskussen. Op een hoogte wat voor jou comfortabel is. Leg je kindje met met zijn zijde naar jou toe. Trek nu de kleding van het ondelijfje uit, en maak de romper los.
Maak de luier los, sprijd de beentjes en klap de luier naar beneden en laat de baby met de billen op de luier liggen. Maak je kindje schoon met een vochtig doekje van voor naar achter. Vergeet bij jongetjes niet ook onder het piemeltje schoon te maken. Leg het vuile doekje in de luier.Til je kindje heel eventjes op aan de voetjes om de vuile luier weg te halen en de nieuwe luier onder de billen te leggen. Sluit nu weer de luier. Vergeet bij een jongetje niet om eerst het piemeltje naar beneden te richten.
Je kindje verschonen, poepluier
Een poepluier vergt iets meer handigheid. Leg de baby net zo neer als bij het bovenstaande. Je kunt eventueel een extra hydrofiel doek neerleggen. Kleed het onderlijfje van je kindje uit en maak de romper los. Maak nu de luier los, en veeg met de luier vast wat onlasting weg uit de liezen.Til vervolgens je kindje een beetje op aan de voetjes en haal de luier weg onder de billen, wel je kindje vast blijven houden. Maak nu snel met de vochtige doekjes de billen schoon. Bij plakpoep is het makkelijker om water met een washandjes te gebruiken. Als de billen schoon zijn kun je je kindje weer neerleggen en de rest gaan schoonmaken. Ook hier van voor naar achteren vegen. En bij jongetjes wederom niet onder het piemeltje vergeten. Is je kindje schoon, dan kan er een schone luier om.
Om nare luchtjes uit de vuilnisbak te voorkomen, doe de luier in een luierzakje en vervolgens in de vuilnisbak.
Doorgelekte luier
Ieder ouder maakt wel eens een doorgelekte luier mee. Vervelend, maar helaas niets aan te doen. Met een doorgelekte plasluier is het gewoon kleertjes uit, washandje over het lijfje, schone luier en schone kleertjes aan en klaar.
Maar met een doorgelekte poepluier is het wat anders, maar daar is een trucje voor. Over het algemeen zal de meeste ontlasting in de romper zitten. Trek eerst alle bovenkleding uit. Als je kindje al kan zitten, laat het dan ziiten, zo niet laat je kindje dan op de zijde liggen. Maak de roper los en rol deze naar binnen toe op. Zo voorkom je dat de ontlasting nog meer uitgesmeerd wordt. Rol door tot de armjes. Haal de armjes uit de mouwen en trek de romper over het hoofdje uit. Haal nu eerst even de ergste ontlasting weg met water en een washandje. Leg je kindje nu weer op zijn rug en vervolg de verschoning zoals bovenstaande. Of je kan je kindje natuurlijk ook gewoon even in bad stoppen. Maar als onderweg bent is dit natuurlijk niet mogelijk. Dan is het gebruik van veel vochtige doekjes de enige oplossing.
Rode/kapotte billen
Rode en/of kapotte billen zijn bij je baby pijnlijk. De beste remedie hiertegen is regelmatig verschonen en niet te lang wachten met een poepluier. De ontlasting is vaak zuur en dit maakt de billen van de baby kapot. maar ook steeds urine tegen de billen maakt de huid erg gevoelig. Mocht je baby nou toch last hebben van rode/kapotte billen, wees dan nog voorzichtiger met schoonmaken. Meer deppen dan vegen. nadat de billen schoon zijn een flinke lik zinkzalf of sudo crem er op smeren. Dit zorgt voor een snellere genezing van de huid en er is een beschermlaag aangebracht tussen de huid en luier.
Overige tips
- Doe, bij vooral hele kleine kinderen, comfortabele en makkelijk aan en uit te trekken kleding aan.
- Wacht niet te lang met verschonen, zo voorkom je rode/kapotte billetjes.
- Verschoon je kindje met een extreem doorgelekte luier met z'n tweeën (als dat mogelijk is)
- Bij wat grotere kinderen. Lijd je kindje af (met speelgoed of een spelletje) tijdens het verschonen. Zo heb je minder tegenstribbelingen en minder gegraai naar de vieze luier