Schaafwonden verzorgen & schaafwonden behandelen

Schaafwonden verzorgen & schaafwonden behandelen Schaafwonden zijn een oppervlakkige beschadiging van de bovenste huidlaag of epidermis. Hier volgen enkele tips om schaafwonden te verzorgen en te behandelen om te voorkomen dat ze littekens en huidverkleuringen veroorzaken.

Antibacteriële zeep en water

Was een schaafwonde onmiddellijk uit met antibacteriële zeep en warm water om jezelf tegen ontstekingen te beschermen.

Thijm

Schaafwonden kan je ook perfect ontsmetten met thijm thee of water waarin je drie tot vijf druppels van de essentiële olie van thijm hebt gedaan.

Aloë vera

Het sap van de aloë vera plant is ideaal om schaafwonden te verzorgen en te behandelen. Aloë vera gaat immers niet alleen ontstekingen en bacteriën te lijf, ze zorgt er ook voor dat de huid zeven keer sneller geneest dan normaal. Omdat de plant zo hydraterend werkt, maakt het de schaafwonden zachter zodat ze minder gaan jeuken en branden.

Jodium

Vloeibaar jodium is altijd goed om in huis te hebben omdat het de kans op ontstekingen verkleint en zwellingen vermindert.

Ajuin

Ajuin is bijzonder efficiënt om de wildgroei van bacteriën en microben tegen te gaan. Snij een ajuin in twee en druk de natte kant zachtjes tegen de schaafwonden.

Lavendelolie

Behandel de schaafwonden met enkele druppels lavendelolie. Dit zorgt ervoor dat ze sneller genezen.

Honing

Smeer een beetje honing over je schaafwonden. Honing bevat namelijk uitstekende antibacteriële eigenschappen en verlicht het vervelende, jeukende gevoel dat vaak met schaafwonden gepaard gaat.

Azijn

Meng één deel azijn met drie delen water en dep dit over de schaafwonden om ze te verzorgen en te behandelen. Deze behandeling is nog beter als je hiervoor warm water gebruikt.

Tea tree

Doe verschillende keren per dag tea tree olie op de schaafwonden. Dit voorkomt dat de schaafwonden littekens en huidverkleuring veroorzaken.

Lookolie

Wrijf je schaafwonden in met een beetje lookolie. Laat hooguit dertig minuten intrekken. Lookolie langer op de huid laten, kan meer slecht dan goed veroorzaken.

Gezond eten

Tot slot: eet gezond. Je huid kan zich onmogelijk helen als je lichaam tekorten heeft en/of verzuurd is.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaafwonden en de behandeling van huid met VIOL AktivVerwondingen kunnen op allerlei manieren ontstaan en kunnen verschillende verschijningsvormen hebben. Een van de vervele…
Schaafwonden: symptomen, oorzaken en behandeling schaafplekSchaafwonden: symptomen, oorzaken en behandeling schaafplekEen schaafwond is een oppervlakkige huidverwonding, waarbij meestal alleen de epidermis of opperhuid (de buitenste huidl…
Huismiddeltjes: Snij- en schaafwondenDit type wonden ziet er vaak zeer ernstig en bloederig uit, maar schijn bedriegt. Meestal ziet het er vele malen erger u…
Schaafwonden: Symptomen en behandeling van schaafplekkenSchaafwonden: Symptomen en behandeling van schaafplekkenEen schaafwonde (schaafwond) is een veel voorkomend type letsel dat optreedt wanneer de huid wordt geschaafd of afgesche…

Groeipijn: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseGroeipijn: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseGroeipijn bij kinderen komt vaak voor. Groeipijn is een lastige en vervelende klacht en kan voorkomen bij kinderen vanaf…
Bijoortje: symptomen, oorzaak en behandeling van een bijoorBijoortje: symptomen, oorzaak en behandeling van een bijoorEen bijoortje wordt ook wel een 'preauriculair aanhangsel' genoemd. Een bijoortje is een papeltje voor het oor, die mees…
Bronnen en referenties
  • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness.
  • Healing and Prevention Through Nutrition. Evita Ochel.
  • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
  • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
  • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
  • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
  • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
  • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.