Babyverzorging: van top tot teen

Babyverzorging: van top tot teen Het verzorgen van je baby kan veel vragen oproepen, vooral als het je eerste baby is. Je zult moeten leren hoe je baby te wassen, hoe de huid te verzorgen en hoe je je baby verzorgt als het ziek is. Gelukkig zijn er veel producten speciaal voor baby's die je kunnen helpen. Dit gepaard met de liefde en zorg van mama en papa en de tips in dit artikel, komt het helemaal goed.

Fopspenen voor zuigbehoeften

Alle baby’s hebben in de eerste weken tot maanden veel zuigbehoefte. Bij het geven van borstvoeding wordt de zuigbehoefte redelijk voldaan, maar geef je flesvoeding dan kan een fopspeen uitkomst bieden voor extra zuigbehoefte. Je kindje wordt er ook rustiger van. Er zijn 3 verschillende soorten fopspenen verkrijgbaar:

  • Speen met kersvorm, deze heeft een ronde vorm.
  • Dentalvorm speen, deze is van de bovenkant rond maar de onderkant is plat.
  • Combispeen, hier zijn beide kanten van de speen plat.

Als beginspeen wordt vaak de combispeen aangeraden, omdat de vorm het meest lijkt op de vorm van een tepel. Een speen moet vooral in de eerste maanden regelmatig ontsmet worden. Dit doe je door de speen 5 minuten in kokend water te leggen. Zo voorkom je dat mogelijke bacteriën op de speen in de mond van je baby komen. Een speen heeft eigenlijk als functie om aan je baby’s extra zuigbehoefte te voldoen. Gebruik de speen dus alleen daarvoor. Na enkele weken kun je het gebruik van de speen langzaam afbouwen. Dit omdat het gebruik van een speen op latere leeftijd slecht is voor het vormen van het gebit (scheve tanden) en het de taalontwikkeling van je kind in de weg kan staan.

Huidverzorging

Een babyhuidje is erg gevoelig en nog niet goed bestand tegen infecties, zon, regen, wind, etc. Eigenlijk is de huid pas vanaf het 4e levensjaar bestand tegen de “gevaren” van buitenaf. Tot die tijd moet het huidje dus met babyproducten beschermd worden. Als je baby in bad gaat, doe dan wat baby olie (paar druppels) in het badwater. Heeft je baby een wat droge huid of droge plekken, smeer hem/haar dan in met een vette crème. Doe tijdens het wisselen van de luier wat talkpoeder of zinkzalf op de huid die normalerwijs bedekt is met de luier. Door de urine of ontlasting in de luier kan de huid door gaan irriteren. Houd baby’s de eerste 3 jaar (en liever nog langer) weg uit fel en teveel zonlicht. Een dergelijk jong huidje verbrandt erg snel. Als je dus naar buiten gaat, bedek de huid van je baby/kindje dan met kleding en het hoofdje met een zonnehoedje. Goed insmeren met zonnebrand olie (minstens factor 30) voordat je naar buiten gaat is ook een must.

Luieruitslag en huidirritaties

Bij het kopen van luiers moet je letten op het gewicht van je baby en de maat van de luier hier op aanpassen. Merk je nu dat je baby tijdens het verschonen vaak zware luiers heeft of soms doorlekt, dan is het waarschijnlijk tijd om over te gaan op een grotere maat luiers. Ook al zweren mensen vaak bij duurdere luiers en zeggen ze dat deze urine beter opvangen, dan kan het toch echt geen kwaad om ook de goedkopere merken uit te proberen. De meeste baby’s en kinderen doen het namelijk prima met de goedkopere luiers. Koop dan liever de duurdere luiers wanneer ze in de aanbieding zijn.

Met de luiers ontstaat ook de luieruitslag, meestal op de billetjes van de baby. Dit kan door het vocht van de urine of ontlasting komen, maar ook als er bijvoorbeeld tandjes doorkomen of als je kindje ziek is. Smeer dan de billetjes in met een vette crème of nog beter: zinkzalf. Ook kun je dan beter wat vaker de luier verschonen. Blijft deze uitslag aanhouden en lijken het op rode plekjes met een schilferige rand, dan kan het ook een schimmelinfectie zijn. In dit geval kun je het beste een speciale crème vragen bij je huidarts. Laat je kindje ook eens even rondlopen zonder luier, zodat de huid even kan ademen. Wacht met dit laatste wel totdat je kindje een paar maanden oud is. Jonge baby’s plassen namelijk vaak (en het liefst) op het moment dat je de luier afdoet.

Wassen

De eerste paar weken wordt je baby nog niet (zo snel) vies, dus is een bad 2 tot 3 keer per week voldoende. Toch vinden baby’s het badwater ontspannen en kan het lekker zijn om ze even in bad te doen voor het slapen gaan. Doe in dit geval liever een paar druppels olie in het badwater en gebruik de zeep maar een enkele keer voor het badje. Zeep droogt de huid namelijk uit. Sommige baby’s hebben bij de geboorte haren. Deze haartjes kun je wassen met een speciale babyshampoo. Doe dit een enkele keer per week en het is voldoende. Op het moment dat je baby gaat kruipen en zijn/haar omgeving gaat verkennen, zal je baby sneller vies worden en zal het vaker een bad of douche nodig hebben. Veel baby’s en kindjes vinden het prachtig om in bad of onder de douche te gaan met wat speeltjes om zich te vermaken. Blijf er wel altijd bij en laat ze niet alleen!

Ziek zijn

De eerste vier maanden zijn baby’s nog bestand tegen ziektes vanwege antistoffen die ze van de moeder hebben meegekregen. Hierna zullen ze zelf hun weerstand en antistoffen moeten opbouwen. Ze zullen dus vaak verkouden worden dat gepaard gaat met een verstopte neus en/of een zere keel. Om de verkoudheidsklachten wat te verminderen (voorkomen kun je het toch niet) kun je neusdruppels of een neusspray gebruiken (niet langer dan 5 dagen achtereen). Raak nu niet in paniek wanneer je kindje erg vaak verkouden is, dit is vooral in het eerste jaar heel normaal en bovendien zorgt elke verkoudheid ervoor dat je baby de nodige antistoffen aanmaakt en zo een goede weerstand opbouwt. Ook veel slapen kan het herstellen van je baby versnellen. Om je baby ’s nachts rustig te laten slapen zonder verstopte neus problemen, smeer je zijn/haar borst voor het slapen gaan in met wat verkoudheidsbalsem en geef je hem/haar ook een hoestdrankje. Vraag of controleer wel of het hoestdrankje en de balsem geschikt zijn voor de leeftijd van je baby. Het zal ook voorkomen dat je baby wel eens koorts heeft. Koorts zorgt ervoor dat je lichaam het virus aan het afweren is. Mocht je baby er veel last (bv. pijn) van hebben, dan kun je overwegen om een speciale pijnstiller voor baby’s of kinderen te geven, maar doe dit niet te vaak. Het is beter om je baby dan iets koeler te kleden en het wat meer vocht te geven.

Wat zit er in je medicijnkastje?

Juist omdat je baby/kind vaak ziek zal worden is het handig om de meest nodige medicijnen aan te schaffen voor in je medicijnkastje, deze zijn:
  • Vitamine D en K
  • Baby-neusspray
  • Kinderparacetamol
  • Thermometer
  • Verkoudheidsbalsem
  • Neusreiniger
© 2012 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sudocrem, voor meer dan alleen luieruitslagSudocrem, voor meer dan alleen luieruitslagSudocrem is een zalf welke je voornamelijk zal doen denken aan babyverzorging. Luieruitslag, schrale billetjes, rode en…
Philips Avent – alles voor je babyPhilips Avent is een van de grootste merken in de markt voor babyflessen en babyspenen. Daarnaast bestaat het Avent baby…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Luuf verkoudheidsbalsem: voor verkouden baby's en kinderenLuuf verkoudheidsbalsem: voor verkouden baby's en kinderenLuuf is een verkoudheidsbalsem die verkrijgbaar is als babybalsem en kinderbalsem. De verkoudheidsbalsem van Luuf is op…
Je kind is je alles, leren door vallen en opstaanJe kind is je alles, leren door vallen en opstaanIedere ouder wil zijn kinderen zo lang mogelijk beschermen tegen slechte invloeden van de straat en tegen het kwaad in d…
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.