Ook na de vakantie lekker leven zonder stress en problemen

Ook na de vakantie lekker leven zonder stress en problemen Een vakantie geeft iedereen de tijd om stress af te bouwen, eens lekker rust te nemen en dingen te doen die hij of zij leuk vindt. Aan het begin van de vakantie krijgen veel mensen die een druk leven hebben met gezin en werk, hoofdpijn en voelen zich niet goed. Dat verbetert meestal in de tweede week van hun vakantie. Na de vakantie vallen de meeste mensen binnen twee, hooguit drie weken weer terug in het oude patroon van hard werken, zorgen en stress. Men voelt zich alsof er helemaal geen rustperiode geweest is. Toch is er wel iets aan te doen om dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden en de stress van het werk te verminderen. Kritiek op zichzelf leveren helpt daarbij ook.

Op vakantie al nadenken over verbeteringen

Natuurlijk heeft niemand er zin in om tijdens de vakantie al na te denken over “het leven erna”, maar het is wel verstandig. Op vakantie lijkt het dagelijkse leven ver weg. Het is dan ook van een eindje te bekijken. U kijkt er dan anders, meer ontspannen, tegenaan. Zo zelfs, alsof u een vreemde bent die tegen het werkende leven van een ander aankijkt.

Ontspannen, maar ook fouten en problemen ontdekken

Het van een afstandje naar het eigen dagelijkse leventje kijken is ook goed en helemaal de bedoeling. Alleen dan kunt u ontdekken waar de fouten zitten. Zolang u dagelijks bezig bent met werken, zorgen, boodschappen doen, kinderen opvoeden, uw relatie te onderhouden, enzovoort, hebt u immers geen zin om lang stil te staan bij de oorzaken van de dagelijkse stress. Daar is dan ook geen tijd voor. Bovendien is het moeilijk om vanuit de dagelijkse situatie naar het eigen leven te kijken.

Stress en problemen ook erkennen

Wie merkt dat hij of zij wel een week nodig heeft om op vakantie echt ontspannen te kunnen gaan genieten, zou vanuit die tweede week eens moeten nadenken over wat er mis is met de dagelijkse gang van zaken. Vaak gaat het om kleinigheden, maar het kunnen ook grote problemen zijn. Soms schieten u bij het nadenken de oplossingen vanzelf binnen.

Geleefd worden door anderen levert de meeste stress

De meeste stress wordt veroorzaakt door de druk die anderen op u zetten. Werk, dat volgens de opdrachtgever of uw baas gisteren eigenlijk al klaar had moeten zijn. Kritiek van werkgevers of klanten die u niet verdiend hebt. Collega’s die u via ellebogenwerk en het stelen van uw ideeën voorbijgestreefd zijn. Mensen die meer van u willen dan u voor elkaar kunt krijgen.

Ook thuis kan onnodig stress ontstaan

Bekijk ook de thuissituatie. Zijn er kinderen met dure wensen die u niet kunt betalen? Hebt u een partner die meer geld uitgeeft dan wenselijk is? Is de financiële situatie oorzaak van slapeloze nachten? De lijst met mogelijke stress oorzaken is eindeloos. Neem elk onderdeel onder de loep en zoek naar oplossingen. Dat gaat vanaf een rustig vakantie adres wat gemakkelijker, dan wanneer u er thuis middenin zit.

Eerst de oorzaak van uw eigen stress uitzoeken

U weet vaak zelf wel waardoor uw eigen stress veroorzaakt wordt. Ligt deze in de relationele sfeer, praat er dan op een rustig moment over met uw partner en/of met uw kinderen. Vooral in de tweede week van de vakantie is iedereen wat meer ontspannen en is ook een goed gesprek mogelijk, vooral als men merkt dat u al over goede oplossingen hebt nagedacht en niet alleen kritiek levert.

Zoek oplossingen voor een werkjaar zonder problemen

Grotere kinderen met dure wensen kunnen bijvoorbeeld een bijbaantje nemen om zo hun wensen te kunnen betalen. Ook is het goed om samen met de partner alle uitgaven eens op een rijtje te zetten en na te gaan wat u allebei belangrijke uitgaven vindt en wat niet. Zijn er mogelijkheden om te bezuinigen of om juist meer inkomen te creëren? Laat niets onbesproken, maar praat met elkaar.

Geen problemen in uzelf oppotten

De meeste stress ontstaat als men alle problemen voor zichzelf houdt en er niet over praat. Op die manier weet de ander ook niet waar u over in zit en kan u ook niet helpen met oplossingen aan te bieden. Soms zijn die oplossingen vrij eenvoudig. Het is ook gemakkelijker om problemen op te lossen als u er niet in uw eentje voor staat.

Krop het niet op

Probeer uw problemen daarom niet allemaal in uw eentje te verwerken, maar praat erover. Praat met uw meerdere op het werk, met de medewerkers van uw bedrijf, met uw partner en kinderen. Doe dat bovendien op een rustige manier en op een rustig tijdstip. Problemen die onder de mat geveegd worden, komen er ooit veel groter weer onderuit.

Stress op het werk

Ligt het probleem in uw werk, neem u dan voor om daar na de vakantie losser mee om te gaan. Als u zeker weet dat u uw werk goed doet, hoeft niemand u stress te bezorgen, maar u moet dat zelf ook niet toelaten. Wie steeds meer werk opgedragen krijgt en dat ook steeds, al is het met moeite en overwerken, af krijgt, zal ook steeds meer werk krijgen, tot het uiteindelijk niet meer gaat.

Een burn-out kost niet alleen de werkgever geld

Een burn-out kost u uw gezondheid (en vaak een stukje inkomen) en uw werkgever geld. Daar moet dus op tijd met een meerdere over gepraat worden. Neem u daarom tijdens de vakantie al voor om daar meteen na terugkomst afspraken over te maken. Probeer daarom dan al goede argumenten te formuleren, waarmee u de werkgever, of uw meerdere goed kunt aantonen dat het niet aan u ligt, maar aan de te hoge werkdruk.

Een eigen bedrijf levert meer stress door soms lastige klanten

Een eigen bedrijf levert altijd meer stress op dan een baan als werknemer. U moet dan immers niet alleen zorgen voor de voortgang van het bedrijf, het maken van winst en het bewaren van de arbeidsplaatsen van uw beste medewerkers. Neem u echter voor om u niet gek te laten maken door uw klanten. Uw werkdag is lang genoeg en u doet wat u kunt. Neem kritiek van klanten aan, maar ga eerlijk na of ze klopt. Is deze terecht, doe er dan wat aan. Klopt ze niet, laat die kritiek dan van u af glijden en trek u er niets van aan. Van echt lastige klanten, die onterecht kritiek leveren en doorlopend korting op de rekening willen, moet u gewoon geen opdrachten meer aannemen. Ze zijn het geld niet waard.

Klanten leveren commentaar op uw bedrijf

Daarnaast is echte kritiek van klanten kritiek op het bedrijf en geen persoonlijke kritiek. Houd dat dan ook goed uit elkaar en laat er uw zelfrespect niet door beïnvloeden. Veel mensen maken de fout om zich die kritiek persoonlijk aan te trekken en kunnen daar zelfs depressief van worden of een minderwaardigheidsgevoel door krijgen. Beide zijn niet gemakkelijk te herstellen.

Na de vakantie eveneens vrije tijd nemen en proberen om lekker te leven zonder stress

Het zal niet altijd lukken, maar probeer na de vakantie het vakantiegevoel vast te houden door in het weekend leuke dingen te doen. Eet nog eens een lekker ijsje, maak een wandeling, ga een dagje naar de zee om te zwemmen of om een strandwandeling te maken en lekker uit te waaien. Lees eens een boek en probeer de drang om doorlopend te werken tegen te gaan.

De werkweek moet goed verlopen

Natuurlijk moet de werkweek goed verlopen, maar de vrije tijd is best hier en daar wat leuker te maken. Zoek ontspanning. Bekijk welke kritiek op uzelf slaat en welke op het bedrijf en maak daar een duidelijk verschil in. Neem daarnaast elke werkdag op het bedrijf voor wat deze is: een werkdag, die ’s avonds eindigt in een ontspannende avond. De dag van morgen heeft eigen zorgen, maar dat ziet u wel als u weer opgestaan bent.

Verdrink niet in de problemen

Geef uzelf nooit op al wordt het nog zo moeilijk! Men zegt wel eens: "Voor elk probleem is een oplossing te vinden." Dat klopt vaak, maar inderdaad niet altijd. Problemen waar geen oplossing voor te vinden is, kunt u niet altijd ontlopen. Ziekte, het sterven van een geliefde, enzovoort zijn problemen, waar u een vorm voor moet vinden om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Alle andere problemen zijn op de een of andere manier wel op te lossen, hoewel u er vaak wel even naar moet zoeken. Blijf echter altijd positief.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijetijdsziekte: ziek worden van vakantieVrijetijdsziekte: ziek worden van vakantieHet lijkt vreemd dat mensen ziek worden van vakantie, maar het komt voor. Het wordt de vrijetijdsziekte of soms ook wel…
Vakantie zonder stressVakantie zonder stressHet hele jaar beul je jezelf af om eens lekker op vakantie te kunnen gaan. Eindelijk die ontspanning die je al zo lang h…
Tips voor een ontspannen gevoel tijdens en na je vakantieTips voor een ontspannen gevoel tijdens en na je vakantieHet moment van het jaar waar we lang naar toeleven: vakantie. Zon, zee, strand, lange avonden met goed eten en drinken,…
Geen zin in seks door depressieve gevoelensGeen zin in seks door depressieve gevoelensEr zijn veel mensen die een periode meemaken waarin ze geen zin hebben in het bedrijven van de liefde omdat het libido i…

Van positief denken naar realistisch denkenVan positief denken naar realistisch denkenWie is niet door zijn werkgever jaar in jaar uit naar cursussen, trainingen en workshops gestuurd om te leren nog positi…
Acht manieren om na ontspanning sneller te kunnen slapenAcht manieren om na ontspanning sneller te kunnen slapenSlaap heeft iedereen nodig. Als u gespannen naar bed gaat zult u moeilijk of zelfs helemaal niet in slaap kunnen komen.…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 16-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.