Een goede stressvrije vakantie laadt uw batterij weer op

Een goede stressvrije vakantie laadt uw batterij weer op Een goed vakantie geeft nieuwe energie. Veel Nederlanders gebruiken hun vakantiedagen om er op uit te gaan. Wie er geld genoeg voor heeft en er zin in heeft, vertrekt naar het buitenland, maar er zijn ook mensen genoeg die in eigen land, of gewoon thuis vakantie vieren. Welke van deze drie mogelijkheden u ook kiest, het is belangrijk om het maximale nut uit die vakantiedagen te halen, zodat u er weer een tijd tegenaan kunt. De vakantie voor extra klussen thuis te gebruiken is eigenlijk niet zo verstandig, want dan bent u na de vakantietijd nog meer vermoeid dan ervoor. Het kan natuurlijk eens voorkomen dat er een klus ligt die niet kan wachten, maar in feite zijn vakantiedagen nodig voor uw eigen energieherstel.

Nederland is druk bezig met geld te verdienen

Het leven in Nederland is nu eenmaal niet gemakkelijk te noemen. Het lijkt wel of het steeds meer in een stroomversnelling komt. Alles moet nog vlugger, beter en energetischer. Opdrachtgevers willen het werk het liefst gisteren klaar hebben en hun geduld lijkt met de maand minder te worden. Daarnaast wordt van veel werknemers verwacht dat ze ook in hun vrije tijd, na hun werkdag, nog via hun smartphone te bereiken zijn voor het geval er problemen op het bedrijf zijn.

Bedrijfsproblemen worden vaak op de werknemers afgewenteld

Soms moeten werknemers hun vakantie inkorten of verschuiven, vanwege de planning van hun werkgever. Calamiteiten op de werkvloer worden opgelost door vrije werknemers dan toch maar even op te roepen. Zijn er financiële problemen dan wordt het personeelsbestand vaak ingekrompen om de kosten te drukken, maar de overblijvende werknemers moeten dan met minder mensen toch evenveel werk afleveren. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

Het opbouwen van stress schaadt de gezondheid

Voor de werkenden onder ons wordt daarmee de werkdag een stuk drukker en vaak bouwt iemand dan ook steeds meer stress op. Wordt die stress niet tijdig afgebouwd dan kan men daar een burn-out van krijgen of zelfs behoorlijk ziek worden. Stress vermindert immers de weerstand, waardoor virussen, bacteriën en ziektekiemen gemakkelijker een aanslag op de gezondheid kunnen uitoefenen.

Vakantie is nodig, maar niet iedereen wil er veel geld aan uitgeven

Vakantie houden is dan ook geen echte luxe, maar echt noodzakelijk in onze drukke maatschappij. Dat betekent niet dat er noodzakelijkerwijze een hoop geld aan uitgegeven moet worden. Veel mensen blijven het liefst thuis tijdens hun vakantieperiode en dat is ook hun goed recht.

Geen geld om op vakantie te gaan

Wie een prettig thuis heeft en/of een mooie tuin, van wandelen en fietsen in de omgeving houdt, kan zich immers ook zonder op reis te gaan goed ontspannen. Op reis gaan vergt immers ook de nodige voorbereidingen, die vaak met een hoop drukte en geregel gepaard gaan.

Ga met verstand op reis

Wie er het geld voor over heeft en graag een paar weken van huis gaat, moet echter zorgen dat die weken ook echt ontspannend zijn. Dat is best moeilijk, want na de voorbereidingen en het inpakken, de reis en de aankomst, valt u zo maar ineens in een periode, waarin niets meer hoeft en alles schijnt te mogen. Die plotselinge omslag na de dagelijkse stress is voor veel mensen een probleem. Hun lichaam en geest reageren op ongewone wijze op de veranderde dagindeling en de plotselinge rust.

Reactie op teveel stress tijdens de vakantie

Wie vanuit een drukke werksituatie zonder overgang ineens rust krijgt kan zich soms ineens helemaal niet goed voelen, misselijk worden, migraine krijgen of zelfs depressief worden. Veel mensen hebben dan ook niet veel aan hun eerste week vakantie. Het wordt beter tijdens de tweede week en pas de derde week is echt leuk en ontspannen. Twee weken zijn daarom eigenlijk te weinig om goed te herstellen van de werkdruk, maar voor veel mensen zit er gewoon niet meer in. Probeer daar dan ook zoveel mogelijk van te maken.

Gun uzelf wat rust tijdens de vakantie

Bent u erg moe, zorg dan tijdens de vakantie voor meer rust. Neem de tijd voor een goede nachtrust. Ga niet energiek zwemmen, sporten of heel lange wandelingen maken. Met die activiteiten spreekt u juist die onderdelen in uw lichaam aan, die ook aangesproken worden met ingespannen werk. Stress dus! Terwijl u die juist in uw vakantie zou moeten afbouwen. Doe wat u leuk vindt, maar vermijd grote inspanningen.

Oppassen voor problemen met relaties

Tijdens de eerste week van de vakantie is het daarom ook oppassen voor uzelf en uw partner. Als u weet dat u het eigenlijk veel te druk hebt gehad met uw werk en er bovendien thuis genoeg aan de hand was, doet u er goed aan om die eerste week vooral rust te nemen en te proberen niet al te fel te reageren op kleinigheden. De neiging kan er dan zijn, maar het doet de relatie geen goed. Waar men de eerste week van de vakantie over valt, zou men de laatste week al helemaal niet meer opmerken of het glimlachend terzijde schuiven.

Gebruik de vakantie om uw batterij weer compleet op te laden

Maak gebruik van de vakantie en zorg dat u zo uitgerust mogelijk weer thuis komt. Of u nu een vliegvakantie neemt, met de auto of de caravan gaat of lekker thuis blijft; het maakt niet uit. Doe wat u het liefste doet en haal daar nieuwe energie uit, zodat u er weer tegenaan kunt.

De gang van zaken thuis op afstand bekijken

Gebruik daarnaast de vakantie om eens goed na te denken over de gang van zaken. Soms is het goed om eventjes uw werk en uw leven “van een afstandje te bekijken” en op die manier de zaken weer eens goed op een rij te zetten. Soms kunt u met een kleine verandering het leven van alledag een stuk prettiger en aangenamer maken.

Een stressvrije vakantie hoeft niet altijd veel geld te kosten

Pas op voor de “vakantieval”. Wie een lening aangaat om op vakantie te gaan, zit vaak naderhand een jaar of langer daar nog aan vast. Dat kan enorm zuur zijn en zorgt voor een extra aanslag op uw maandelijkse inkomen. Ga alleen op vakantie als u daar het geld ook voor hebt. Geef op vakantie ook niet meer uit dan u van tevoren daarvoor vastgesteld hebt. Uitspraken als “op vakantie moet men niet naar geld kijken” zorgen steevast voor een kater in de vorm van een zeer geslonken bankrekening.

Wakker liggen van de zorgen

Wie op vakantie gaat en er eigenlijk geen geld voor heeft, maakt zichzelf ongelukkig. De bankrekening is niet de enige die hieronder lijdt. Zelf hebt u dan vervelende nawerkingen ervan. Het loont immers niet om er na de vakantie weken, soms maanden van wakker te liggen hoe de uitgaven verminderd kunnen worden, omdat er twee weken lang teveel geld is uitgegeven.

Vakantie thuis kan ook goed zijn, zeker als het weer meespeelt

Is er niet genoeg geld om op vakantie te gaan, gebruik de vakantiedagen dan om, alleen, met de partner of met het gezin, te gaan fietsen, wandelen, zwemmen, en thuis in de tuin eens lekker te picknicken. Het kan allemaal voor wie een beetje fantasie heeft en niet bij de pakken neer wil gaan zitten.

Kinderen hebben er meestal geen moeite mee

Kinderen hebben er vaak helemaal geen moeite mee, als ze niet op vakantie gaan. Zij vinden het al fijn om de ouders nu eens allebei beschikbaar te hebben en genieten er enorm van als er samen met het gezin leuke dingen gedaan worden. Dat hoeft ook niet altijd veel geld te kosten.

Mogelijkheden om actief en aangenaam bezig te zijn

Ga eens lekker met hen fietsen, neem samen een ijsje, houdt een etentje met dingen die zij lekker vinden in de tuin of buiten op het balkon. Ga naar een kanaal of een jachthaven en kijk samen naar de boten. wandel door een bos en laat hen zien welke dieren er zijn. Verzamel noten, dennenappels, bessen, bramen, stokjes en laat hen in de herfstvakantie de paddenstoelen zien.

Geniet van kleinigheden

Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor uzelf kan een vakantie thuis een verademing zijn. Vakantiegeluk ligt immers in de kleine dingen en meestal niet in het grote geld. Een lekker ijsje op een warme dag, een glas wijn ’s avonds, een duik in de zee, een wandeling door een bos of een wuivend korenveld kunnen al voor een echt geluksgevoel zorgen. Uw lichaam en geest zullen u daar dankbaar voor zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantiePsychiatrische problemen, angst en heimwee tijdens vakantieEen vakantie moet rust en ontspanning brengen, maar in sommige gevallen krijgen mensen last van heimwee, angststoornisse…
Het vakantiekrediet, geld lenen om een vakantie te betalenJe kunt voor je vakantie een vakantiekrediet afsluiten. Deze kredietvorm bestaat uit een bepaald soort lening die je kun…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…

Acht manieren om na ontspanning sneller te kunnen slapenAcht manieren om na ontspanning sneller te kunnen slapenSlaap heeft iedereen nodig. Als u gespannen naar bed gaat zult u moeilijk of zelfs helemaal niet in slaap kunnen komen.…
Moderne mythen rond eenzaamheidModerne mythen rond eenzaamheidEenzaamheid is een onderwerp dat sinds 2010 steeds vaker in de media opduikt. Er zou een groei zijn in het aantal 'eenza…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 19-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.