Positief denken helpt vaak tegen beginnende depressiviteit
Positief denken kan iedereen leren. Wie depressief wordt ziet vaak overal tegenop. Alles wordt negatief, niet leuk en zelfs de meest normale, dagelijkse bezigheden worden negatieve belastingen. Vaak is er een oorzaak voor het begin van depressiviteit. Een sterfgeval van een geliefde, een breuk tussen twee partners, of ook een praktische, geldelijke tegenvaller. Wordt het te erg, dan kan de patiënt het vaak niet meer zelf oplossen en moet er een dokter aan te pas komen. Is het echter een tijdelijke toestand, door bijvoorbeeld een fikse tegenslag, zoals het verlies van een baan, een flinke financiële tegenslag of onderwaardering op het werk, dan kunt u daar vaak zelf best wat aan doen.
Zoek zelf de oorzaak van de depressieve gedachten
Vaak kunt u de oorzaak zelf aanpakken. Komt de depressiviteit door problemen op het werk, probeer er dan met uw baas of de personeelschef over te praten. Wie niets zegt, kan immers ook niet geholpen worden. Helpt ook dat niets om de problemen op te lossen, zoek dan een andere baan, waar u gelukkiger in bent. Dat is niet gemakkelijk, maar u hoeft dat uw oude baas niet te laten weten, voordat u die nieuwe baan binnen hebt.
Problemen met familieleden of vrienden
Zijn er soms problemen met familieleden of vrienden, probeer ook dan altijd eerst om de zaken recht te zetten en uit te praten. Helpt dat niet, of werkt de ander niet mee, leg het dan naast u neer en probeer er niet meer aan te denken. Zaken, waar niets aan veranderd kan worden, hoeven u dan geen verdere energie te kosten.
Zoek positieve mensen op
Die zijn er beslist ook in uw omgeving. Zoek onder uw familieleden, uw vrienden en kennissen eens naar die mensen, waar u graag mee omgaat en die altijd een positieve uitstraling hebben. In hun buurt hebt u minder de neiging om negatieve gedachten te ontwikkelen.
Praat met die mensen
Praat met die mensen ook over wat u bezig houdt en vraag wat zij ervan denken. Geniet van de nabijheid van de positieve mensen in uw omgeving en probeer daar ook zelf positief op te reageren, zodat het contact goed blijft en zij u ook graag zien komen.
Positief denken kunt u leren
Wie elke negatieve gedachte meteen en per direct omzet in een positieve gedachte, staat na een aantal weken beslist positiever in het leven. Door positief te leren denken leeft u ook veel positiever. Een goede methode is, om zelf op elke negatieve gedachte te letten, zodat die ook opgemerkt worden en meteen omgezet kunnen worden in de positieve vorm.
Voorbeelden van positief denken
Een negatieve gedachte is bijvoorbeeld: "Ik ga dit niet redden." De positieve vorm daarvan is: "het zal vandaag vast heel goed gaan". Denkt u bijvoorbeeld: “Ik moet solliciteren, maar het zal wel weer niets uithalen”, dan moet die gedachte meteen veranderd worden in: “Ik schrijf nu meteen een positieve, goede sollicitatiebrief, waar dat bedrijf niet omheen kan en mij op gesprek zal vragen”.
Schrijf dan ook positief
Door een positieve inzet van uw gedachten, zult u ook positiever schrijven dan wanneer u al van tevoren denkt dat het vast niet gaat lukken. De inzet is dan al heel anders en u schrijft met positiviteit als achtergrond, waardoor de indruk, die de brief op anderen maakt, een stuk positiever is.
Verzin iets leuks, waar u positieve, goede zin van krijgt
Maak het uzelf niet te moeilijk. Zoek iets uit dat u leuk vindt. Dat hoeft niet duur te zijn of veel tijd te kosten. Ga eens in een natuurgebied wandelen of fietsen, haal een goed boek met een prettige afloop, bekijk een komische film of begin aan een hobby. Het maakt niet uit wat u doet, als u het maar leuk vindt, want daar haalt u nieuwe energie uit. Negativiteit kost altijd energie. U kunt er doodmoe van worden.
Blijf niet in een kringetje in de beginnende depressiviteit ronddraaien
Vooral iemand die alleen woont, heeft de neiging om depressieve gedachten verder uit te diepen, waardoor diegene steeds verdrietiger wordt en er op den duur helemaal geen gat meer in ziet. Wie dat van zichzelf kent doet er goed aan om tijdens een dergelijke negatieve spiraal in het denken, meteen de laatste gedachte om te zetten in een positieve en even iets leuks voor zichzelf te gaan doen.
In de avonduren is het vaak moeilijker om positief te blijven
’s Avonds bent u moe en krijgen negatieve gedachten sneller toegang dan overdag. Dat is een normaal gegeven en niets om bang van te worden. De meeste mensen hebben daar wel wat last van. Als u echter naar depressiviteit neigt is het verstandig om daar rekening mee te houden en het ’s avonds voor uzelf extra gezellig te maken met een kaarsje, een goed, positief programma op de tv (en ja, die zijn inderdaad niet altijd te vinden), of installeer u op de bank met een goed boek.
Goed voor uzelf zorgen helpt altijd
Verwen u bijvoorbeeld eens met een warmtekussen in uw pijnlijke rug, neem een beker soep of bouillon, zet een goede kop koffie of thee en neem er iets lekkers bij, of ga een stukje wandelen en kijk naar alles om u heen. Neem vooral iets warms om te drinken voordat u gaat slapen en weiger bij het slapen gaan om negatieve gedachten toegang te geven.
Vooral 's avonds doemen depressieve gedachten op
U kent het vast wel: wat 's morgens nog een lichte zorg was, lijkt 's avonds vaak onoverkomelijk. Dat is niet zo gek, want na een werkzame dag is men nu eenmaal moe. Depressieve en zorgelijke gedachten hebben dan sneller invloed. Geef daar dan echter niet aan toe. Zeker niet vlak voordat u gaat slapen, want dan ligt u straks in bed nog te piekeren. Dat zit een goede en rustige slaap vaak in de weg. Probeer aan iets leuks te denken of verzin een leuke of prettige situatie en borduur daarop voort.
Als u mensen helpt die het moeilijker hebben, helpt u ook u zelf
Het helpen van anderen kan u zelf een goed gevoel geven. Het sterkt uw zelfvertrouwen en het gevoel dat u iets goeds gedaan hebt, geeft u zelf positieve energie. Het laat u vaak ook zien dat er mensen zijn die het nog moeilijker hebben en dat relativeert de eigen problemen.
Als dit allemaal niet tegen uw depressiviteit werkt
Helpt dit allemaal niets, blijft u depressief en hebt u het gevoel steeds dieper erin weg te zinken, ga dan naar de huisarts en leg het hem voor. Hoe langer u in een depressieve toestand blijft hangen, des te langer duurt het om daar ook weer uit te komen. Professionele hulp is dan noodzakelijk.
Lees verder