Prettig eet- en leefgedrag, dat realiseer je zo

Prettig eet- en leefgedrag, dat realiseer je zo Slank zijn zit in je hoofd… zeggen ze wel eens. Anderzijds lijkt deze tekst gemakkelijk te weerleggen, immers je kunt zien of iemand slank is of niet. Waarbij de definitie van slank sterk uiteenlopend is. Tien mensen zullen tien verschillende definities van “slank” geven inclusief voorbeelden. Dat wetende, vormt de basis van het gegeven dat slank zijn in je hoofd zit. Koppel daar een gezond lijf aan, want een slank lichaam is niet als vanzelfsprekend gezond, en je zit op niveau van je eet- en leefgedrag.

Welk gewicht/figuur past bij je?

Het begint al bij het paniekerig bedenken dat je af moet vallen en slank moet zijn. Steeds slanker kan enig moment een obsessie worden. Niet iets in de richting van anorexia, immers daar ligt altijd een ander probleem aan ten grondslag, maar wel obsessief naar een bepaald gewicht toe willen werken. Een gewicht wat je enig moment in het hoofd gehaald hebt, niet wetende of dit goed voor je is. Niet zelden de vrouw die op een cruciale leeftijd (voor sommige is dat 30, andere 40 en weer andere 50 jaar) is gekomen en denkt dat het aantal kilo’s als adolescent nog steeds actueel moet kunnen zijn. Maar een lichaam verandert in de loop der jaren en dat heeft een reden. Daar is niets mis mee. Het enige waar je alert op moet zijn is, dat je de balans houdt … en dat geldt dan weer voor iedere leeftijd.

Balans houden in eet/leefgedrag

Balans houden is belangrijk, maar om die balans te kunnen houden moet je eerst inzicht krijgen in je eet- en leefgedrag. Dat wil niet alleen zeggen dat je weet wat er allemaal je mond in gaat, maar ook hoeveel je eigenlijk beweegt op een dag. We kennen allemaal het uurtje per dag bewegen, maar er is meer. Beweeg je meer en zo ja, waar praat je dan over? Breng het in grote lijnen voor jezelf in kaart.

Inzicht in je eet- en leefgedrag is in grote lijnen het totaalplaatje wat maakt dat je kunt constateren of in balans bent of dat je te zwaar of te licht bent. Het gaat dus verder dan wat jij denkt in de spiegel te zien of wat een weegschaal zegt. Wat daar nog bij komt, en wordt vaak onderschat, is het gegeven of je je prettig voelt in het je lichaam. Enkele kilo’s te zwaar of te licht, maar een lichaam waar je je echt prettig in voelt, is beter dan de chronische lijner die nooit tevreden is. Hij/zij vindt zichzelf net altijd een paar kilo’s te zwaar of te licht. Waarbij de vraag gesteld kan worden of deze mensen zich ooit wel prettig in hun lichaam voelen. Dus … verschaf jezelf eerst inzicht!

Ban remmende gedachten uit

Het klinkt misschien simpel maar een belangrijke raadgever (dus ook in negatieve zin) zijn je eigen gedachten. Er zijn nogal wat redenen te bedenken die remmend in het proces kunnen zijn. Het zijn gedachten en je bent vervolgens ook je eigen raadgever om deze drogredenen om zeep te helpen. Veel gebruikte redenen zijn:
  • Te druk om alles in kaart te brengen.
  • Ik heb van alles al geprobeerd, lukt toch niet.
  • Te moe om na hard werken nog te gaan sporten.
  • Ik ben genetisch belast, zinloos.
  • Emotie-eters kunnen emoties niet uitschakelen.
  • Lekker eten is ook gezelligheid.

Keuzes maken

Redenen genoeg om iets niet te doen, maar het leven bestaat uit het maken van keuzes en dus ook als het gaat om je eet- en leefgedrag. Geen tijd is dus geen reden, als iets immers belangrijk genoeg voor je is, maak je tijd. Dat dit kan betekenen dat er iets anders moet wijken, is inherent aan het maken van keuzes. Prioriteiten stellen dus. Genetisch belast zijn kan wel, maar dat wil mogelijk alleen zeggen dat je iets meer moeite moet doen. Heb je dit er voor over?
Bedenk dus wat je drogredenen zijn en waarom iets toch zou kunnen lukken.

Goed gevoel

Het goede gevoel zal langzaam ontstaan, immers je hebt keuzes gemaakt en moet daar je draai in vinden. Wat wel vanaf dag één belangrijk is, is het gegeven dat wat je ook doet … doe het met je volledige aandacht en geniet van het moment. Of dit nu hardlopen is, terwijl je conditie nog niet super is en je hijgend je eerste kilometers maakt of een lekker broodje wat je zojuist klaar gemaakt hebt voor je bezoek en jezelf.

Naast genieten van wat je doet is het ook belangrijk dat je geniet van de omgeving waarin je functioneert. Een open en lichte keuken waar je eten klaar maakt, geeft een beter gevoel dan een donker hokje. Eet vervolgens je eten in alle rust op in een ruimte waar je je prettig voelt. Hardlopen in de sportschool is oké, maar als er groen in de buurt is, kan je meteen genieten van het mooie groen. Heb je een hond, neem dan de “mooie” route in de omgeving etc. Kortom, doe alles heel bewust en zie het mooie.

Tot slot

Je eet- en leefgedrag veranderen is niet iets wat binnen een dag kan plaatsvinden. Maar het begint met je eigen gedachten en hoe jij echt iets wilt veranderen (of niet). Voer langzaam de veranderen door en gun jezelf er aan te wennen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Waarom we eten, functies van het etenWaarom we eten, functies van het etenWaarom moeten we eten? Welk functie heeft het eten? Hoe gebuikt het lichaam energie? Wat gebeurd er met overtollig energ…
Gewicht verliezen zonder dieet, tips en tricksGewicht verliezen zonder dieet, tips en tricksAfvallen of gewicht verliezen zonder een dieet te volgen is volgens wetenschappers mogelijk. Het wordt ook wel ‘denk je…

Ervaringen worden selectief verwerkt tijdens de slaapErvaringen worden selectief verwerkt tijdens de slaapDat we herinneringen en ervaringen tijdens onze slaap verwerken was al langer bekend. Dat onze hersenen tijdens het slap…
Positief denken helpt vaak tegen beginnende depressiviteitPositief denken helpt vaak tegen beginnende depressiviteitPositief denken kan iedereen leren. Wie depressief wordt ziet vaak overal tegenop. Alles wordt negatief, niet leuk en ze…
Bronnen en referenties
  • H. van Vulpen - huisarts
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.