Het belang van een goede matras

Er zijn 24 uur in een dag en gemiddeld slapen we er daar acht van. Sommige ‘kortslapers’ hebben voldoende aan 5- 6 uur, maar ons oogmerk, ‘s morgens weer fit zijn voor een nieuwe dag, blijft hetzelfde. Daarom is een goede nachtrust -hoe lang of hoe kort ook- essentieel. Een degelijk matras speelt daarin een hoofdrol.

Basisfuncties

De matras is voor 80% verantwoordelijk voor je slaapcomfort. Als je een matras kiest, is het dus essentieel dat je een aantal functies in het oog houdt teneinde geen verkeerde keuze te maken en zo met een slaapprobleem opgezadeld te worden. Hier zijn er enkele:
  • de matras moet zich aanpassen aan je lichaamsvorm zodat je comfortabel ligt.
  • de matras moet stabiel zijn, zodat je partner niet gestoord wordt telkens als je je verlegt.
  • een degelijke matras moet goed isoleren zodat het de warmte voor jou behoudt.
  • om te voorkomen dat je badend in het zweet wakker wordt, dient de matras tevens vochtdoorlatend te zijn.
  • de kern van de massa moet minimum 12 centimeter dik zijn en dit zonder tijk of extra lagen.

Hét criterium bij uitstek is uiteraard de lichaamsondersteuning. Daarom is het aangewezen dat je samen met je partner of een tweede persoon je matras kiest. Zodoende kan hij jouw lichaamshouding op de matras nagaan terwijl je die uitprobeert. Een goed matras past zich aan aan je lichaam en zakt niet door, zodat de wervelkolom ook in liggende houding mooi recht blijft.

Hebben jullie beiden een andere voorkeur, koop dan beter twee eenpersoonsmatrassen dan een tweepersoons waarbij een van beiden zich niet lekker voelt.

Voor een goede verluchting is het trouwens aan te bevelen dat tussen bed en vloer de afstand minimum 25 cm bedraagt.

Welk soort matras?

Er bestaan twee soorten matrassen. Welke kiezen is heel persoonlijk en hangt af van je eigen welgevoelen. Probeer ze allebei uit en zoek uit op welk matras je je het comfortabelst voelt.

  • Binnenveringsmatrassen worden het meest verkocht. Ze hebben ongeveer 55% marktaandeel. Het zijn elastische, lichte en duurzame matrassen met een prima vochtafvoer en een goede isolatie. De verluchting is optimaal omdat de lucht tussen de veren vrij kan circuleren. Deze soort matrassen nemen na het opstaan snel weer hun oorspronkelijke vorm aan.
  • Schuimmatrassen nemen zowat 45% van de markt in. Ze hebben een schuimkern waardoor ze zeer goed de warmte behouden. Ideaal dus voor koudvinken en mensen die het graag lekker warm hebben. Deze matrassen zijn evenwel zwaarder en minder handelbaar dan binnenveringsmatrassen en ademen minder, maar daartegenover staat dat ze zeer stabiel zijn. De densiteit, hardheid, elasticiteit en lichtdoorlaatbaarheid hangen af van de grootte van de schuimopeningen.
Meer gedetailleerde informatie over de soorten matrassen vind je in een apart artikel hier.
En hoe je een matras best onderhoudt wordt hier uitgelegd.

De passende bedbodem

20% van het slaapcomfort hangt af van de bedbodem waarop je matras rust. Hier moet je je keuze laten afhangen van de stevigheid maar ook de elasticiteit van de bodem, want de bodem moet het lichaamsgewicht kunnen torsen, maar tevens soepel genoeg zijn om bij bewegingen niet door te breken. Daarnaast moet de bodem over een goede verluchting voor de matras beschikken. Er bestaan verschillende systemen. Ook hier geldt: waar voel je je het beste bij? Toch is het aangewezen om te informeren bij de fabrikant van je gekozen matras welke bodem jouw matras het beste ondersteunt.
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boxspring kopen: Waarop letten bij kopen van een boxspring?Wat is nou eigenlijk een boxspring en waarom is dit zo'n goed bed dat het ook wel hotelbed wordt genoemd? Wat zijn de vo…
De bedbodem speelt een rol bij je slaapcomfortDrie vierde van je slaapcomfort is afhankelijk van de matras die je kiest. Ze zorgt ervoor dat je lekker ligt, dat je ma…
Het kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustHet kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustEen matras is een belangrijke factor voor de kwaliteit van je nachtrust. Het is daarom goed om te kijken of je wel op he…
Het onderhoud van een matrasWie zijn matras jarenlang in goede staat wil bewaren moet er zorg voor dragen. Als je je matras degelijk onderhoudt kan…

Welke matras kiezen?Wie goed wil slapen om ‘s morgens de nieuwe dag monter en fris weer aan te vatten heeft er alle belang bij een goede mat…
Vroege vogels en nachtvlindersVroege vogels en nachtvlindersEr zijn mensen die 's ochtends nog voor de wekker gaat uitgerust wakker worden. Anderen vervloeken elke ochtend hun wake…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 11-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.