Het belang van een goede matras
Er zijn 24 uur in een dag en gemiddeld slapen we er daar acht van. Sommige ‘kortslapers’ hebben voldoende aan 5- 6 uur, maar ons oogmerk, ‘s morgens weer fit zijn voor een nieuwe dag, blijft hetzelfde. Daarom is een goede nachtrust -hoe lang of hoe kort ook- essentieel. Een degelijk matras speelt daarin een hoofdrol.
Basisfuncties
De matras is voor 80% verantwoordelijk voor je
slaapcomfort. Als je een matras kiest, is het dus essentieel dat je een aantal functies in het oog houdt teneinde geen verkeerde keuze te maken en zo met een slaapprobleem opgezadeld te worden. Hier zijn er enkele:
- de matras moet zich aanpassen aan je lichaamsvorm zodat je comfortabel ligt.
- de matras moet stabiel zijn, zodat je partner niet gestoord wordt telkens als je je verlegt.
- een degelijke matras moet goed isoleren zodat het de warmte voor jou behoudt.
- om te voorkomen dat je badend in het zweet wakker wordt, dient de matras tevens vochtdoorlatend te zijn.
- de kern van de massa moet minimum 12 centimeter dik zijn en dit zonder tijk of extra lagen.
Hét criterium bij uitstek is uiteraard de lichaamsondersteuning. Daarom is het aangewezen dat je samen met je partner of een tweede persoon je matras kiest. Zodoende kan hij jouw lichaamshouding op de matras nagaan terwijl je die uitprobeert. Een goed matras past zich aan aan je lichaam en zakt niet door, zodat de wervelkolom ook in liggende houding mooi recht blijft.
Hebben jullie beiden een andere voorkeur, koop dan beter twee eenpersoonsmatrassen dan een tweepersoons waarbij een van beiden zich niet lekker voelt.
Voor een goede verluchting is het trouwens aan te bevelen dat tussen bed en vloer de afstand minimum 25 cm bedraagt.
Welk soort matras?
Er bestaan twee soorten matrassen. Welke kiezen is heel persoonlijk en hangt af van je eigen welgevoelen. Probeer ze allebei uit en zoek uit op welk matras je je het comfortabelst voelt.
- Binnenveringsmatrassen worden het meest verkocht. Ze hebben ongeveer 55% marktaandeel. Het zijn elastische, lichte en duurzame matrassen met een prima vochtafvoer en een goede isolatie. De verluchting is optimaal omdat de lucht tussen de veren vrij kan circuleren. Deze soort matrassen nemen na het opstaan snel weer hun oorspronkelijke vorm aan.
- Schuimmatrassen nemen zowat 45% van de markt in. Ze hebben een schuimkern waardoor ze zeer goed de warmte behouden. Ideaal dus voor koudvinken en mensen die het graag lekker warm hebben. Deze matrassen zijn evenwel zwaarder en minder handelbaar dan binnenveringsmatrassen en ademen minder, maar daartegenover staat dat ze zeer stabiel zijn. De densiteit, hardheid, elasticiteit en lichtdoorlaatbaarheid hangen af van de grootte van de schuimopeningen.
Meer gedetailleerde informatie over de soorten matrassen vind je in een apart artikel
hier.
En hoe je een matras best onderhoudt wordt
hier uitgelegd.
De passende bedbodem
20% van het slaapcomfort hangt af van de bedbodem waarop je matras rust. Hier moet je je keuze laten afhangen van de stevigheid maar ook de elasticiteit van de bodem, want de bodem moet het lichaamsgewicht kunnen torsen, maar tevens soepel genoeg zijn om bij bewegingen niet door te breken. Daarnaast moet de bodem over een goede verluchting voor de matras beschikken. Er bestaan
verschillende systemen. Ook hier geldt: waar voel je je het beste bij? Toch is het aangewezen om te informeren bij de fabrikant van je gekozen matras welke bodem jouw matras het beste ondersteunt.