De overgang. Herken jij het?
De overgang: of je het nu wil of niet, vroeg of laat krijg je er toch mee te kampen. En dat is nog niet het ergste. Vervelender is dat de overgang bij bijna niemand zonder klachten voorbijgaat. De ene heeft last van dit en de ander ondervindt klachten van dat… In dit artikel komen een aantal symptomen naar voren, die de overgang in veel gevallen met zich meebrengt. Herken je deze symptomen en zou je graag meer informatie of advies willen, dan is het raadzaam om de huisarts, drogist of gynaecoloog raadplegen.
Opvliegers, onrust en slaap
Een opvlieger ontstaat doordat het temperatuurcentrum in de hersenen tijdelijk ontregeld raakt. De oorzaak hiervan is onbekend. Het gevolg van deze ontregeling, is wat we eigenlijk onder het woord opvlieger verstaan: een opkomend gevoel van hitte. Dit kan samen gaan met verschijnselen zoals zweten, misselijkheid, vermoeidheid en een versnelde hartslag. Hoe lang een opvlieger duurt en hoe vaak een opvlieger zich voordoet, is van persoon tot persoon verschillend.
De overgangsperiode is vaak ook een periode van (innerlijke) onrust. het gehele hormonale systeem is als het ware in de war. Hormonen spelen een grote rol bij het ontstaan van emoties. De ontregeling van het hormonale systeem zorgen ervoor dat de gevoeligheid voor een overgevoeligheid voor emoties. Gevoelens van neerslachtigheid en eenzaamheid en huilbuien komen daardoor wat vaker voor dan gewoonlijk.
Een bijkomende narigheid van de opvliegers, die zich ook 's nachts voordoen, en de onrust is de verstoring van de nachtrust. Opvliegers make je vaak wakker en emotionele onrust zorgt ervoor dat je slecht in slaap komt en vaak ook onrustig slaapt. Bovendien neemt de behoefte aan slaap af, naarmate je ouder wordt.
Hoofd- en lichaamshaar
De verandering van de samenstelling van de hormonen in je lichaam, heeft ook nog wel eens gevolgen voor je hoofd- en lichaamshaar. Hormonen spelen een enorm belangrijke rok bij de eigenlijke groei van je haar. Door schommelingen in de hormoonhuishouding, kan de conditie vvan je haar slechter worden. Bovendien loop je de kans dat je haar dunner wordt of zelfs uit gaat vallen. Wanneer de hormoonhuishouding ontregeld blijft, kan de haaruitval zich als permanent voor gaan doen.
De verandering in de hormoonhuishouding heeft echter niet alleen gevolgen voor je hoofdhaar. Vrouwen maken zowel vrouwelijke als mannelijke hormonen aan. Tijdens de overgang gaat een vrouw minder vrouwelijke hormonen maken, terwijl de hoeveelheid aangemaakte mannelijke hormonen gelijk blijft. Dit zorgt voor een verschuiving van het hormoonevenwicht naar de 'mannelijke kant'. Daardoor kun je in deze periode last krijgen van extra haargroei op bijvoorbeeld je benen of bovenlip.
Botten en zintuigen
Botweefsel is weefsel dat tijdens je hele leven wordt afgebroken en weer opgebouwd, afgebroken en weer opgebouwd. Na ongeveer je 45e levensjaar gaat de afbraak van het botweefsel wel door, maar er wordt geen weefsel meer opgebouwd. In dit geval is er een grote kans dat er veel botmineralen verloren gaan, waardoor het bot erg broos wordt. We spreken dan van botontkalking. De overgang is een periode waarin de afbraak van het botweefsel wordt versneld. Dit komt door de afname van het hormoon oestrogeen. Botontkalking heeft broze botten die snel breken als gevolg. Reden om op te letten dus... Voedsel met voldoende calcium eten en veel bewegen is erg belangrijk. Supplementen met extra calcium zouden ook uitkomst kunnen bieden.
Tijdens de overgang kun je niet alleen last van je botten, maar ook van je zintuigen krijgen. De ogen zijn hierbij wel de zintuigen waarvan als eerste last wordt ondervonden. Een vermindering van de hoeveelheid oestrogeen, resulteert in minder traanvocht. Daardoor kunnen je ogen misschien wat droog en geïrriteerd aanvoelen.
Gewicht en bloeddruk
Het is niet leuk, maar je kunt er bijna vanuit gaan dat je tijdens de overgang een aantal kilo's aankomt. Gezegd moet worden dat dat wel meer een gevolg is van het ouder worden, dan van het in de overgang zijn. De gewichtstoename kan worden toegeschreven aan een vertraagde stofwisseling. In combinatie met een niet veranderend eetpratroon, resulteert dit in een aantal extra kilootjes. Een beetje extra aandacht voor gezonde voeding en een gebalanceerd eetpatroon is dus wel op zijn plaats.
Overigens, niet alleen je gewicht, maar ook je bloeddruk wordt iets hoger tijdens de overgang. Dit kan simpelweg worden toegeschreven aan het uitblijven van de menstruatie. De menstruatie zorgt er namelijk iedere maand voor, dat je bloeddruk een heel klein beetje daalt (daardoor hebben mannen dus vaker last van hoge bloeddruk dan vrouwen). Zonder menstruatie, bevindt je je als het ware in dezelde positie als een man. Geen menstruatie betekent geen bloedrukverlaging en dus meer kans op een hogere bloeddruk.