Sporten is niet altijd nodig, maar bewegen is noodzakelijk

Sporten is niet altijd nodig, maar bewegen is noodzakelijk Sporten is in. Nog steeds schieten de Fitness Centers als paddenstoelen uit de grond. Er wordt grof geld in verdiend, want de drang om “iets aan beweging te gaan doen” is groot. De media, de sportwereld, de gezondheidszorg en dergelijke, zijn erop gefocust. Wie niet sport wordt scheef aangekeken, maar is al dat sporten wel zo goed voor iedereen en wat is sporten eigenlijk? Is iemand die dagelijks een wandeling van een uur maakt een sporter, of niet? En beweegt iemand die dagelijks een half uur naar zijn werk fietst wel genoeg? Moet men echt dagelijks naar de fitness of niet? De meningen zijn erover verdeeld. Ook door artsen en fysiotherapeuten. Wanneer beweegt u op de goede manier en wanneer beweegt u genoeg?

Bewegen is noodzakelijk voor het onderhoud van het lichaam

Over die stelling is iedereen het wel eens, maar hoeveel beweging is noodzakelijk? Dat kan voor iedereen verschillend zijn. Iedere mens is immers uniek. Zelfs eeneiige tweelingen hebben hun verschillen. Iedereen weet dat ook, maar toch is de neiging om te generaliseren bij mensen heel groot.

Niet ieders hobby

Sporten is niet ieders hobby en moet men dan tegen zijn zin toch gaan sporten? Alleen omdat het "moet"? Veel zin heeft dat meestal niet en vaak houdt een dergelijke persoon er al na korte tijd mee op. Jammer, maar zo werkt het nu eenmaal. Ook is niet ieders lichaam geschikt om er topsport mee te doen.

Er is altijd verschil in het bewegingsapparaat van mensen

De een heeft een veel minder soepel lichaam dan de ander. Ook de aard is verschillend. Sommigen wandelen liever dan fietsen en anderen zitten integendeel juist veel liever op de fiets of gaan dagelijks graag een half uurtje zwemmen, voordat ze aan het werk gaan. Ook Nordic Walking blijkt heel goed te zijn en door bepaalde mensen fanatiek beoefend, maar ook dat vindt niet iedereen leuk.

Nordic Walking kan heel goed zijn

Nordic Walking is het lopen met twee stokken, die op een ritmische manier met de looppas "in de pas" lopen. De linkerstok zet men vooruit, tegelijk met het rechterbeen en omgekeerd. Op die manier is het lopen minder vermoeiend. De stokken geven ongemerkt steun bij het lopen. Mensen die normaal moeilijker lopen merken dat zij verder kunnen wandelen dan zonder hulp van die stokken. Wie dat eenmaal in de gaten heeft, krijgt er vaak ook plezier in.

Snelheid is niet nodig

Snel wandelen hoeft echter niet. Als u maar doorwandelt in een bepaald tempo. Dat mag best op een rustige manier. Het gaat immers om het bewegen zelf en niet om de tijd die u nodig hebt om van de ene plaats naar de andere te komen. Het is geen wedstrijd en mag dat ook niet worden.

Sport u niet graag, sluit u dan aan bij een wandelclub

Natuurlijk zijn er ook mensen die wat gemakkelijk zijn aangelegd en af en toe toch een aansporing nodig hebben om te gaan bewegen. Voor hen is het goed om aangesloten te zijn bij een wandel- of fietsclub, waar regelmatig iets mee gedaan wordt. Een prettige stok achter de deur voor wie uit zichzelf niet gemakkelijk uit de luie stoel voor de tv weg komt. Zulke wandelclubjes worden vaak sociaal aantrekkelijke groepjes die na de wandeling vaak nog even samen een kopje koffie gaan drinken en daarbij de onderlinge contacten prettig onderhouden.

Druk vanuit de samenleving

Niet iedereen heeft die aansporing echter nodig. Veel mensen storen zich daar ook aan en worden er juist dwars van. Dwang is nooit een goed middel om te gaan bewegen. Daar moet men zelf echt achter staan en de noodzaak van inzien. Bovendien moet men een vorm van bewegen vinden die men zelf het prettigste vindt. Zo zijn er mensen die graag in hun eentje gaan wandelen om daarbij eens goed te kunnen nadenken over bepaalde onderwerpen. Ook daar is niets mis mee.

Mensen moeten rekening houden met de eigen gewrichten

Sommige mensen hebben ook gewrichtsbeperkingen en veel pijn, zoals bij reuma, artrose, het hypermobiliteit syndroom, rugpijn, en dergelijke aandoeningen. Dat betekent niet dat ze minder moeten bewegen, maar wel met overleg. Ze moeten in beweging blijven om de gewrichten en het lichaam wel beweeglijk en zo soepel mogelijk te houden. Inzicht is hierbij noodzakelijk.

Pijn tijdens het bewegen

Wie reuma heeft of een ander probleem met gewrichten en spieren, heeft bijna altijd pijn. Pijn is vaak een signaal dat u op moet passen met bepaalde bewegingen. Pijn is in dat geval echter niet altijd een signaal dat u niets meer moet doen. Integendeel: probeer ermee om te gaan, maar forceer het niet. Dat is meestal verkeerd. Als u meer pijn krijgt, naarmate u meer beweegt is het misschien verstandig om de beweging iets te verminderen, maar er wel gedoseerd mee door te gaan.

Dieet naast het sporten is nodig om af te vallen

Voor mensen met overgewicht is beweging belangrijk om gewicht kwijt te raken. Het overmatige vet moet immers verbrand en "opgebruikt" worden, want met alleen een vermageringsdieet lukt het afvallen niet zo goed. Het is dan verstandig om een vast bewegingsprogramma op te zetten, en dat gedurende het dieet ook vol te houden. De manier van bewegen doet er niet zoveel toe, als het maar regelmatig gebeurt en langer dan een half uur achter elkaar, zodat er voldoende vet verbrand wordt. Wandelen, fietsen en zwemmen vergen niet al teveel van de gewrichten en kunnen goed volgehouden worden.

Sportscholen

Vooral kantoorpersoneel, managers en directeuren nemen nogal eens graag een abonnement op een sportschool of Fitness Center. Dat is goed om de regelmaat erin te houden, maar het zou nog verstandiger (en ook goedkoper) zijn als ze de tijden die ze in de sportschool doorbrengen in hun agenda zouden zetten om buiten te gaan wandelen of te gaan fietsen. Ze zouden daar meteen wat frisse lucht mee opdoen, wat hun systeem goed zou doen na de meestal duffe kantoorlucht. Daarnaast zijn die abonnementen niet altijd goedkoop, terwijl men er buiten in de open lucht niets voor hoeft te betalen.

WTB systemen zijn niet altijd goed

Met al die WTB systemen thuis en op het werk is de lucht niet altijd goed voor de mensen die er wonen en werken. Deze systemen zijn opgezet om zuiniger met de energie om te gaan, maar de werking ervan is intussen al zeer omstreden. Veel mensen krijgen na een duffe dag op kantoor hoofdpijn door de onzuivere lucht. Er kunnen vaak geen ramen open gezet worden bij dit systeem, wat een groot nadeel is voor de mensen die er last van hebben.

Teveel sporten veroorzaakt vaak blessures

Door teveel sporten kan men ook blessures oplopen. Kijk maar eens naar wielrenners, voetballers en anderen die de sport als beroep of als amateur beoefenen. Ken uw grens en sport voor zover u er plezier in hebt en voor zover uw lichaam het aankan. De een kan nu eenmaal meer dan de ander en de een heeft er ook meer plezier in dan de ander. Zoek dus iets uit dat u leuk vindt en overdrijf het niet. Laat u niet dwingen tot iets, waar u helemaal geen zin in hebt, maar beweeg zoveel als nodig is om goed gezond en beweeglijk te blijven.

Dwang om te sporten vanuit de samenleving

Niemand moet gaan “spinnen” in een sportschool als hij/zij er geen zin in heeft. Een wandeling in de frisse buitenlucht of in een heerlijk bos kan even goed en ontspannend werken, waarna u met een helder hoofd weer aan uw werk kunt gaan. Vooral een korte wandeling na de lunch zuivert lichaam en geest en helpt het lichaam om de lunch beter te verwerken.

Iedereen mag gaan sporten zoveel als hij/zij zelf wil

Echt sporten is goed voor mensen die het leuk vinden. Bewegen is echter voor iedereen noodzakelijk om het lichaam in een zo goed mogelijke conditie te houden. Hoe u dat doet en in welke frequentie, maakt u echter zelf uit. Probeer het echter zoveel mogelijk in de buitenlucht te doen. Daarmee bouwt u dan gelijk weerbaarheid op.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom overgewicht slecht voor je isWaarom overgewicht slecht voor je isHet aantal mensen dat gewicht wil verliezen neemt de afgelopen jaren explosief toe. Ben je er zelf ook al mee bezig? Zo…
Goede sportoefeningen voor mensen met obesitasGoede sportoefeningen voor mensen met obesitasWanneer je obesitas hebt, heb je een ernstig overgewicht. Het is raadzaam om dat gewicht kwijt te raken en zoals je onge…
Sportieve activiteiten voor gevoelige gewrichtenSportieve activiteiten voor gevoelige gewrichtenWanneer je last hebt van je gewrichten kan het lastig zijn om voldoende beweging te krijgen. Toch zijn er verschillende…
Aandoening: ArtroseAandoening: ArtroseArtrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel slijtage genoemd en komt vooral bij oude…

Massage als remedie tegen depressieMassage als remedie tegen depressieDepressies zijn veel voorkomende gezondheidsklachten binnen onze maatschappij. Onlangs verscheen bijvoorbeeld nog in het…
De overgang. Herken jij het?De overgang. Herken jij het?De overgang: of je het nu wil of niet, vroeg of laat krijg je er toch mee te kampen. En dat is nog niet het ergste. Verv…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.