Gezondheid: Alcohol en slaap een slechte combinatie

Gezondheid: Alcohol en slaap een slechte combinatie Veel mensen weten inmiddels dat alcohol en slaap niet de ideale combinatie is en toch nemen nogal wat mensen het bekende ‘slaapmutsje’ voor ze naar bed gaan. Een borrel om lekker in slaap te vallen. Behalve dat dit inderdaad het geval kan zijn, is er verder geen voordeel te behalen uit de combinatie van alcohol en slaap.

Waarom alcohol?

Tja, dat is een vraag met heel verschillende antwoorden. Behalve het uiterst negatieve verhaal van de man of vrouw die verslaafd is aan het drogerende gevoel wat alcohol geeft, zijn er nog tal van redenen. Hierbij is een belangrijke het jezelf losser voelen, kunnen en durven te ontspannen wat de geest niet vanuit zichzelf durft of kan. Daarnaast is een andere belangrijke reden het genieten van de betreffende drank. Sommige mensen kunnen lyrisch worden van een bepaalde drank en over smaak valt niet te twisten, dus waar de een uit zijn dak gaat van een schilderij, kan de ander dit van een prachtige oude wijn of gerijpte cognac.
Tenslotte en daar ligt de link naar dit artikel, is de combinatie van de man of vrouw die niet goed slaapt of moeite heeft met het in slaap komen en dan dus maar een of meerdere borrels tijdens de latere avonduren drinkt.

Slaappatroon versus alcohol

Onderbrekingen

Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat als je tijdens je diepe slaap wat kleine onderbrekingen hebt (wat heel veel mensen hebben, maar men weet het vaak niet eens), dit versterkt wordt door alcohol en zo krijg je meer onderbrekingen en kunnen de onderbrekingen heftiger zijn. Met als gevolg dat je lichaam niet volledig tot herstellen komt.
Kleine slaaponderbrekingen hoeven niet desastreus te zijn, maar vererger het niet met het drinken van alcohol.

Wandelen

Van alcohol ga je niet plots slaapwandelen, maar het wordt allemaal wel heftiger. Veel slaapwandelaars hebben minder leuke dromen in deze periodes, soms zelfs gewelddadig. Dat wil dus zeggen dat ook deze processen heftiger worden. Zo wordt meer dan de helft van de slaapwandelaars meer gewelddadig. Gewelddadig naar jezelf toe gericht of zelfs een ander verwonden.
Spreekt voor zich dat alcohol voor de slaapwandelaar een ‘no go’ is, maar wat ook wel eens wil helpen is een middagdutje te doen. Verder is stress een aanjager voor slaapwandelen, dus als je dit min of meer kunt mijden is dat het beste.

Bron: Bertvthul, PixabayBron: Bertvthul, Pixabay
Moeilijk in slaap komen
Het bekende slaapmutsje wordt nogal eens genomen door mensen die niet gemakkelijk in slaap komen. Los van het gegeven dat niet in slaap komen inderdaad lastig kan zijn, gaat het slaapmutsje dit probleem niet echt oplossen. Aangetoond is dat je inderdaad wel iets sneller in slaap valt, maar na enkele uren wordt je wakker. Verder heeft de wetenschap aangetoond dat als je enkele glazen alcohol drinkt je minder REM-slaap pakt. Dit is wel de fase waarin je lichaam/geest zich gaat herstellen … met alle mogelijke gevolgen van dien.

Moeilijk in slaap komen is niet prettig, maar er zijn wel enkele zaken waar je op kunt letten, zoals:
  • Zorg dat je een koele (niet ijskoud!) goed geventileerde slaapruimte hebt.
  • Goed ademend (natuurlijk materiaal) beddengoed.
  • Demp het licht in je woning al een half uur voor je gaat slapen. Gewoon de helft van het licht uit doen is al voldoende.
  • Breng de temperatuur in de woning op de nachtstand (ook goed voor de portemonnee).
  • Voor sommige mensen is een lauwwarm drankje als melk nog wel eens lekker, maar geldt niet voor iedereen.
  • Maak een uur of wat voor je gaat slapen nog even een wandeling in de koele avondlucht (in de winter lekker dasje om). Bewegen is altijd goed, maar niet te heftig en dus niet meer gaan hardlopen of iets dergelijks.
  • Als het tijdens de zomeravonden nog warm is, zorg dan dat er even een windje door de slaapkamer is gegaan voor je gaat slapen. Ramen en deuren een uurtje of wat tegen elkaar open, wil nog wel eens helpen. Vind je airco of ventilator lekker, maak het dan ook weer niet te koel in de slaapruimte en zorg dat er niets direct op je gericht is.

Stress en onrust

Spreekt voor zich dat stress of onrust niet bevorderlijk is als je al moeilijk slaapt. Als je weet dat daar de oorzaak ligt, pak deze dan aan. Desgewenst met hulp. Doe oefeningen om te ontspannen, eventueel wat yoga en desnoods een meditatiemoment als je moeite hebt om de oorzaak boven tafel te brengen. Diep in jezelf keren, kan dan helpen. Is het ernstiger dan is professionele hulp mogelijk een betere optie.

Tot slot

Slapen is een ingenieus onderdeel van het leven én essentieel voor de mens. Tijdens de slaap herstelt het lichaam, verwerk je bepaalde zaken en kan je weer opladen voor een nieuwe dag. Als je (slaap)problemen heb, probeer het dan niet met alcohol op te lossen, maar pak het bij de bron aan. Wat niet wegneemt dat een glas wijn, cognac of whisky heel lekker kan zijn. Geniet er van … maar alles met mate!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapwandelen: oorzaak en behandelingSlaapwandelen: oorzaak en behandelingBij kinderen is de kans op slaapwandelen groter dan bij volwassenen. Er kunnen vreemde dingen gebeuren als je een slaapw…
Slaapwandelen en wat eraan te doenHet is midden in de nacht en ineens word je wakker, je hebt ijskoude tenen. Je denkt bij jezelf hoe kan dat nou. Je kijk…
Wat zijn slaapproblemen?Wat zijn slaapproblemen?Iedereen kent het wel, slaapproblemen, wie heeft er nou niet eens last van? Bij sommige mensen blijft dit probleem maar…
Slaapwandelen bij het kindSlaapwandelen bij het kindSlaapwandelen komt het meest voor bij het kind. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kan het al ontstaan. Het vaakst begint het…

Transseksualiteit: genderteamsTransseksualiteit: genderteamsEr zijn twee genderteams in Nederland. Het grootste genderteam vindt u in Amsterdam, in het VUMC. Daarnaast is er nog ee…
Hormoongebruik bij transmannenHormoongebruik bij transmannenBij het gebruik van hormonen kan worden gekozen tussen spuiten, smeren en pillen slikken. Voordat er kan worden begonnen…
Bronnen en referenties
  • Boek: All about adult sleepwalkers
  • H. Lync – psycholoog (spec. slapen)
  • Afbeelding bron 1: Bertvthul, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.