Doelen bereiken: stap voor stap, het spel is de kunst

Doelen bereiken: stap voor stap, het spel is de kunst We hebben onze wensen en doelen. We zien het gewenste resultaat al voor ons. Maar de tussenstappen misschien niet. We zijn niet altijd realistisch in de haalbaarheid van een doel. Met meer inzicht en overzicht over de verschillende stadia van het proces, en het bepalen van de te maken tussenstappen komen we al vanaf het begin dichter bij ons doel. Ook beseffen we wellicht onderweg dat andere doelen prioriteitswaarde hebben, zoals je relatie bijvoorbeeld of je gezondheid. We leren relativeren, we nemen het leven minder serieus. We leren spelen en beseffen dat dat de kunst van leven is.

Hink stap sprong

In het kinderspelletje leren we het al. Een grote sprong is vaak niet haalbaar en als je verkeerd springt ben je af. Je einddoel, de allesoverkoepelende hemel in het spelletje, haal je niet of pas na vele mislukkingen. En als je dan in de hemel bent, blijk je weer terug te moeten, naar de aarde. Het ene doel is gehaald, maar andere doelen zijn blijven liggen.

De waarde van de tussenstap

Wat de uitdrukking "stap voor stap" betekent wordt pas in de praktijk duidelijk. Het is goed om tussendoelen te hebben op je weg naar het grote einddoel. Kleinere prestaties zijn makkelijker te realiseren dan grote. Elke kleine tussenstap brengt je iets verder. Elk behaald doel, hoe klein ook, geeft voldoening.

Voldoening, je energie voor onderweg

Zonder voldoening over wat je al gedaan hebt, heb je minder energie om wat je nog moet doen te volbrengen. Kijk dus niet alleen naar het einddoel, maar kijk vooral ook naar wat je al gedaan hebt.

Waardering voor jezelf

Wees vriendelijk voor jezelf. Vaak zijn we onze eigen grootste criticus, we zijn niet tevreden met onze prestaties, het kon beter, moet anders, sneller enz. Dit neemt je enthousiasme, waar je het van hebben moet, weg. Je energie slinkt. Dus vertel jezelf hoe goed je bezig bent. Wees realistisch en zie dat je best doen goed genoeg is.

Je best doen is goed genoeg

Natuurlijk zijn er altijd mensen die het beter kunnen, in de toekomst zul jij waarschijnlijk ook veel handiger zijn in waar je nu mee bezig bent, maar je staat waar je nu staat. Nu ben je in een leerproces. Waardeer dit en heb er vertrouwen in dat je ongemerkt aan het groeien bent.

Tegenslagen op je pad

Vooral in het geval van tegenslagen is het goed om kleine haalbare doelen te stellen, zodat je nog het gevoel hebt dat er iéts goed gaat. Het is niet altijd makkelijk om enthousiast te blijven en je doel als haalbaar te blijven beschouwen. Het is nu belangrijk om je mooie verder weg gelegen doel weer helemaal voor ogen te halen, zodat de de hobbels op je pad wat kleiner lijken. Hou je ogen gericht op je doel.

De hemel, time out

Als je bovenaan komt ben je in het spelletje in de hemel, dan draai je weer om en gaat de weg terug. Misschien zegt dit wel dat we contact moeten blijven houden met waar we staan, wat onze start is, onze basis, bij de werkelijkheid blijven, de mogelijkheden en de onmogelijkheden onder ogen zien. Misschien ga je te hard en raak je van koers, je dreigt je doel voorbij te schieten. Neem de tijd voor een time out. Neem de tijd om weer overzicht te krijgen. Je perspectief is nu anders dan toen je begon. Misschien zie je mogelijkheden, stappen die je voorheen niet kon zien. Misschien ìs het wel goed om de bakens te verzetten en je doel iets anders te formuleren. Je waarden veranderen terwijl je onderweg bent. De waarde van wat je doet verandert.

Je doel bereikt?

In het proces dat achter je ligt heb je veel geleerd. Je voelt je sterk nu, je hebt het gehaald. Maar misschien besef je het niet eens. Je kijkt al weer verder. Waarderen wat je gedaan en bereikt hebt, is wezenlijk. Misschien zie je dat het niet het geluk brengt waarop je had gehoopt. Ga voor jezelf na wat dit doel voor je betekende toen je eraan begon. Kijk eerlijk naar je motieven. Had je in de ogen van anderen willen scoren? Er zijn zovele redenen waarom iemand iets wil bereiken. Het leven is een spel, speel dat spel in de wetenschap dat het een spel is. Geniet van het spel, dat is het doel. Het ligt hier nu, op dit moment voor het grijpen. Je leert spelen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sociaal Hygiëne BeleidSociaal Hygiëne BeleidSociaal Hygiëne is een wettelijke eis als je een horecabedrijf wilt starten. Logisch, als beheerder, bedrijfsleider en/o…
GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…
Inspiratie: Doelen stellenWat is het nut van doelen hebben? Met doelen in je leven ben je op weg naar meer succes. Een doel geeft je extra motivat…
Motivatietips om je doelen te bereikenMotivatietips om je doelen te bereikenSommige dagen voel je je ontzettend gemotiveerd. Je bruist van de energie en de dingen die doet, verlopen soepel. Je ste…

De kenmerken van slaaptekort; wat doet het met je lichaam?De kenmerken van slaaptekort; wat doet het met je lichaam?Onderzoekers zeggen dat we ongeveer één derde van ons leven slapend doorbrengen. Slapen is daarom één van onze belangrij…
PRI-therapie: oude gevoelens van pijn in het hedenPRI-therapie: oude gevoelens van pijn in het hedenWe dragen allemaal oude pijn met ons mee. Pijn uit onze kindertijd. Het tragische is dat deze oude pijn en de emoties ui…
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.