De juiste instelling om kilo's te verliezen!

De juiste instelling om kilo's te verliezen! Veel mensen kampen met overgewicht. Het is vervelend, daar kan niemand omheen. Naast het feit dat het vervelend is, is het ook nog eens erg slecht voor de gezondheid. Iemand met ernstig overgewicht kan zelfs 6 tot 7 jaar eerder overlijden. De fout die veel afvallers met overgewicht maken is hun denkwijze. De denkwijze is gelukkig iets wat men kan veranderen. Overgewicht is dus zeker niet iets wat verplicht heel het leven meegedragen dient te worden, het is een keus.

"Ik kan het niet"

De populairste reden van mensen om te stoppen met hun gezonde lifestyle. Tevens de populairste reden van mensen die "crashen" in hun dieet. De belangrijkste vraag omtrent het opgeven is het volgende: Wanneer kan men het niet? De tijd speelt namelijk de belangrijkste rol bij afhaken bij afvallen. Tijd is een dooddoener voor progressie. Men dient niet niet meer in de vorm van tijd te denken, maar in de vorm van resultaat. Durf daarom ook trots te zijn op behaalde resultaten en verbind deze niet met de tijd waarin je het behaalde.

Afvallers hebben daarnaast vaak de neiging anderen met zichzelf te vergelijken. Dit is tevens ook de reden dat veel afvallers afhaken, omdat ze namelijk zien dat ze significant minder resultaat boeken over een bepaalde periode in vergelijking met iemand anders. Het besef dat ze nauwelijks tot niks afvallen in een bepaalde periode werkt erg demotiverend. Men dient daarom niet naar anderen te kijken. Luisteren naar verhalen van mensen die wonderbaarlijk zijn afgevallen werken ook slechts demotiverend. Een volledige focus op jezelf is vereist. Men komt er echt wel, dat zit in het menselijk mechanisme. De vraag is alleen of de afvaller in kwestie bereid is de tijd erin te stoppen die nodig is voor een vastgestelde doel.

Koekje erbij?

Om met de deur in huis te vallen: leer 'nee' te zeggen. Een koekje bij de thee is eerder een kwaad dan iets goeds. De afvaller is degene die bepaalt of hij wil afvallen. Als men echt wil afvallen, dan zal er consequent 'nee' moeten kunnen worden gezegd. Elke vorm van junkfood die geconsumeerd wordt, vertraagt het proces van afvallen. Dat dient men zich te beseffen. Natuurlijk is het ook niet de bedoeling dat junkfood een gezworen vijand wordt. Dit maakt het ernaar vergrijpen namelijk alleen maar aantrekkelijker. Men dient het daarom te zien als een beloning: 1 kilo kwijt? Dan permitteert men zichzelf om een keer uiteten te gaan. Maar niet eerder dan die kilo.

Kan men de behoefte tot zondigen echt niet meer aan? Dan wil deze gedachtegang vaak helpen: Morgen is er weer een dag. Waarom zou er vandaag gezondigd worden als het ook morgen kan? Vandaag hoeft er helemaal geen junkfood geconsumeerd te worden. Men zal merken dat deze gedachtegang, hoe raar het misschien ook klinkt, echt werkt! Het verlangen naar junkfood is vaak een tijdelijke last. Men dient het te zien als afkicken: de eerste periode zal het moeilijkst zijn, maar men zal merken dat het daarna minder erg zal worden. Op den duur zal men zelfs in staat zijn junkfood volledig onbewust af te wijzen.

De fiets pakken, waarom niet?

Beweging is belangrijk voor het verliezen van kilo's. Ook is beweging iets waar erg veel afvallers "bang" voor zijn. Een lage conditie maakt een half uur hardlopen vaak een hopeloze opdracht. Maar raad eens? Men hoeft helemaal niet een half uur hard te lopen. Men hoeft überhaupt niet hard te lopen om af te vallen. Een rondje fietsen op de zondagochtend is een zeer effectief alternatief. Daarnaast is het een wonderbaarlijke manier is om de dag te beginnen. En, hoe tegenstrijdig het ook mocht klinken, er zal meer energie gedurende de dag vrijkomen door een fietstocht in de ochtend. Men dient ook zoveel mogelijk door groene gebieden te fietsen. De concentratie zuurstof ligt hier net iets hoger dan in de stad, wat weer een gunstig effect op de uithoudingsvermogen heeft.
Ook dient men proberen te streven naar opbouw: Als het gevoel optreedt dat er meer gepresteerd kan worden, accepteer deze uitdaging dan ook.

"Ik heb genoeg geleden, ik kap er mee"

Om wederom met de deur in huis te vallen: Medelijden is een dooddoener. Probeer op het gebied van afvallen ijskoud te zijn. Er zijn erg veel afvallers die uit zelfmedelijden de moed om af te vallen verliezen en zo ook hun doel niet behalen. Om zelfmedelijden te voorkomen dient men zichzelf af te vragen waarom het in de eerste plaats van plan was om af te gaan afvallen.

Het woord 'geleden' in het kopje is overigens volledig misplaatst. Er is namelijk geen sprake van lijden, men wordt er alleen maar beter op mits er niks fout wordt gedaan uiteraard. Een veelgemaakte fout wat een directe aanleiding is tot het lijden is dat men zichzelf verhongerd. Jezelf tekort doen is een uiterst serieuze zaak bij het afvallen. Niet heeft men bij te weinig voeding alleen minder energie, ook zal het humeur tegen gaan zitten en de motivatie afbrokkelen. Daarom is het aan te raden mijn andere artikel over Het basisrecept voor spiermassa te lezen. Dit artikel gaat uiteraard ook op voor de mensen die graag snel af willen vallen.

Een kwalijke fabel is dat afvallen gelijk staat aan weinig eten. Niemand zal zeggen dat groente niet gegeten mag worden. Er mag groente geconsumeerd worden als de afvaller wil! Het enige waar op gelet dient te worden zijn de calorieën, koolhydraten en eiwitten. Aangezien groente hier maar heel weinig van bevatten, is het veilig om te zeggen dat deze onbeperkt geconsumeerd mogen worden.

Waar een wil is, is een weg

Men dient zich dit in te prenten. Start nooit met het idee dat iets niet kan, maar laat ook nooit iemand anders de demotiverende factor spelen. Afvallen is een weg die alleen bewandeld dient te worden. Niemand kan daarbij helpen, alleen de afvaller zelf. Een directe voordeel hieraan is ook dat niemand de afvaller naar beneden kan halen, behalve de afvaller zelf. Hoe demotiverend de omgeving dan ook mag zijn, de focus dient volledig op jezelf gericht te zijn. Men dient al het negatieve in de omgeving te vergeten en zich te richten op het positieve.
© 2014 - 2024 Dokterwill, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Gewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenGewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenVeel mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveer…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Motivatie voor afvallenMotivatie voor afvallenAfvallen is niet eenvoudig. Er zijn veel methoden voor afvallen, maar om daadwerkelijk gewicht te verliezen moet je volh…

Kunnen pillen jong houden?Kunnen pillen jong houden?Theoretisch is het heel simpel: als een gebrek aan groeihormoon tekenen van ouder worden veroorzaakt, kunnen pillen de b…
Belang van een goede ademhalingBelang van een goede ademhalingZonder ademhaling, komt er geen zuurstof in het lichaam en ga je dood. Simpeler is het niet uit te leggen. Er is dus con…
Dokterwill (5 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.