Een goed verpleeghuis kunnen uitzoeken voor een familielid

Een goed verpleeghuis kunnen uitzoeken voor een familielid Het ene verpleeghuis is het andere niet. Er zijn wel landelijke regels, maar daartussen is nog veel mogelijk. In het ene verpleeghuis komen de bewoners zomer en winter regelmatig buiten, terwijl in het andere de bewoners alleen maar naar buiten kunnen kijken, omdat er geen hulp voor aanwezig is en de bewoners niet alleen naar buiten kunnen of mogen gaan. Soms is er gewoon geen tuin. Ook de verzorging laat nogal eens te wensen over. In sommige instellingen komt u de penetrante lucht van een vuil toilet al tegen als u de kamer van een bewoner binnenkomt, terwijl er ook veel instellingen zijn waar dat blijkbaar heel goed te vermijden valt door te letten op een goede hygiëne. Veel hang af van de directie en de eisen die zij stellen aan hun verzorgend personeel en de schoonmakers.

Het kostenplaatje van een verpleeghuis

Natuurlijk hangt aan alles een kostenplaatje, maar waarom lukt het t ene verpleeghuis wel en het andere niet om hun bewoners optimaal te verzorgen? In sommige verpleeghuizen wordt de bewoners afwisseling in de dagbesteding aangeboden in de vorm van muziekmiddagen, creatieve bezigheden en uitjes. Andere verpleeghuizen kunnen node de normale verplegende zorg aan en hebben daar dan nog veel vrijwilligers en mantelzorgers bij nodig.

De organisatie bepaalt de kwaliteit van de zorg in het verpleeghuis

Vaak ligt het niet alleen aan de inzet van het personeel, maar vooral aan de organisatie en de leiding van het verpleeghuis, de controle op alle werkzaamheden, de indeling daarvan en ook aan de manier waarop men daar de binnenkomende financiën beheert.

Eerst informatie over het verpleeghuis van uw keuze inwinnen

Vraag naar ervaringen van vrienden en bekenden en zoek folders van een aantal verpleeghuizen in uw omgeving. Dat levert meestal al diverse verschillen op. Houd bij het doornemen van de folders wel in uw achterhoofd dat het reclamemateriaal is waar het verpleeghuis positief mee wil overkomen, in de hoop alle kamers van het tehuis bezet te kunnen houden. Een folder geeft dus geen objectieve informatie. Dat doet navraag bij familie, vrienden en bekenden ook niet, maar met die combinatie komt u al een heel eind om uw eigen oordeel te bepalen.

Laat de kosten voor u zelf niet de pan uit rijzen

Wie veel van het betreffende familielid houdt, wil daar ook regelmatig op bezoek gaan, hem/haar eens ophalen voor een feestje of een uitje, een wandeling of gaat er naar toe om mantelzorg te leveren. Let daarom bij de keuze van een verpleeghuis niet alleen op een goede verzorging van uw familielid, maar ook op de afstand van uw woonhuis daarnaar toe. U gaat er gemakkelijker even heen als die afstand niet te groot is.

Voorbeeld van hoge kosten voor een bezoek

Woont uw familielid straks 10 kilometer van u vandaan dan kost u een bezoek de prijs van 20 km met auto of openbaar vervoer. Op jaarbasis kan dat aardig oplopen. Bent u niet al te draagkrachtig, dan gaat dat bedrag al snel op uw maandelijks budget drukken. U gaat vanzelf in de loop van de tijd wat minder vaak op bezoek of u moet er thuis andere dingen voor gaan laten. Wie financieel geen beperkingen heeft kan een superverpleeghuis ook op afstand uitzoeken, maar dat kan nu eenmaal niet iedereen.

De inrichting van het verpleeghuis kunnen beoordelen

Ga eens een paar verpleeghuizen op uw gemak bekijken. Kijk daarbij vooral naar de inrichting en of die niet alleen doelmatig, maar ook gezellig is. Ziet u obstakels waar ouderen over kunnen vallen, zijn er goed zittende, afwasbare stoelen in de huiskamer, staan er planten die zorgen voor een goede luchtvochtigheid of zijn alle planten van kunststof? Krijgt uw familielid een eigen kamer met minikeukentje en slaapkamer, zodat hij/zij ook wat persoonlijke eigendommen mee kan nemen, of is die eigen plek beperkt tot een slaapkamer of misschien slechts de helft van een tweepersoonskamer met alleen maar een klerenkast en een nachtkastje?

Uitzoeken of het verpleeghuis een afgeschermde tuin heeft

Sommige verpleeghuizen hebben helemaal geen tuin en daar kunnen de bezoekers vaak alleen buiten komen als een familielid hen eens een keertje mee neemt, omdat het verplegend personeel er geen tijd voor heeft. In een goed afgeschermde tuin kunnen de bewoners echter vaak zelf naar buiten en zo voldoende licht en frisse lucht opdoen om zo gezond mogelijk te blijven. Wat wandelpaden, wat bomen, planten en bloemen, bankjes om op uit te rusten, licht en lucht doen wonderen voor mensen die aan depressies lijden en daar hebben deze bewoners nogal eens last van.

Hygiëne in het verpleeghuis

Let vooral ook op de hygiëne. Is het er schoon en worden vooral badkamers en wcs goed schoongehouden? Hoe staat het met de zuiverheid van glaswerk, aanrecht, tafels en stoelen in de huiskamer? Kunnen de stoelen/zitbanken afgewassen worden of hebben ze een stoffen bekleding? Veel dementerende bejaarden maken immers wel eens een stoel vuil, die dan ook goed schoongemaakt moet kunnen worden, want daar gaat naderhand weer iemand anders op zitten. Worden de mensen als het nodig is ook tijdig en zorgvuldig verschoond? Als de hygiëne niet goed is, kan uw familielid tijdens een griepepidemie immers sneller aangestoken worden.

De verzorging van uw familielid moet goed zijn

Let op of er in het verpleeghuis goed en lekker eten en drinken is. U kunt bijvoorbeeld vragen om tegen betaling eens mee te mogen eten. Vooral het eten en drinken is voor bewoners heel belangrijk. De etenstijden zijn voor hen vaak de hoogtepunten van de dag. Het gaat bij goed eten beslist niet om duur eten, maar om gewoon, smakelijk eten met normale voedingsstoffen, goede groenten en voldoende fruit. De ene kok is echter de andere niet, dus er kan een groot verschil zijn tussen de maaltijden van diverse verpleeghuizen.

Vraag naar de verzorging tijdens warme zomerdagen

Vraag tevens naar de verzorging tijdens hete zomerdagen. Kunnen de bewoners dan naar buiten? Worden ze ook naar buiten gebracht als ze niet kunnen lopen? Wordt er dan ook gelet op extra drinken, hartige hapjes om het zoutgehalte op peil te houden. Krijgen de mensen dan wel eens een ijsje, is er airco aanwezig of zijn er ventilatoren om de temperatuur te beïnvloeden, enzovoort.

Verzorgend personeel in het verpleeghuis

Hoeveel verzorgers zijn er overdag en s avonds aanwezig en hoeveel vrijwilligers zijn er beschikbaar? Hoe groot zijn de leefgroepen en hoeveel verzorgers/verplegers zijn daar per dienst aan het werk? Zijn de verzorgers vriendelijk en zorgzaam en hebben ze empathie en respect voor de leeftijd van de bewoners? Ook dementerende bewoners verdienen respect en mogen niet als kinderen behandeld worden. Vaak merkt men aan hun reacties dat hen dat ook ergert. Het zijn immers volwassen mensen die meestal hun hele leven hard gewerkt hebben en ons respect dubbel en dwars verdienen.

Wordt er mantelzorg gevraagd voor de bewoners?

Veel verpleeghuizen vragen van familieleden van bewoners mantelzorg. Daarbij kan het gaan om het doen van de was (soms is deze ook bij de zorg inbegrepen), een uurtje aanwezigheid in de huiskamer, meegaan met het familielid naar huisarts, tandarts of ziekenhuis, het maken van een wandelingetje, enzovoort. Vaak gaat het om dingen waar de verzorgsters eigenlijk weinig tijd voor hebben.

Ook op termijn moet u dat kunnen en willen doen

U moet zelf bekijken of u dat kunt en wilt doen, of dat u daar vanwege een baan of huiselijke omstandigheden niet altijd tijd voor hebt. Vooral als het om vaste tijdstippen gaat, kan dat wel eens problemen opleveren. Misschien kunt u het in het begin best aan, maar u moet dat ook op termijn aankunnen. Ook in uw eigen gezin kunnen er immers ziektes of problemen opdoemen, waardoor u uw afspraken met het verpleeghuis niet altijd kunt nakomen.

Ga regelmatig kijken

Loop vooral in het begin op onregelmatige tijden even binnen. Gebeurt er toch iets onaangenaams dat u niet had verwacht, maak uzelf dan geen verwijten. U hebt uw best gedaan. Ga echter altijd een gesprek aan met medewerkers en eventueel de directie als u misstanden ontdekt. Bedenk wel dat overal fouten gemaakt kunnen worden, maar dat de meeste mensen met de beste bedoelingen hun baan invullen.
© 2015 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychogeriatrische verpleeghuiszorg, meer dan zorg alleenZorg en welzijn gaan hand in hand. Persoonlijke aandacht en inlevingsvermogen zijn onmisbaar voor het welzijn van bewone…
Een woonzorgcomplexEen woonzorgcomplexIn de volksmond staat het woonzorgcomplex beter bekend als bejaardentehuis, bejaardencentrum of verzorgingstehuis. Sinds…
Mantelzorg en Dag van de MantelzorgMantelzorg en Dag van de MantelzorgMiljoenen mensen zorgen, zonder dat ze er voor betaald worden, voor evenzovele aan bed gekluisterde, gehandicapte en hul…
Respijtzorg of vervangende mantelzorgRespijtzorg of vervangende mantelzorgOm als mantelzorger niet overbelast te raken is er respijtzorg. Hierbij is er de mogelijkheid om af en toe de zorgtaken…

Organiseren is niet moeilijk en kan iedereen lerenOrganiseren is niet moeilijk en kan iedereen lerenOrganiseren is niet ieders hobby, maar het is in de tegenwoordige tijd een eigenschap die men zich moet aanleren om de d…
Ouder worden: het proces van verouderingOuder worden is een multifactorieel en complex proces waarbij verschillende elementen elkaar onderling beïnvloeden. Enke…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.